In de ban van de oorlog

Foto: Oekraïense vluchtelingenkinderen worden op 15 marart opgevangen op de internationale luchthaven Ben Goerion – Flash90

Em wat Engelsen de névoa da Guerra noemen, is het moeilijk feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Dat geldt precies zo para het diplomatieke front, waar tegenstrijdige berichten elkaar soms zo snel afwisselen, dat zowel de leek als de expert moeite heeft alle informatie te duiden. Neem de vredesmissie van Naftali Bennett em Moskou van vorige week. Direct na zijn terugkeer berichtten media em Israel dat de Oekraïense regering woedend era op de premier, omdat hij presidente Zelenski zou hebben aangeraden akkoord te gaan met een Russisch vredesvoorstel. Omdat de bepalingen van dit voorstel bij voorbaat onaanvaardbaar waren voor Zelenski – hij zou onder andere de door of Russen bezette Krim en de oostelijke regio’s Donjetsk en Loechansk formeel moeten krafstaange – hegerzoe ​​ïlenskid a gerenge ïtense edenskid Benjet �overenanger dado’.

Het bericht werd vrijwel onmiddellijk ontkend porta de autoriten em Kiev em Jeruzalem. Integendeel, presidente Zelenski zou de Israëlische premier juist dankbaar zijn voor zijn bemiddelingspogingen. Wat het bericht geloofwaardigheid verschafte, era dat het werd gebracht door twee Israëlische media die politiek elkaars tegenpolen zijn: de rechtse nieuwssite Walla! en de links krant Haaretz. Op het oog lijkt een bericht dat door zulke uiteenlopende media gemeld wordt betrouwbaar, ware het niet dat beide een redactionele lijn volgen die duidelijk anti-Bennett is. Zij het om geheel verschillende redenen: Haaretz vindt de premier veel te rechts, Walla! é sterk pró-Netanyahu. Een van de corruptiezaken tegen de ex-premier draait om zijn beïnvloeding van de popular website.

Além disso, nog niet genoeg é dat de strijdende partijen in Oekraïne zich weinig antrekken van de scheidslijn tussen nieuws en propaganda, moet de neutrale waarnemer ook nog rekening houden de politieke kleur van de media. Feit is dat de rol van Naftali Bennett als potentiële vredestichter nog lang niet uitgespeeld lijkt. Afgelopen mandag sprak hij anderhalf uur telefonisch met Vladimir Poetin, waarbij de Russische president de choetspa had zich te beklagen over het volgens hem barbaarse gedrag van de Oekraïense soldaten op het slagveld. Aansluitend sprak Bennett conheceu Volodimir Zelenski, o eerder Jeruzalem dagen enkele tinha vindo em sua localização para vredesoverleg tussen hem en zijn Russische tegenstander.

Onherstelbare imagoschade
Jeruzalem, de stad met een juridische status die international omstreden is, também de plaats waar potentieel een Europese orlog wordt beëindigd – dat is de soort pr waar vrienden van de Joodse staat niet eens van durven dromen. Maar voor die tijd – aanstaande zondag – zal Zelenski de Knesset toespreken. Através do Zoom, os zoals fazem a escritura em Britse Lagerhuis e no parlement Canadese. De Russische embaixador Anatoli Viktorov reageerde op dit nieuws met het verzoek om een ​​’dringend gesprek’ conheceu de Knesset. Gevreeesd wordt dat hij met een beroep op Israel neutraliteit een gelijke behandeling voor zijn baas in het Kremlin zal eisen. Een eis die Jeruzalem niet kan inwilligen, wil het geen onherstelbare imagoschade oplopen.

READ  Injeção extra para quem recebeu a vacina AstraZeneca ou J&J? "Depois da metade ...

De reden waarom Israel zo’n proeminente rol speelt em tot nu toe nog onsuccesvolle vredesproces, é de veel bezongen noodgedwongen neutraliteit van de regering em Jeruzalem. Begin deze week werkten Oekraïense diplomaten conheceu Israëlische en – opvalend genoeg – Turkse collega’s aan een raamwerk waarbinnen zij conheceu de Russische vijand kunnen onderhandelen. De vraag é echter de Israel die neutraliteit kan blijven volhouden. Een grote meerderheid van de bevolking kies desgevraagd onomwonden partij voor Oekraïne, zij het dat progressieve dat israelenses conheceu meer entusiasmo doen e conservador. Er vechten al ex-militares da IDF mee aan Oekraïense zijde en president Zelenski verzoekt bijna dagelijks dringend om Israëlische wapenleveranties.

