Mais ensurdecedor
Beerdiertjes zijn conheceu hun halve milimeter misschien amper te zien, toch blijven ze de aandacht trekken com hun overlevingsskills bizarros. Onderzoekers zijn er nu weer eentje op het spoor.
De minuscule meercellige diertjes overleven situações waarin vrijwel todos os outros levensvormen het lootje leggen. De ruimte ingeschoten worden bijvoorbeeld, de decenia in leven blijven zonder water. Natuurlijk zijn wetenschappers enorm geïnteresseerd no mecanismo de hierarquia. Quero que weet kunnen wij mensen daar ook wat van leren.
Em recente onderzoek hebben ze gekeken hoe de beerdiertjes em leven kunnen blijven zonder água. Ze zagen dat speciale eiwitten ervoor zorgen dat er een gel wordt aangemaakt die hard wordt en zo uitdrogende cellen beschermt tegen mechanische stress. Op het moment dat water de cel verlaat, waardoor de cel normal gesproken zijn stevigheid verliest en beschadigd raakt, zorgt de gel dus dat de cel zijn werk kan blijven doen. É er weer voldoende water, dan lost de gel langzaam op.
De eiwitten lijken in het lab ook te werken in insectencellen en in beperkte mate ook in die van ons. De onderzoekers hopen dat de ontdekking in ieder geval kan helpen om bio-samples zoals cellen langer te kunnen bewaren in droge omstandigheden. Ook zijn ze van plan naar nog zeker 300 eiwitten in het beerdiertje te kijken. Op zoek naar nog meer geheimen.
Lee Meer: Como os tardígrados suportam a desidratação.
“Pakar media sosial. Ahli kopi pemenang penghargaan. Penjelajah umum. Pemecah masalah.”