Jordy kreeg hiv terwijl hij wachtte op pil die hiv voorkomt, en hij is niet de enige

Jordy (echte naam bij de redactie bekend), meldde zich aan voor de PrEP-proef em Amsterdã. Mensen conheceu een verhoogde kans op hiv kunnen daar tegen een kleine vergoeding PrEP-pillen ontvangen via de GGD. Maar er foi niet genoeg plek, dus kwam Jordy op de wachtlijst.

Een aantal maanden depois, terwijl hij nog op de wachtlijst stond, bleek hij hiv-positief te zijn. “Dat kwam echt als een grote shock”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Je weet dat hiv permanente é.” Jordy heeft er vooral mental onder geleden. “Er spookten constante negatieve gedachtes door mijn hoofd, zoals: ik ben nu verpest en vind nooit een partner. Ik heb ook meegemaakt dat mensen me niet meer aan durfden te raken uit angst om zelf terf geïl jeen over k je medicatie slikt, maar dat estigma rond hiv en de onwetendheid erover zijn helaas nog steeds heel groot.”

Wachtlijst-infecções

O momento staan ​​bijna 2000 mensen op de wachtlijst, zij hebben aangegeven dat ze het middel PrEP graag willen. De pil beschermt para bijna 100 procent tegen hiv. Maar para ouvir duurde het wachten te lang, zij raakten met hiv besmet terwijl ze nog op de wachtlijst stonden.

Na Holanda, hebben volgens het Aidsfonds zo’n 24.000 mensen hiv. Em 2020, raakten nog 411 mensen geïnfecteerd. Hiv is nog steeds niet te genezen, maar wel goed te behandelen door levenslang elke dag medicijnen te nemen.

Prova de Vijfjarige

Sinds 2019 kunnen 8500 mensen met een verhoogde kans op hiv tegen een kleine vergoeding PrEP-pillen ontvangen via de GGD. Dat zijn onde meer mannen en transgenderpersonen die seks hebben met mannen. Ele é onde een vijfjarige prova de seu ministério de Volksgezondheid waarin gekeken wordt naar de effectiviteit de PrEP. O valor máximo de 26 milhões de euros para prova é garantido.

READ  Vogelgriep em VS treft pluimvee-export

Mark van den Elshout van de GGD regio Utrecht heeft het meerdere keren zien gebeuren dat iemand met hiv geïnfecteerd raakte terwijl die op de wachtlijst stond. “Het is onbegrijpelijk dat deze afweging maakt nu er eindelijk een pil beschikbaar is die beschermt tegen hiv-infecties. Alleen al in deze regio staan ​​​​er meer dan 300 mensen op de wachtlijst. is PrEP in veel landen ons heen gratis voor iedereen die er baat bij kan hebben, maar hier nog niet.”

‘Veilig en kostenbesparend’

“Stel je eens voor dat het coronavaccin slechts beperkt beschikbaar was. Niemand zou dat acceptabel hebben gevonden. Toch is that precies wat nu gebeurt met PrEP”, zegt een woordvoerder van Aidsfonds van Aidsfonds. “In de jaarrapportage begin dit jaar heeft het RIVM aan de minister gevraagd om de PrEP-proef uit te breiden, maar hij onderneemt niets.”

Dat ministro Kuipers weigert om maatregelen te nemen om de toegankelijkheid van de hiv-preventiepil te verbeteren, vindt het Aidsfonds-Soa Aids Nederland onbegrijpelijk. “A PrEP é ainda eficaz, velando em kostenbesparend preventiemiddel.” Um nível de manuseio de hiv kost zo’n meio miljoen euro, terwijl PrEP-pillen relatief veel goedkoper zijn.

‘Extra interventie nodig tegen hiv’

Een veelgehoorde opvatting is dat mensen ook een condoom kunnen gebruiken om zichzelf te beschermen tegen hiv. “Maar zo simpel ligt dat niet”, zegt Elske Hoornenborg, hoofd Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Amsterdam. “Ao longo de decenialang nós promovemos nós gebruik van condooms, mas nós zien dat het in praktijk niet altijd lukt om conseqüente een condoom te gebruiken. Bovendien biedt het geen 100 procent bescherming. Er is dusie te te om vent menv “

READ  Derde van de gehospitaliseerde COVID-patiënten heeft na én jaar hartafwijking

“Em Amsterdam staan ​​nu ruim 800 mensen met een verhoogde kans op een hiv-infectie op de wachtlijst for PrEP. Nós recebemos dat een heel slechte zaak, want hierdoor creëer je een drempel voor mensen jucher mensen.”

Meeste huisartsen schrijven geen PrEP para

A prova de PrEP om é duradoura para um meio de comunicação. Você também pode usar o middel voorschrijven, incluir pílulas e verplichte soatests (outras mais keer per jaar control op hiv, soa’s en je nierfunctie) kost dat op jaarbasis. zo’n euro 700

“Bovendien kiest een groot deel van de huisartsen ervoor om geen PrEP-zorg te verlenen, want dit valt niet onder de basishuisartsenzorg”, também een ​​woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “Het gaat verder dan alleen een recept uitschrijven, iemand moet ook goed begeleid worden. Ele é echt een taak voor de GGD.

Conheci Jordy gaat het inmiddels een stuk beter, hij heeft vanuit zijn vriendenkring veel steun gekregen. Toch moet hij zijn leven lang rekening houden conheceu het feit dat hij hiv heeft. “Voral met date is het ingewikkeld, want het blijft lastig om te vertellen dat je hiv hebt.”

Beleid wordt niet veranderd

Ministro Kuipers (VWS) bood op 21 de março de jarrapportage do RIVM sobre o PrEP aan de Tweede Kamer aan. Em resumo, zegt hij dat hij de eindevaluatie van de proef wil afwachten. Dat zal em 2024 zijn. Hij está bem informado sobre a avaliação de tussenevaluatie de onde você precisa saber o que fazer na PrEP no período 2019-2022. Hij gaat de Kamer op de hoogte houden van de ontwikkelingen, maar vooralsnog wordt het beleid niet varanda.

READ  Danos renais causados ​​pelo vírus corona

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info