Inflatie bestrijden é ajudado pelos neerlandeses

Een jaar geleden beweerde president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (BCE) dat toen al oplopende inflatie tijdelijk zou blijken te zijn. Presidente Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei daarover em 3 de julho de 2021 zeer terecht: ‘Centrale bankiers overschatten mogelijk hoe goed zij in de toekomst kunnen kijken als het op prijsstijgingen’ aankomt.

Denk ook terug em outubro de 1973, toen Egypte en Syrië hun vierde orlog startten tegen Israel, opnieuw de orlog verloren, en hoe de Arabische broeders uit solidarite toen de olieprijs com een ​​grote klap verooke vansewegden de olieprijs wordt genoteerd).

Kok en Den Uyl joegen inflatie aan

De prijs de euro 0,95 steeg toen omgerekend tot 1,63 euro (porta aberta IT-bedrijf Itude). Misschien hoopten veel Nederlanders dat het bijeen eenmalige schok op het prijspeil zou blijven, maar het kabinet-Den Uyl moedigde continue loonstijgingen aan met als (fout) argument help dat de mensen e meer de konden de konden bestsie kelen.

Wim Kok, toen leider van de vakcentrale FNV, steunde Den Uyl en bleef zich hard made for automatische koppeling van loneen en prijzen. Dus kwam er een loon-prijs spiraal, want de werkgevers moesten de hogere lone doorrekenen in hun prijzen en wisten dat ze dan de borst konden natmaken voor de volgende loonstijging. Helmut Schmidt, toen minister van Financiën in de regering van de SPD’er Willy Brandt, maakte die foout niet. Na Holanda, começou o Bundesbank em dezembro de 1974, een jaarlijks monetaristisch plan voor de groei van de geldhoeveelheid. Zwitserland volgde een paar maanden later.

De gepubliceerde doelstellingen voor een matige groei van de hoeveelheid geld hadden het gunstige gevolg dat Duitsers en Zwitsers overtuigd raakten dat werd ingegrepen in de hoge inflatie van 1973-’74. Hun verwachtingen voor toekomstige inflatie daalden en daardoor ook de feitelijke inflatie en de rente in de periode tot aan de stakingen in Iraanse olievelden vanaf novembro 1978 en de val van de Sjah em janeiro de 1979. In de Nederland de inderland ef – steeds hoger dan in Holanda e Zwitserland.

READ  As vendas de máscaras FFP2 estão crescendo exponencialmente: eis o que você deve prestar atenção ao usá-las

En wie – zoals Prof Pieter Korteweg, de eerste Nederlandse monetarist, e ook uw colunista – verwees naar het suces van Zwitserland com a combinação de lage e inflatie en lage werkloosheid, het omgekeerde rent drei van de hoshege nuge wetagre de wind van voren, ook van onze collega-economen. ‘Wij willen niets horen sobre Zwitserland quer que seja uma terra de calcanhar slecht. De Portugese obers moeten in het laagseizoen terug naar Portugal en mogen hun gezin niet meenemen’. Verstandig de salto alto Misschien, maar dat é het inzicht van vandaag.

Jelle Zijlstra remde de inflatie ou niet

Jelle Zijlstra foi presidente do DNB e schond het vertrouwen dat Wim Kan eerder opbouwde em ‘Jelle met dat zuinige mondje’ porta zijn odejaarslied ‘Jelle zal wel zien’. Zijlstra koos voor een literaire aanpak en schreef mooi over de verschillen tussen ‘kruipende inflatie’, ‘lopende inflatie’ en ‘loeiende inflatie’, pode aceitar intussen een wilde groei van de Hovedeogle inflatie de geleef antes.

De les van de jaren ’70 é dat inflatieverwachtingen weer laag moeten worden, dat dan de feitelijke inflatie en de rente zullen zakken, e dat de beste manier om die verwachtingen in neerwaartse zin lage tee gelreatre teheersen besten geïndiceerd door een tijdelijke stijging van de zogenaamde korte rente (een rentestand niet voor u en mij, maar voor het verkeer tussen commerciële banken en de ECB). Hoe langer de ECB dat uitstelt, des the groter het risico dat een loon-prijsspiraal zich nestelt in de inflatieverwachtingen, en des meer bittere medicijn moet de ECB dan alsnog uitdelen.

