Italiano rente slaat op hol, BCE belegt noodvergadering

1. Waarom is die rentestijging een problem?

Als de italianse overheid nu wil lenen é een stuk duurder uit dan een week geleden. De rente op italianse overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar was vorige week namelijk nog 3,4 procent en gisteren foi dat al gestegen tot 4,2 procent.

Dat é forse stijging em uma semana tijd. En het verschil conheceu de rente na Holanda, het land dat na zona do euro het goedkoopst kan lenen, is ook nog eens verder opgelopen. Betaalde Itália vorige semana nog 2 procent meer dan Duitsland, gisteren foi dat al bijna 2,5 procent.

Em alle eurolanden zijn de verschillende rentetarieven gestegen. Veja em Landen als Spanje, Portugal e Griekenland steeg de rente, maar die van Italië baart het meeste zorgen, aldus Durk Veenstra, RTL Z-beurscommentator.

De staatsschuld ten opzichte van de economie is er groter dan in Spanje en Portugal e de totale schuld van Italië is een stuk groter dan die van Spanje, Portugal en Griekenland.

Na zona do euro stegen de renteverschillen tussen Duitsland en landen als Italië e Griekenland tijdens de eurocrisis, die in 2009 begon, ook al. Beleggers vroegen zich af da Griekenland rente en aflossingen nog wel zou kunnen betalen en of ook andere landen daarmee te maken konden krijgen. Dat leidde tot zorgen over het voortbestaan ​​​​van de euro. Griekenland kon nog worden gered door de andere eurolanden, maar met het veel grotere Italië is data een stuk lastiger.

2. Waarom wordt er vergaderd?

De rente op staatsobligaties van landen die met de euro betalen stijgt al langere tijd. Maar vooral sinds vorige week gaat het hard. Toen kondigde de ECB aan dat het het eerst sinds 2011 officiële rente gaat verhogen. Isso é om de hoge inflatie te drukken.

READ  Waarom spanje en algerije niet het energie alternatief for rusland zijn

De officiële rent die de ECB vaststelt é belangrijk omdat het grote invloed heeft op de rent die overheden, bedrijven en consumernten moeten betalen als ze geld lenen, en op bijvoorbeeld de spaarrente die je krijgt.

3. Welke renteverschil is voor de ECB nog aanvaardbaar?

Ele não é o mesmo que zeggen com Welk verschil tussen bijvoorbeeld de Italiaanse em Duitse rente de BCE nog kan leven, além de Aline Schuiling, sênior econoom eurozone bij ABN Amro. Em de markt wordt uitgegaan van een verschil van 2,5 tot 3 procent die nog aanvaardbaar is, zegt zij. Daarbij kijkt de markt naar tot hoe ver de ECB in het verleden het verschil liet oplopen.

4. O que o BCE fez?

Een van de dingen die de ECB e não é meer o dreigen met ingrijpen, também econoom Bas van Geffen, o zich binnen Rabobank richt op de economie van de eurozone en de ECB. Maar er é al eerder anangekondigd dat er hard wordt ingegrepen, dus het zou een zwaktebod zijn, denkt hij.

Você pode abrir o ECB e as estatísticas italianas abertas, zegt ABN-econoom Schuiling. Een grotere vraag stuwt de koers van obrigaties en een hogere koers betekent een lagere rente.

Meer obligaties opkopen werkt zo: de ECB koopt al een tijd obligaties op van eurolanden. Maar op een bepaald moment, aan het van de looptijd, worden die as obrigações terugbetaald, net zoals bijeen gewone lening. Die euro’s gebruikt de ECB ook nu al om weer nieuwe obrigaties te kopen. Dat geld kun je straks vooral gaan gebruiken om obrigaties te kopen van landen waarvan het renteverschil met Duitsland flink is gestegen, zoals Italië, legt Schuiling uit.

READ  Brandstofprijzen bereiken recordniveaus, en dat zorgt nu al voor files aan tankstations

Ook kan de ECB een opkoopprogramma especial para bepaalde landen in het leven roepen, dat is in het verleden ook al gebeurd, zegt zij. Destijds é geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om daar gebruik van te maken. Alleen de aankondiging van die mogelijkheid foi toen namelijk al genoeg om de rentes te drukken, aldus Schuiling.

Zo’n opkoopprogramma kan in veel verschillende vormen zijn. De ECB kan zo creatief zijn als het zelf wil, zegt Van Geffen.

5. É duidelijk wat de ECB gaat doen?

Dez eliminação. De zegt do BCE dat het geld dat binnenkomt também as obrigações de bepaalde landen worden afgelost, kan worden gebruikt om nieuwe obrigações te kopen van andere landen, waarvan het renteverschil met Duitsland te veel is opgelopen.

O momento certo é o retorno das obrigações italianas em relação às obrigações da Holanda, além de Van Geffen. Het ligt volgens hem nu dan ook para hand dat de ECB meer obrigaties uit Italië gaat kopen.

Verder zegt de ECB conheceu een nieuw instrument te zullen komen om te voorkomen dat renteverschillen te groot worden. “Ik verwacht hier in juli, of uiterlijk em setembro, meer duidelijkheid over”, zegt Van Geffen.

Volgens hem foi het sterker geweest als de ECB nu al met een uitgewerkt plan foi gekomen, ‘maar dit is second best’. De ECB heeft nu meer tijd om hierover na te denken, zegt Van Geffen.

De plannen van de ECB hebben al wel effect. Zo is de Duitse rente para as obrigações com een ​​looptijd ter jaar me ruim 0,1 procent gedaald e na Itália meer dan 0,3 procent. Het renteverschil é dus wat gedaald.

READ  Federale regering maakt geld vrij para heropbouw werkplaats detentiecentrum Saint-Hubert | Binnenland

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info