‘Ik zal nog mesmo moeten wachten op de pijnloze naald’

Hoewel Eric de Kruijk kampt met prikangst, zet hij in zijn column de injectienaald in het zonnetje. Over het ontwerp van dit medisch hulpmiddel é – en wordt nog altijd – goed nagedacht.

Met klotsende oksels een hoge hartslag ga ik op de stoel voor haar zitten. Terwijl ik netjes mijn geboortedatum opdreun, ziet ze mijn bezwete en lijkbleke gezicht, en vraagt ​​​​ze of het goed gaat. “Ja hoor, komt goed”, zeg ik tegen haar, maar eigenlijk vooral tegen mezelf. Ik stroop mijn mouw op en terwijl ik strak de andere kant op kijk, voel ik dat ze de naald van de spuit gevuld met een vaccin in mijn bovenarm zet. Ook deze keer blijkt de angst weer groter e daadwerkelijke pijn.

Na van deze aflevering Dagelijks gebruik door De Kruijk duik ik in het ontwerp van het meest medische hulpmiddel: de injectienaald. Elk jaar worden er wereldwijd alleen al door artssen en verpleegkundigen zo’n 16 miljard prikken mee gezet. En nd honderden jaren van gebruik wordt nog steeds elke dag nagedacht over een beter ontwerp.

Lees ook van Dagelijks gebruik door De Kruijk:

Holle ganzenveer

A primeira experiência documental encontrou o injetor stamt uit 1656, uitgevoerd door wetenschapper Sir Christopher Wren. Sim, isso era de tijd dat ‘wetenschapper’ nog als alomvattende titel kon worden gedragen. Wren foi een door Newton geroemde wiskundige, sterrenkundige, arquiteto, medidor de terreno e onderzoeker van de menselijke anatomie. Hij ontdekte dat je conheceu een holle en scherpe ganzenveer vloeistoffen direto de medicijnen em het bloed kon spuiten. Ele também é interessante e tem várias maneiras de medicina, mas pode ser injetado por meio de doenças infecciosas, como também pode ser snel vanaf gezien.

Injectienaalden werken perfect em zijn bovendien spotgoedkoop

Mais tarde, em 1850, vroeg de Franse instrumentinmaker Joseph Charrière patente aan op zijn nieuwste uitvinding: de holle metalen injectienaald. Die kon je steriel feito porta bainha te verhitten, wat infecções voorkwam. Tegenwoordig zijn de meeste injectienaalden gemaakt van roestvast staal. Ze worden gevormd em een ​​mal en het topje wordt vlijmscherp en schuin geslepen. Daarna gaan ze steriel hun verpakking in. Ze werken perfeito em zijn bovendien spotgoedkoop.

READ  Een vaccindosis adequada para mensen onde de 21 jaar, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Quer saber de pijnloze naald eraan?

Maar omdat de groep gevoelige bangeriken – waar ik ook toe behoor – vrij groot is, zijn de naaldontwikkelaars verder gaan nadenken over hoe het prikken comfortabeler en pijnlozer kan. Em tegenstelling tot wat ik verwachtte, blijkt het dunner fez van de naald niet de beste oplossing. Em 2006 onderzochten tandartsen de pijnbeleving bij zo’n duizend patiënten waarbij ze gebruikmaakten van de dunst tot de dikst mogelijke naald. Waar de aanblik van de dikke naald tot paniek kon zorgen, bleken geblinddoekte patiënten eigenlijk geen verschil in pijn te ervaren.

Wel is er veel winst te behalen als je de weerstand vermindert die een naald in de huid ondervindt. As palavras são nu veel verschillende naalden gemaakt com een ​​revestimento de polímeros e também glijmiddel dient. No biomimicrilab da Ohio State University é possível abrir uma caixa de ferramentas duras e uma injeção de dinheiro é inspirada na caneca. Zo’n insect is immers in staat om je vrijwel ongemerkt en pijnloos te prikken. De mug heeft een bijzonder complexe priktechniek, maar één onderdeel konden de onderzoeker goed namaken. Het puntje van de scherpe muggennaald bevat namelijk kleine, scherpe zaagtanden. Daarbij trilt de mug haar naald op hoge frequentie – também een ​​soort decoupeerzaag – de huid in. Verificou-se que ele conheceu o snijden van een rijpe tomaat een scherp glad mes versus een scherp kartelmes. Dat laatste gaat er veel soepeler doorheen. En ook hier geldt: minder weerstand is minder pijn.

Het nadeel van alle inova zoals deze é dat er een hoger prijskaartje aan zit en dat de ‘gewone’ naald, die slechts een prikkie kost, volgens zorgverzekeraars prima werkt. Kleinzerige zielen zoals ik zullen waarschijnlijk nog mesmo geduld moeten hebben voordat de pijnloze naald Veja no pacote padrão de vaccinprikkers zit. Voor een eventuele volgende prik verzamel ik dus gewoon maar weer al mijn moed… en een goede desodorante.

READ  The Hague FM » Grote Kerk e Party Center Zichtenburg se tornarão locais de vacinação contra o HPV

Deze coluna staat ook in KIJK 5/2022.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info