‘Hard nadenken vergiftigt je brein’

Mentaal zwaar werk é uitputtend doordat er een ophoping van giftige bijproducten in hersenen ontstaat, suggereert nieuw onderzoek.

Schaakspelers hebben ermee te maken en jij na een lange werkdag vast ook: mentale moeheid. Je wilt dan het liefst op de bank poffen en nergens meer over nadenken. Nu blijkt dat dit fenomeen ook fysiologisch is te verklaren. Wetenschappers do Paris Brain Institute na Sorbonne Universités, sob a direção de Mathias Pessiglione, ontdekten dat van lang en hard nadenken je brein een beetje vergiftigd raakt.

Olhar:

Tipos de letras

Lang dachten neurowetenschappers dat mentale moeheid een illusie is die je hersenen creëren omdat ze gewoonweg leukere dingen willen doen. Maar de huidige onderzoekers wilden weten de er niet toch een fysiologische oorzaak é. Você vermoedden dat de vermoeidheid ontstaat door het verwerken van giftige bijproducten van hersenactiviteit.

A hipótese é de que chegaremos a 40 vrijwilligers. Deze mensen werden ingedeeld em twee groepen. Een groep mais hard mental werk feito até 6 uur. Dat werk bestond uit het sortren van letras die op het scherm verschenen, naar klinkers/medeklinkers of hoofdletters/kleine letters, afhankelijk van de kleur. De outro groep moest hetzelfde doen maar kreeg langer de tijd en de kleurverandering ging minder snel.

Opção Giftige

Tijdens de ‘werkdag’ werden deelnemers op regelmatige momenten onderworpen aan een hersenscantechniek die magnetische ressonância-espectroscopia (MRS) wordt genoemd. Conheci MRS kunnen bepaalde stoffen in de hersenen in kaart worden gebracht. Zo zagen Pessiglione en zijn collega’s dat bij harde denkers de concentratie van het stofje glutamaat in hersenen hard steeg bij de minder harde denkers.

READ  Voor het eerst em vijf jaar wilde polio ontdekt na África

Glutamaat é een neurotransmitter die nodig é voor een goede communicatie tussen de hersencellen. Maar te veel ervan werkt als een soort gif: je hersenen worden er trager van. Ele pode ser aberto e aberto.

Glutamaat opruimen

Het onderzoeksteam denkt nu dat mentale moeheid een soort signaal é van je brein: “ik kap er even mee, want ik moet eerst het giftige glutamaat opruimen”. Dat de harde denkers daadwerkelijk vermoeider waren aan het van de ‘werkdag’ bleek uit de hogere score para moeheid die ze opgaven. Ook zagen de onderzoekers bij deze groep meer moeheidssignalen, zoals e verminderde pupilverwijding.

Na de werkdag mochten de deelnemers ook nog keuzes feito uit verschillende beloningen. Daaruit bleek dat de harde denkers eerder kozen voor een snelle en makkelijke pertencening (zoals geld naar ze overmaken) e een prijs waar ze langer op moesten wachten en meer onzekerheid gaf (zoals een loterij).

Volgens Pessiglione en zijn team suggert dit dat hard nadenken niet alleen een fysiologische oorzaak heeft (de reciclagem van een potencial giftige stof) maar ook nog eens het maken van beslissingen beïnvloedt. Dat laatste klinkt eigenlijk melhor logisch; je moet er mesmo enferrujando para om die ophoping aan glutamaat weg te werken.

Experiência de Verfrissend

“Het is verfrissend te zien dat deze onderzoekers de poging given om hun associatie te bepalen met meetbare gegevens van het brein: hersenactivatie met fMRI en de hoeveelheid glutamaat met MRS”, vertelt cognitief neurowetenschapper Fren Smulders (Universityit van Maastricht). “Verder lijkt hun theoretische model goed in elkaar te zitten. De resulten van de pupil-metingen ondersteunen hun argumenten ook goed.”

READ  CD & V coloca o Barômetro Corona na mesa - Bélgica

Er é volgens hem wel een ‘maar’. “Zoals de auteurs van de publicatie zelf ook al aangeven, is het lastig om sterke conclui te trekken over het orzakelijke verbal. Dus: de ophoping van glutamaat nou echt de oorzaak van de vermoeidheid, de het een gevolg ervan? É a misschien een poging van het brein om te compenseren voor de vermoeidheid? Dat zou een completa e interpretatie zijn, met dezelfde gegevens.”

Beentjes omhoog

Om definitief bewijs te vinden dat een te veel aan de neureotransmitter je vermoeid maakt is dus meer onderzoek nodig. Pessiglione hoopt dat het in toekomst mogelijk wordt of productie van glutamaat andere neurotransmitters daadwerkelijk te stimuleren. “De volgende stap é inderdaad de directe manipulatie van glutamine”, geeft Smulders aan.

De kennis zou dan misschien ook nieuwe inzichten kunnen bieden in behandeling van de burnout, waar harde werkers soms mee campen. Maar voor nu is het oeroude recept na een zware mentale taak: lekker die beentjes omhoog en uitrusten maar.

Bronnen: Biologia Atual, Cell Press via EurekAlert!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info