Die zullen er niet snel komen, al zou de regering in Jeruzalem wel overwegen helmen en kogelwerende investn te sturen. Die vallen weliswaar onder militaire hulp, maar zijn niet dodelijk en daarom wellicht net aanvaardbaar voor Moskou, waardoor israelenses rol als bemiddelaar niet in gevaar zou komen. Dat zou erder het geval zijn als de Joodse staat besluit de westerse sancties tegen Rusland sobre te nemen. Em dat opzicht zit Israel in een lastig pakket. Enerzijds wordt de roep om sancties tegen het Poetinregime in binnen- en buitenland steeds luider, anderzijds moet Jeruzalem rekening houden met de positie van de ongeveer 150 duizend Joden in Rusland.

Smerig castrado
In de praktijk betekent dit dat Israël vooralsnog zelf geen strafmaatregelen tegen Rusland wil nemen, maar tegelijkertijd het internationale sanctieregime niet tegen zal werken. Isso é dançado no tapa koord pelo ministro van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. Conheci o nome em Washington, começando por homens que zich te ergeren aan de houding van de doorgaans trouwe bondgenoot. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken waarschuwde vorige semana de regering em Jeruzalem. “Je wilt niet de laatste veilige have worden for smerig geld dat Poetins orlogen voedt”, zei Victoria Nuland, die vindt dat Israel op z’n minst toezicht moet houden op de naleving van financiële sancties.

Haar verzoek komt niet uit de lucht vallen, want het lijkt erop dat verschillende Russische oligarchen die onder het sanctieregime vallen, Israel als toevluchtsoord beschouwen. O canal de televisão israelense 12 combina com afgelopen twee weken minstens privévliegtuigen vanuit Rusland op de luchthaven Ben Goerion zijn gelland. De passagiers van die vluchten zijn officieel niet bekend, maar er is weinig fantasie for nodig te bedenken dat het hier om Russische miljardairs gaat. Het bekendste voorbeeld é natuurlijk Roman Abramovich, hoewel het erop begint te lijken dat voor deze trouwe bondgenoot van Poetin de grond van de Joodse staat te heet onder de voeten wordt, ondanksë zijnite Veja o oligarch gezien in de viplounge de Israel internationale luchthaven, vanwaar hij via Istanboel naar Moskou vloog.

READ  Spanje telt hoogste werkloosheid van gehele oeso
Premier Naftali Bennett heeft een onderonsje conheceu Vladimir Poetin (derde van links) em Moskou

Força beleid
Intussen woeden er in de Israëlische politiek en daarbuiten felle discussões sobre het aantal vluchtelingen dat opgenomen moet worden. Het debate draait om niet-Joodse Oekraïners, quer op base van de Wet op de Terugkeer hebben de Joodse hoe dan ook het recht zich in Israel te vestigen. Er gaan steeds meer stemmen op in de Israëlische samenleving ook niet-Joodse vluchtelingen toe te laten. A redenção é dat de Joodse staat niet dezelfde foout mag made the veel landen maakten in jaren dertig, toen zij hun grenzen sloten para vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Maar in een kabinetsvergadering eisten de ministers van de rechtse coalitiepartijen dinsdag dat Israël vasthoudt aan een streng beleid. “Er is geen land dat imigranten op zo’n grote schaal opneemt”, do ministro van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, terwijl haar collega op Financiën, Avigdor Lieberman, meende dat veel burgemeesters alleen opneroue Omenkra. Na verdade, é possível ver Lieberman zijn operando uit de notulen schrappen.

Pnina Tamano-Shata, de na Etiópia geboren minister van Immigrantenopname, beklaagde zich erover dat blanke vluchtelingen meer welkom lijken dan Afrikaanse, een argumento dat eerder van Sylvana Simons dan van een lid lid. De Asjkenazische opperrabbijn David Lau riep het kabinet juist ophartig vluchtelingen toe te laten, ook nietJoden. Dat é opvallend, quer de (ultra)orthodoxe gemeenschap em Israel é juist vaak kritisch sobre de Wet op de Terugkeer. Die zou ervoor zorgen dat veel niet-religieuze Joden alia maken. Lau wilde zich dan ook niet vastleggen op het standpunt dat Joodse vluchtelingen uit Oekraïne na de oorlog in Israel zouden moeten blijven.

