Joodse geschiedenis Amsterdam em cena no documentário MOKUM

De Joodse Geschiedenis van Amsterdam wordt in beeld gebracht in do documentaire MOKUM, a data de lançamento é de 7 de março de 22.30 a partir de 14 de março de 22.15 de EO em NPO2. Histórico Bart Wallet e Irene Zwiep nemen de kijker mee door of stad.

MOKUM

Amsterdammers noemen hun stad liefkozend Mokum, wat ‘plaats’ betekent em het Jiddisch. De Joodse gemeenschap speelt een roll na redação de Amsterdam, omgekeerd é de hoofdstad nauw verbonden com Joodse geschiedenis. Em Jeruzalem van het Westen é al meer dan 400 jaar een Joodse gemeenschap. Históricos Bart Wallet e Irene Zwiep são todos os itens necessários. No tweeluik MOKUM nemen zij de kijker mee door of stad. A banda ainda é bij de bijzondere na história de Joden en de Nederlandse hoofdstad. Het verhaal wordt verteld op de plekken die tekenend zijn voor de geschiedenis.

Kijk ook deze documentaire over Amsterdam – 750 jaar.

Van Amsterdam naar Mokum

Deel één van het tweeluik MOKUM – ‘Van gabbers naar geteisem’ começou com o komst van de eerste Joodse imigranten vanuit Portugal in de zeventiende eeuw. Amsterdam está crescendo, én van de rijkste steden ter wereld en volop in ontwikkeling. De snelle groei vraagt ​​​​om ruimte en zo ontstaat het eiland Vlooienburg, waar vooral Joodse migranten zich vestigen. Em Amsterdã, voelen de zogeheten nieuwe christenen, Português Joden die katholiek gedoopt zijn, zich vrij om weer te kiezen voor of religie van hun voorouders: het Jodendom. Em de Joodse wijk verrijst de Português sinagoga, de Esnoga, en deze é porta de bouw en het indrukwekkende interieur een bezienswaardigheid. Maar ook de afwijkende diensten prikkelen de nieuwsgierigheid van de Amsterdammers, die er graag binnenlopen.

READ  McDonald's kondigt vertrek aan uit Rusland, restaurantes worden verkocht

Joodse gemeenschap em Amsterdã

De Amsterdamse Joden verdienen de kost com handel em geld, diamanten, suiker, tabak en zijde. Zoals para alle groeperingen geldt, zorgt ook de Joodse gemeenschap para hun hulpbehoevende ouderen en wezen. Maar het é niet allemaal pais en vree in de stad quer als de economie eenmaal krimpt, wordt het voor Joden moeilijk hun eigen gemeenschap overeind te houden. Dit treft zeker de groep arme Joden, die de eerste klappen opvangen. Door de Amsterdammers worden ze met de nek aangekeken; ze pikken banen em en verspreiden ziekten. Een groep mensen waar je niets mee te maken wilt hebben.

Onrust em Mokum

De oprichting van de Bataafse republiek staat em het teken van vrijheid, gelijkheid en broederschap, maar het blijkt dat gelijke rechten in de praktijk van alledag niet altijd tot gelijke behandeling leiden. ‘Stennis em feridas‘ é o título do tweede do documentário MOKUM. De Joodse bewoners in de stad vormen een eigen samenleving, met eigen voorzieningen en in hun eigen taal. Tijd voor een integratieproject. Duidelijk wordt dat de Nederlandse taal de sleutel é para een betere toekomst van de Joode kinderen.

Omstandigheden

Intussen ontwikkelt zich de industrializatie met als schaduwkant dat Amsterdam door de vele fabrieken vervuilt en de hygiënische omstandigheden slecht zijn. Welvarender stadsgenoten, onde as artes armadas e o soldador Samuel Sarphati, zetten zich em seu verbetering van hun Mokum. Er komt een broodfabriek zodat er beter voedsel beschikbaar komt, en de afvalverwerking wordt opgezet. Tijdens of opkomst van het socialisme gaan Amsterdamse arbeiders zich inzetten for betere arbeidsomstandigheden. Vakbondsman Henri Polak legt de base para achturige werkdag.

READ  Dringend nood aan meer economische groei

Amsterdam: stad met meeste Joodse slachtoffers em Tweede Wereldoorlog

De Joodse gemeenschap em Amsterdam tet inmiddels 80.000 hambúrgueres, die zich in de eerste plaats Amsterdammer voelen. Daar komt in 1940 abrupt een einde aan als ze door de Duitse bezetter worden gekenmerkt als ‘Jood’. Niet minder dan 60.000 van hen worden vermoord, ze worden weggevoerd com plichtsgetrouwe medewerking de Amsterdamse gemeenteambtenaren en de politie. Outras cidades da Europa Ocidental estão disponíveis em Joodse slachtoffers. Na de oorlog verdwijnt het Joods Amsterdam grotendeels; homens sloopt de zwaargehavende Joodse wijk. Maar het leven gaat door en gaandeweg ontstaat em Amstelveen e em wijk Buitenveldert een nieuwe Joodse gemeenschap.

Carteira Bart

Carteira Bart é hoogleraar Joodse geschiedenis, no bijzonder van Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis. Esta publicação onde mais sobre achttiende-eeuwse Jiddische geschiedschrijving uit Amsterdam, integratie van Joden in de Nederlandse samenleving, de relações entre Huis van Oranje en de Joden e wederopbouw van de Joodse gemeenschap werel.

Irene Zwiep

Sinds 1997 é Irene Zwiep também hoogleraar Hebreeuws en Joodse Studies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar terrein é de cultura e inteligência geschiedenis de Joodse meertaligheid, de impacto de Joodse Verlichtingsbewegingen, e de manieren waarop Joodse minderheden hun positie hebben bepaald ten opzicht van Europa em moderne natiestaat.

Helen Mindera

Heleen Minderaa é documentarista e registradora de 25 anos de idade, trabalhando em programas de televisão feitos por diversos outros programas de NPO. Voor de Joodse redactie de EO maakte zij antes de 2Doc ‘Tedje en Meijer’, o genomineerde foi para Beste Televisie Documentaire 2018. O documentaire MOKUM é uma produção de Moondocs em coprodução com EO. Deze produtos kwam tot stand com steun van Stichting Collectieve Maror-Gelden Nederland em Joodse Erfpachttegoeden.

READ  Espanha solicita compra conjunta de gás na Europa

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat nós ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Holanda (zodat je ook tv over de grens kunt kijken), Bol.com, Coolblue pt Amazon.nl (também Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen – geldt ook for proefversie Amazon Prime Video en de Canais de vídeo).

7 de março de 2022 /

Pontas

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info