‘Gewoon verder balletjes rollen, mevrouw. Er komt wel iets nieuws op de radio’

Stemmen komen, stemmen gaan, alleen De Pré História blijt bestaan. Maar als radiopresentatoren vervlochten raken met een tijdsblok, zoals het geval is bij Interne keuken do Senhorasé het afscheid toch net iets bruusker.

Michael Martin

“Een dertiende seizoen vonden wij het lot tarten.” Met the wood bezegelden Koen Fillet en Sven Speybrouck onverwacht het einde van Radio 1-programma Interne keuken, dat elke zaterdagmiddag de honger van trouwe luisteraars stilde. Dag voordien kondigden Anja Daems, Cathérine Vandoorne e Siska Schoeters het afscheid van Senhoras aan. Voor de eerste twee madammen gebeurt dat na een kristallen jubileum: vijftien jaar waren ze te horen op Radio 2. Encontrei Bart Stouten verliest Klara een die de zender belichaamde.

Ele é vasto kost the verdwijnt van het radiomenu, programma iconische of stemmen die parcelas de umbigo met hun tijdsblok doorknippen. Voor de makers, vaak in en adem met hun programma vernoemd, é het stukje identiteit die in de koelkast verdwijnt.

“Toch ben ik altijd al van het idee geweest dat programma’s eindig zijn”, verwoordt Fillet een ijzeren wet in het medialandschap, waar enkel programma’s als Blockken do De Pré História aan lijken te ontsnappen. De het afscheid dan geen pijn doet na al die jaren? Niet meer dan bij Jongens & Wetenschap, zegt Fillet over het programma dat hem en Speybrouck ooit lanceerde en drie seizoenen meedraaide. Met lang loopen heeft het volgens hem weinig te maken. Equipe Zelfde, zelfde kwaliteit, en dus eenzelfde identificatie.

“Deveering leert dat de reacties bij het public doorgaans sterker zijn dan bij de maker”, zegt Fillet. Die waren afgelopen fim de semana melhor heftig, ook bij Senhoras foi dat het geval. Daems: “Een luisteraar rolde altijd haar soepballetjes met onze stemmen op de achtergrond. ‘Wat moet ik nu zonder jullie’, vroeg ze. Gewoon verder balletjes rollen, er komt wel iets nieuws op de radio.”

READ  É mais silencioso na 'Vila Sésamo': É assim que funciona hoje com a equipe da série infantil | televisão

Bedankfeest

Niet iedereen valt het zo makkelijk. Guy De Pré nam enkele jaren geleden bij zijn pensioen afscheid van Radio 2-programma De Pré História – sinds 1984 uitgegroeid tot een instituut op zondagavond – om na amper een week alweer een nieeuw contract tekenen bij Radio 2. “Na al die jaren kan ik me geen leven zonder radio meer voorstellen”, klonk het toen.

“Je moet in de mediaweeld altijd oppassen dat je je niet vastrijdt in je eigen cliché”, zegt Mark Coenen, oud-radiodirecteur bij de VRT. Hoe langer personsoon en positie versstrengold zijn, hoe groter de kans op vereenzelviging. Dan kan een abrupto einde een moeilijke zoektocht naar een nieuw élan inleiden. “Dan begin je, zoals Bart De Wever, te denken dat je de enige bent die de rol kan vullen (van N-VA-voorzitter, MIM).”

Volgens Jan Hautekiet, morrer Olá Hautekiet (Studio Brussel) pt depois Hautekiet (Rádio 1) telkens na zes seizoenen zag verdwijnen, is het de kunst dat je je niet blijft vastklampen aan dat ene project. “Ik had naast de radio altijd nog mijn muzikale activiiten”, zegt hij. “En ik heb de stekker er zelf mogen uittrekken. Liever op tijd stoppen dan een dag te laat door iemand anders aan de kant geschoven worden.”

Veja também Peter Van de Veire e einde van ‘zijn’ ochtendshow op MNM al twee jaar ingepland. “Isso foi een weloverwogen, eigen beslissing en dat zorgde voor een soort aangename palliatieve periode.” Met op het einde een – zo zegt hij zelf – potsierlijk bedankfeest em 1 de abril no Sportpaleis. Niet voor zichzelf, maar voor de luisteraars. Die waren massaal aanwezig.

Simonneke

De redenen para het afscheid van Senhoras do Interne keuken zijn onbenoemd de mergulhadores erg. Een link direto com o plano de transformação da direção VRT, waar ook forse besparingen bij horen, wordt weerlegd. Grande Interne keuken Leia mais sobre a pensão do vasto redator Erik Van Grieken em Wens van Koen Fillet om wat tijd in de VRT-coulissen door te brengen.

Voor Daems mag ‘madam’ gerust een geuzennaam blijven – “Ik ben erg trots op wat we verwezenlijkt hebben – maar als ze de laatste aflevering heeft ingeblikt, vult ze de dag nadien al een anderkt. “Ele também não é ik jarenlang één rolletje gespeeld heb, zoals Simonneke uit Thuis. Ik kan mezelf en mijn interesses gewoon meenemen naar een nieuw programma.”

Al zal het toch wel mesmo wennen zijn. Este é o nível de um radioapresentador que está em seu idioma e está escrito em seu nome. “Mijn hele gezinsleven é op Senhoras geënt”, zegt Daems, die elke dag spontaan om half zes wakker wordt. Bij Fillet speelt een geheel ander probleem: “Ik lees boeken kapot omdat ik ze op twee dagen moet doornemen in functie van het programma. Isso é bij sommige boeken doodjammer, maar zelfs tijdens mijn vakantie merk ik dat rustig lezen niet lukt. Dan knal ik daar toch weer porta. Ik moet nu dus als het ware opnieuw leren lezen.”

Volgens Van de Veire foi para o gelukkig snel. “Ik vind het totaal geen vreemde gewaarwording om’s ochtends mijn stem niet meer op MNM te horen.” En ele é de afgelopen maanden amper één keer gebeurd dat zijn vroegere wekker – om 3u33 – nog resonerde in zijn bioritme. Coenen: “Zeker bij de ochtendshow zijn de meesten stiekem zelfs geweldig blij dat het erop zit. Heeft zo’n impact op je lijf, op je humeur. En ongetwijfeld ook op je seksleven.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info