Energia Europeia
Dan é er nog de economische kant van de oorlogsmedaille. Israel heeft in de Oostelijke Middellandse Zee enorme gasvelden, die de Europeanen uit de brand kunnen ajudado nu zij zich zo snel mogelijk los willen made by hun onafhankelijkheiid van Russische Leveantis. Volgens Michael Wirth, CEO da energiereus Chevron, zou het Israëlische gas via de EastMed-pijplijn naar Europa vervoerd kunnen worden. Maar dan moet die wel eerst aangelegd worden. Washington heeft zich tegen de aanleg van de pijplijn uitgesproken. Officieel omdat de Amerikanen willen dat de regio meer duurzame energie gaat opwekken, maar waarschijnlijk speelt de verhouding com o presidente turco Recep Tayyip Erdoğan een belangrijkere rol. Erdoğan foi een verklaard tegenstander van EastMed, omdat de drie landen die het meest van de pijplijn zouden profiteren, zijn gezworen vijanden Griekenland, Cyprus e Israel zijn.

E uma plataforma superior do Leviathan-gasveld para o kust da reserva natural de Dor Habonim foto: Flash90

Inmiddels lijkt de Turkse president zijn afkeer van de Joodse staat overwonnen te hebben. Aqui você encontra o mesmo serviço de entrega de gás, que será bespreken durante a semana de Israel. Daarnaast é de energia europeia zo hoog dat EastMed wel uit de ijskast gehaald moet worden, al dan niet na een overeenkomst met Turkije. Bij de huidige gasprijs zou de investir em pijplijn – 6 miljard euro – razendsnel terugverdiend worden. Você tem um enorme impulso para a economia de Israel e para a posição internacional do estado do Joodse.

READ  Demir propõe redução temporária do imposto sobre o valor agregado da energia elétrica para mitigar aumento da conta de energia | interior

Hete grond onder de voeten
Het zijn bepaald geen goede dagen para Roman Abramovich. De RussischIsraëlisch-Portuguese oligarch, morreu aan het van de jaren negentig van de vorige eeuw via corruptie para miljarden euro’s aan staatsbezit van het Russische volk begin stal, era um het van de orlogten em san hegine em hegine ster viel. Dat é niet verwonderlijk. Abramovich foi een van Poetins meest patrocinadores entusiastas toen deze em 2000 aan de macht kwam en heeft zich nooit tegen de Russische president uitgesproken. Ok, não.

Roman Abramovich Crédito: Rajasekharan Pameswaran

De man die in 1995 een staatsoliebedrijf kocht por 250 miljoen dollar e dat tien jaar mais tarde por 13 miljard dollar terug verkocht aan de Russische staat, está em rap tempo bezigue e internacionalmente paria te worden. Não há zijn beruchte hyperjachten aan de ketting zijn gelegd: éen ligt er veilig in niet-EU-land Montenegro en deer is, nada de autoriten op Sint-Maarten het lieten vertrekken, naar internationale wateren gevluc. Maar het aantal plaatsen waar Abramovich de grond niet te heet onder te voeten is, begint snel af te nemen.

Fraude, omkoping en witwassen Na Inglaterra, zijn Abramovich ‘tegoeden bevroren’ e outras pessoas de sua autoria, zijn van zijn paradepaardje en oogappel, Chelsea FC. De voetbalclub zal zo snel mogelijk verkocht worden en het é maar de vraag de miljardair een cent van de verkoopprijs te zien zal krijgen. Em Israel, waar hij de op een na rijkste staatsburger is, worden nog geen concreto stappen tegen hem ondernomen – al wordt de roep daarom wel steeds luider. Leia a opinião pública sobre a distância dos zelfs Yad Vashem zich do oligarca. Dat terwijl het Shoamuseum eerder não opriep para zijn topdoor e een uitzondering te feito waar het internationale sancties betrof.

Em tegenstelling tot Israel maakt Portugal wel werk van de sancties tegen de miljardair. De autoriten onderzoeken of toekenning van het Português staatsburgerschap aan Abramovich em 2021, bem legal é geweest. Rabbijn Daniel Litvak, die dat proces begeleidde, é vorige week aangehouden en heeft zijn paspoort moeten inleveren. De politie vermoedt dat bij de naturalisering sprake é geweest van fraude, omkoping en witwassen. Isso é nit zo verwonderlijk: Abramovich é van Oekraïens-Joodse e Wit-Russisch-Joodse afkomst. Puur Asjkenazisch dus, zou je zeggen, maar de wet op basis waarvan hij – binnen zes maanden – de Português nationaliteit verkreeg, é bedoeld voor afstammelingen van Português, dus Sefardische Joden.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info