Genezen van kanker, maar het leven van Alice (31) stend nog lang op pauze

Het verhaal van Alice começou em 2016, als haar moeder eierstokkanker krijgt. Na onderzoeken blijkt dat Alice een genmutatie heeft waardoor ook zij een grotere kans heeft borstkanker de eierstokkanker te krijgen. Op eerste scans lijkt er niks aan de hand, maar in juni 2018 krijgt ze op 27-jarige leeftijd de diagnostic borstkanker. Het is drie maanden nadat haar moeder te horen heeft gekregen dat de eierstokkanker terug is.

Voor Alice volgen zestien chemo’s, bestalingen een een borstsparende operatie. “We hebben elkaar door de chemo heen gesleept”, vertelt ze over het traject dat ze tegelijkertijd met haar moeder is ingegaan. “Zij zette zichzelf aan de kant voor mij, maar ik deed dat ook voor haar. Ze was mijn steun en toeverlaat.”

De behandelingen van Alice slaan aan: em janeiro de 2019 wordt ze schoon verklaard. Haar moeder overlijdt mais tarde aan de ziekte. “Ik heb vorig jaar afscheid van haar moeten nemen. Het was haar niet gegund”, disse Alice emocionada. “Ze was well heel blij dat ze mij gered had: zonder haar ziekte had ik geen flauw idee gehad dat ik met het gen rondliep en had ik dit verhaal niet kunnen vertellen. Maar het was snoeiharden omhoel tezi.”

Esgotamento

Als je Alice vraagt ​​​​hoe het nu met haar gaat, zegt ze ‘heel goed’. “Fysiek gaat het best oké, af en toe krijg ik een tik na als ik te veel wil doen. Je bend dat gewend op jonge leeftijd”, vertelt ze. “De kilo’s die erbij kwamen door medicatie é mijn lijf nu aan het loslaten en ik ben lekker aan het opbouwen.”

READ  Oók fitboys en -girls kunnen goed ziek worden van corona

Al is het geen makkelijke weg geweest. “Ik ben leerkracht en ik heb een lastige integratie gehad.” Restklachten, onbegrip en grenzen aan haar energie made dat moeilijk en zorgen voor een burnout. “Ik probeerde mijn grens aan te geven, maar dat werd niet gerespecteerd. Op den duur sta je in de leegte te schreeuwen.”

‘Onzichtbare groep’

Elk jaar krijgen bijna vierduizend jonge mensen tussen de 18 a 39 jaar een kankerdiagnose. Zij worden genoemd de AYA, wat staat voor adolescente e jovem adulto.

A base especial AYA Jong & Kanker Foundation foi lançada com uma nova campanha de campanha para deze groep. Die is volgens de stichting namelijk te vaak onzichtbaar en daar moet verandering in komen. “Want niet alleen tijdens je ziekte, maar ook nog geruime tijd daarna kan deze ziekte je leven ontwrichten”, zegt oprichter Kim Gringhuis-Ottens.

Mensen schuiven het volgens Alice te makkelijk aan de kant. “Veel mensen zeggen twee maanden nadat je schoon bent verklaard: ele acabou. Maar dat é niet zo. Je bent er elke dag nog mee bezig.” Ook zijn er fysieke klachten die nou eenmaal niet zomaar weg zijn. “Ik heb oedeem, waardoor mijn linkerarm steeds volloopt met vocht. Daar heb ik oefeningen en steunkousen voor en ik ga naar oedeemtherapie”, vertelt Alice.

Te weinig handvatten

Veel fysieke en mentale uitdagingen dus, maar er é meer dat leven van AYA’s ontwricht. Zo komen ze bijvoorbeeld niet in aanmerking voor bepaalde hypotheken, verzekeringen of uitkeringen. Alice: “Als je twintig bend dan hoop je nog heel lang door te kunnen, maar dingen als financiële problemen, vruchtbaarheid, het krijgen van een huis of het oppakken van je studie maken dat moeilijjn vo n dat moeilijjn vo nie.”

READ  Grootschalig onderzoek gepersonaliseerde behandeling bij uitgezaaide dikkedarmkanker

En daardoor kan je leven zelfs als je gezond bent nog op pauze staan. De campanha de stichting AYA Jong & Kanker Foundation richt zich daar nu op. Ei doel? Meer aandacht para deze groep e meer leeftijdspecifieke zorg. Quer isso em breve, querida, Alice.

“Zorgprofessionals moeten weten dat er een verschil is tussen iemand van 20 of iemand van 60 vertellen dat ze geen kinderen meer kan krijgen”, zegt ze. “Het stukje sensitiviteit in de zorg kan beter: kijk naar de mens achter de patiënt. En het besef dat je als jongere langer met bepaalde naweeën loopt.”

Veja o que está acontecendo

Ondanks alles heeft Alice vertrouwen in de toekomst. Ze é inmiddels weer helemaal geïntegreerd em krijgt volgend schooljaar durante a primeira vez een eigen klas, para vijf dagen na semana. Ook haar gezondheid ziet ze positief. “Ik wacht op een uitslag, maar ik ben er niet zenuwachtig voor. Ik voel dat het goed zit.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info