Jolande: ‘Ik wil geen uitstrijkje laten maken bij mijn huisarts’

Jolande heeft de laatste twee oproepen para Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker laten schieten, omdat ze het maar niets vindt, zo’n uitstrijkje. Maar nu een vriendin onrustige cellen moet laten verwijderen, vindt ze het toch wel handig zich te laten testen. Pode sim? En wat als ze dat liever niet bij de mannelijke huisarts wil laten doen?

Huisarts Marnix van der Leest: “Devendo ler dat in de meeste praktijken de doktersassistenten de uitstrijkjes doen, en niet de dokters zelf. Dat is bijna bij lie alle huisartspraktijken zo. man terecht komt, zou dat een optie kunnen zijn.”

“Als je een drempel ervaart om een ​​uitstrijkje te laten doen, is het goed om dat te bespreken met je huisarts. Dat kan helpen om twijfels over het onderzoek weg te nemen. van de assistente.”

Omdat ze de doktersassistente minder go kennen?

Van der Leest: “Bijvoorbeeld, de daar wat onzekerheid bij voelen, de omdat een vorige ervaring conheceu het maken van het uitstrijkje niet fijn foi en ze toch liever bij de huisarts zelf dit laten doen.”

“Het moet in ieder geval altijd goed bespreekbaar zijn als je hier zorgen over hebt. Dat is heel belangrijk. Dus praat erover met de huisarts of de doktersassistente, want meestal is er wel een oplossing te.”

En als je echt echt echt niet een uitstrijkje in de huisartsenpraktijk wil laten doen?

Van der Leest: “Nat geval bestaat er ook een zelfafnametest. Een betrouwbaar alternatief. Bij deze zelfafnametest test je op het HPV-virus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Op de site do RIVM vind je todas as informações en hoe je ‘m kunt aanvragen. Komt er uit de uitslag dat je het HPV-virus hebt, is well het advies alsnog een uitstrijkje te laten made.”

READ  RIVM: campagne inzetten om jongeren gedrag te laten aanpassen

Tot slot benadrukt Van der Leest nogmaals dat het belangrijk is dat je je vertrouwt voelt bij je huisarts: “Heb je voor een bepaald agudo onderzoek een angst of schaamte, dan is hezit goed om he senta preatken te kan. tijd is om daaraan aandacht te besteden en dan is het fijn als je het al een keer besproken hebt.”

“Zoals er vrouwen zijn die liever geen uitstrijkje laten maken, zijn er ook mannen die zich juist weer onprettig kunnen voelen bijeen vrouwelijke huisarts. In alle gevallen geldt: praat erover!”

Hoe zit het trouwens met a vacina tegen HPV? Zouden niet alle volwassenen die moeten krijgen dan?

“De reden waarom ze dit op jonge leeftijd doen is omdat het vaccin het beste werkt voordat het HPV-virus aanwezig is, dus voordat je seksueel actief bent. een goede, langdurige bescherming. Voor volwassen tot 26 jar volgt later nog een uitnodiging om zich alsnog kosteloos te laten vacinaren. Boven de 26 jaar zijn de vaccinaties alleen op eigen kosten.” te krijn

Rubriek: Pedindo por um amigo

In deze wekelijkse rubriek Pedindo um amigo Leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan én van onze especialistas. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een outro gezondheidsexpert? Mail die dan naar [email protected] e weet zie jij het antourd hier op deze plek snel verschijnen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info