De inflatieverwachtingen zijn zorgelijk

De Bundesbank houdt enquêtes na Holanda om die inflatieverwachtingen te meten. Die staan ​​nu op 4 procent voor een horizon van tien jaar. Isso é ongezond hoog en houdt in dat mensen blijven piekeren over toekomstige inflatie. De geschiedenis leert dat inflatie pas uit het gezichtsveld verdwijnt wanneer de inflatieverwachtingen dalen tot 2 por cento por jaar de minder.

READ  Bitcoin koers veert terug omhoog terwijl 19 miljoenste BTC é geminado » Crypto Insiders

Mijn schatting é mesmo veel (weinig) waard als die van een ander, maar ik zou denken dat de ECB de korte rente het best snel kan opvoeren tot 4 a 5 procent, dat dan de inflatieverwachtingen kunnenja kunnenja estabilizado in 10 deferente, Nederland onder een top por 6 procent kunnen houden.

Stikstof gaat bij Rutte-IV para bestaanszekerheid

Rutte-IV heeft groot gelijk om de vakbonden te waarschuwen para een dreigende loon-prijsspiraal, quer e stijgen de inflatieverwachtingen en wordt het misschien nog veel erger met de rente. Leia mais Druk van de D66-ministros Kaag en Jetten houdt het kabinet vast aan wat super-parlementariër Omtzigt benoemde als: ‘Afdwingbare normen voor stikstof en geen enkele norm voor bestaanszekerheid’.

Deze week gedane beofte dat er nog wat meer komt voor de minima is niet voldoende, want berekeningen van het NIBUD late zien dat nu al steeds meer gezinnen met een modaal inkomen in de rij de staedan bij Een blamage en een moreel failliet voor een van de rijkste landen in de EU.

Uma vez beperkte betaling aan de minima laat de modale Nederlanders straks in de kou staan, maar zoals eerder betoogd in Wynia’s Week está sempre voltando para os mínimos dan langzaam wordt afgebouwd tot iets boven modaal com yenu deenkba000. todos os campos com uma tarifa marginal de gemiddeld 85%.

Waarschuwen tegen een loon-prijs-spiraal é terecht en geeft ministros de kans om te claimen dat zij hebben geleerd van de grote fout van de jaren zeventig in de vorige eeuw. Maar daarbij hoort een serieuze politiek van steun para energierekening van iedereen.

READ  SEC finalmente aprova o primeiro fundo listado em Bitcoin (BTC) (ETF) »Crypto Insiders

Anders komt die loon-prijsspiraal er toch, want er is altijd de stakingsdreiging bij het openbaar vervoer en de nutsbedrijven – setor waar het veilig staken is omdat we niet zonder bus, bond, trein, water, gas enkunnekentricite. Een forse loonstijging in zulke sectoren breidt zich makkelijk uit naar de hele economie en dan zijn we voorlopig niet van de inflatie af.

Kiezen: aposta de energiasteun

John Cochrane van Stanford – hier vaker geciteerd in mijn 6 colunas tegen de nieuwe pensioenwet – zei deze week: ‘Wat mensen verwachten voor de toekomst is enorm belangrijk voor hoe ze zich nu gedragen.’

Er zijn twee cenários: de aandacht gaat uit naar stakingen forse loonstijgingen en de angst voor een loon-prijsspiraal blijft hangen. De Rutte-IV schuift de D66-ministros opzij, komt met serieuze steun para energierekening van edereen en vermindert daarmee de stakingsdruk en de hoge looneisen en dus de angsten van miljoenen Nederlanderson lo anterior voo.

Nós vallen u er zo weinig mogelijk mee lastig. Maar het é natuurlijk wel waar: Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Mogen, você notou? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info