Hoelang houden de supermarkten het nog vol? ‘Albert Heijn é o zandkorrel na máquina de hele’

Stijgende kosten en amper mogelijkheid om de prijzen al te zeer op te trekken: de sowieso al piepkleine marges vreten momenteel aan onze warenhuisketens. Hoelang kunnen ze dit nog volhouden? Welke supermarkten zijn de winnaars? En waarom stijgen de voedingsprijzen hier veel minder dan in de buurlanden? Especialista Pierre-Alexandre Billiet e Tom Simonts geven antword.

Sven Ponsaerts

Colruyt verloor sinds vorig week dinsdag al bijna 9 procent van zijn waarde op de beurs. Direto de acesso: de winstwaarschuwingen e bijhorende zware koersval van Retail giganten Walmart e Target in de VS. En het ging para marktleider uit Halle al maanden neerwaarts, em winstwaarschuwing meio de dezembro. Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Delhaize en Albert Heijn, kondigde onlangs aan bijkomende kostenbesparingen te zullen doorvoeren in “uitdagende markten” na Bélgica.

Kostinflatie

Feit is: onze retalhistas foram piorados een torenhoge kosteninflatie, die ze almaar moeilijker aan de consumer kunnen doorrekenen. Em uma situação de redelijk uitzonderlijke na Europa, o especialista em varejo da volgens Pierre-Alexandre Billiet, o docente de gestão de varejo (Solvay Business School) e o CEO da revista ‘Gondola’. “Na Bélgica, voeding in de supermarkten dit jaar slechts 1,8 procent duurder, na Holanda foi dat 2,7 procent, en na Holanda zelfs 6,4 procent.” Omdat de marktleider een ‘laagste prijsvolger’ é, se você tiver um atypische markt, weet de retailexpert. “Colruyt zal zelf nooit verhogen als de rest dat niet doet.”

Albert Heijn (AH) é de zandkorrel in de hele machine: met zéér, zéér lage prijzen of straffe promoties op bepaalde producten verhinderen ze de concorrente de prijs al te zeer op te trekken. En zo blijft de marktleider aan zeer lage prijzen verkopen.” Daardoor é volgens Billiet het prijsverschil met het buitenland veel kleiner geworden. “Bepaalde artikelen werden zelfs goedkoper”. Een voorbeeld: een blikje Red Bull kost em Nederland 1,32 euro, hier é dat 1,09 euro. Bepaalde AH-winkels zijn hier nu zelfs goedkoper dan na Holanda.”

Marge

Zitten onze warenhuizen nu in de problemen? “Als de marge in de technologie- of energysector van 40 naar 39 procent gaat, is dat amendoim. Maar in de supermarktsector, waar met zeer lage operatingele marges wordt gewerkt, é een terugval van 4 naar 3 procent enorm”, zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. “Als daaraan wordt gemorreld, schiet er binnen de kortste keren niks acabou.”

Colruyt, Carrefour e Delhaize krijgen momenteel de zwaarste klappen. Billiet: “Colruyt kan het met laagstepprijsgarantie als DNA niet feito de prijzen ineens op te trekken. Door de druk op de prijzen verdampt haar marge razendsnel. En dat terwijl het nog niet het marktaandeel heeft teruggewonnen dat tijdens de coronacrisis aan kleinere buurtwinkels werd verloren. Ele encontrou o minder marktaandeel e o minder marge.

Delhaize, dat zich in het iets hogere segment positionerert, heft meer margeruimte. Ele conheceu Ahold Delhaize e outros gigantes internacionais. Toch zijn momenteel “kostenbesparingen belangrijker dan ooit om klanten de meest concorrente prijs te kunnen bieden, zonder investeringen in groei op te offeren”, sprak CEO Frans Muller onlangs bij de bekendmaking van de kwartaalcij

Carrefour está relacionado com o mal-estar dos hipermercados. Em België blijft het bovendien het kind van de rekening van de vakbonden: weinig flexibiliteit, torenhoge arbeidskosten en een zwaar social passief. Carrefour bezit daarenboven niet dezelfde buffer als Colruyt of Delhaize.

Discounters grote winnaars

Descontos rígidos Aldi e Lidl zijn dé grote winnaars, die een ferm stuk meer marktaandeel naar zich toetrekken nu de consumernt meer ‘op de kleintjes let’ en zijn toevlucht in goedkopere producten en huismerken zoekt. Simonts: “Zij zijn het ook gewoon om aan zeer lage marges te werken, om te vechten om 0,1 procent marge.”

Albert Heijn com zowat tussen de twee groepen. “Een groot deel van de AH-winkels in België is verlieslatend, of werkt met risicomarges”, zegt Billiet. “Ok zij kunnen zich dat, eveneens gesterkt door de Ahold-groep waarin ze niet zwaar doorwegen, veroorloven. Ondertussen verstoren ze wel de hele Vlaamse markt.”

Van prijsnaar voorraadprobleem

En dat uit zich ook op de beurs, terwijl supermarkten, en bij uitbreiding de hele consumerntensector, normal toch een defensieve investeringskeuze zijn, met weinig risico para belegger? “Isso é bom zo em 80 procent van de gevallen. Nu verkeren nós em die andere 20 procent, porta crise na crise na crise”, disse Simonts. “De consumer is meestal een stabiele motor, maar als die zoals nu minder of anders consumerert, komt de winstgevendheid snel in het gedrang. Dat zie je nu ook op de beurs.”

De warenhuizen de extra kosten wel zullen moeten doorrekenen, e dus de prijzen optrekken, é volgens Simonts “een beslissing voor in de bestuurskamers”. “Stel dat Colruyt bestslist naar een operationele marge van 1 procent te gaan, dan zal het daarmee wel klanten winnen, maar niet de aandeelhouders plezieren. Want zoals Walmart en Target hebben aangetoond: kleine marges vinden aandeelhouders niet zo tof.”

Voor Billiet é deze situação sowieso “absoluut onhoudbaar”. “Wat nog te veel onderbelicht blijft, is dat het prijsprobleem stilaan verschuift naar een voorraadprobleem.” Além disso, onze prijzen onvoldoende stijgen, is onze markt niet meer interessant for the Grote, internationale Producenten, die niet Langer aan deze prijzen kunnen of willen Producen. “Neem het van mij aan: alle grote voedingsconcerns stellen zich de vraag hoever ze nog in deze absoluto bodemmarges meegaan. Pas nog hoorde ik iemand van een wereldspeler zeggen: ‘Food wordt de nieuwe olie – onderhevig aan speculatie en naar verwachting wereldwijd duurder.’ dat klopt. Waar de prijs niet stijgt, heeft men een structureel problem. Waar hij te sterk stijgt, een economisch.”

Supermarkt kan (bijna) niet failliet gaan

Of dit alles ook betekent dat er warenhuizen in financieel slechte papieren zullen belanden? “Nee, dit Brengt hen niet aan het wankelen”, verzekert Billiet. “Colruyt heeft haar reservas em vooral een zeer sterk Liderança. Ahold Delhaize realiza em seu mais antigo kwartaal e opera com vitórias de 829 miljoen euro, enquanto dankzij het groot aantal ativite in de VS, waar het wel zeer rendabel is.”

Van schuldproblemen é geen sprake, está bem a resolução de Simonts. “Een supermarkt kan ook bijna niet failliet gaan. Os volgens do werkt het omgekeerd businessmodel: de kist appelen die voor cash in de winkel wordt verkocht, wordt pas een maand later aan de alavancancier betaald. Hun levensvatbaarheid é geen enkel problemem.”

READ  Lagarde não conta com elevação de juros em 2022

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info