fermenteerbare vezels in haver, bananen en peulvruchten verlagen kans op erfelijke kanker met 60 procent

Een dagelijkse dosis fermenteerbare vezels kan allerlei soorten kanker voorkomen bij mensen die een genetische aanleg hebben voor de ziekte. O efeito é zo groot, dat het de wetenschappers zelf ook verraste.

De vezels, die onder meer in groene bananen, peulvruchten en haver zitten, hebben een sterk preventief effect op maag-, slokdarm-, galweg-, alvleesklier- en twaalfvingerige darmkanker. Dit bleek na análise de onderzoek internacional CAPP2, waar bijna duizend Lynch-syndroompatiënten aan meededen. Zelfs tien jaar nadat proefpersonen waren gestopt met het innemen van de Supplementen, foi o efeito nog zichtbaar. Wetenschappers da universidade de Newcastle em Leeds hebben de spectaculaire resulta em dubbelblinde tem jaar durende onderzoek mesmo com os dados uit het Britse kankerregister gepubliceerd em het vakblad Pesquisa de prevenção do câncer.

Aspirina
Uit eerder onderzoek, gebaseerd op dezelfde gegevens, werd in 2020 al bekend dat het slikken van aspirine of kans op darmkanker met 50 procent vermindert bij mensen die een genetische aanleg hebben voor die ziekte. “Uit de data komt nu ook naar voren dat fermenteerbare vezels de kans op allerlei kankersoorten verlagen met meer dan 60 procent. Vooral in de bovenste helft van het spijsverteringskanaal zijn de effecten duidelijk te zien”, professor universitário John Mathers van de Universidade de Newcastle. “Isso é enorm goed nieuws, ook omdat dit soort kankers heel moeilijk te diagnosticeren is. Artsen zijn er vaak te laat bij.”

Bonen en bananen
“Fermenteerbare vezels kun je innemen als poedersupplement, maar zitten ook in bonen, peulvruchten, haver en groene bananen. De dagelijkse dosis morre no experimento werd gebruikt, staat gelijk aan én banaan. Tijdens de rijping van een banaan veranderen de fermenteerbare vezes in een stof die eerder in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken”, legt Mathers uit. “Deze vezels zijn koolhydraten die onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Daar worden ze door nuttige darmbacteriën afgebroken (gefermenteerd) en veranderen ze de darmflora (microbiota) door hun aanwezigheid. Deze gefermenteerde vezels levelen energie en voedingsstoffen, en zijn goed voor de gezondheid.”

READ  Você deve tomar a vacina de paracetamol contra os efeitos colaterais?

Aspirine en fermenteerbare vezels werken
“Nós vermoeden dat fermenteerbare vezels de kans op kanker verminderen, doordat de bacteriën een positieve invloed hebben op de galzuren. Soorten qualquer coisa que você pode encontrar DNA anantasten e também pode ser verificado. Maar deze theorie moeten weerst nog verder testen”, zegt Mathers.

Professor Sir John Burn van de Universidade de Newcastle reageert: “Nós começamos twintig jaar geleden e deze studie. Nós escolhemos dat een groep mensen met genetische aanleg voor darmkanker ons kon helpen met het onderzoek naar de positieve effecten van aspirine en fermenteerbare vezels.”

Burn vervolgt: “Patiënten die lijden aan het Lynch-syndroom hebben meer kans om kanker te krijgen, dus het was erg mooi om te zien dat aspirine en fermenteerbare vezels de kans daarop halveren. Instituto Nacional de Excelência em Saúde e Cuidados (NICE) conselheiro mensen conheceu een verhoogde kans op kanker om aspirine te slikken op based ons onderzoek. De resultten spreken voor zich, aspirine en fermenteerbare vezels werken.”

Bonen e outro peulvruchten zijn een bron van fermenteerbare vezels. Foto: Elena Foto

Espetacular
Tussen 1999 en 2005 hebben bijna duizend deelnemers aan de studie elke dag aspirine of fermenteerbare vezels in poedervorm of een placebo ingenomen. Uiteindelijk kregen 5 van de 463 vezes eletende deelnemers een vorm van gastro-intestinal kanker. Terwijl in de controlegroep liefst 21 van de 455 deelnemers een vergelijkbare vorm van kanker kregen. “De resultten zijn spectaculair”. O efeito beschermende no bovenste deel van het maag-darmkanaal foi onverwacht groot. Er is meer onderzoek nodig om deze resultten te staven”, zegt professor Tim Bishop van de Universidade de Leeds.

A equipe zet nu de internationale trial CAPP3 op, conheceu mais de 1800 membros da Lynch-syndroom onde der de elben. Het primaire doel é om lagere, veiligere doses van aspirina te testen. Hopelijk behoudt het dan nog steeds zijn preventieve anti-kankerwerking.

READ  Advocaten bemiddelen geregeld bij kibbelende ouders sobre o tipo coronavaccin

Wat zijn fermenteerbare vezels?
Fermenteerbare vezels, ook wel resistent zetmeel genoemd, kunnet niet door het maag-darmkanaal worden afgebroken. Het lichaam neemt de vezels dus niet als voedingsstof op in het bloed, maar leidt de stoffen onverteerd naar de dikke darm. Daar worden deze vezels afgebroken door nuttige darmbacteriën (microbiota).

Dit process heet fermentatie. Bij fermentatie komen voedingsstoffen en energie vrij, die de darmen en de resto van ons lichaam goed kunnen gebruiken. Ook zorgt het voor een soepele doorstroom in de darmen, wat goed is voor de stoelgang. Ongeveer 70 procent van de voedingsvezels é fermenteerbaar.

Welke producten zijn rijk aan fermenteerbare vezels?
Em het onderzoek zijn de fermenteerbare vezels als voedingssupplement (em poedervorm) ingenomen, maar de vezels zitten ook in allerlei soorten voedsel. Ele é belo dat het eten koud wordt gegeten, anders wordt een groot deel van de vezels erder in het maag-darmkanaal afgebroken.

Deze producten zijn rijk aan fermenteerbare vezes:

  • Haver
  • Gerst
  • Groengele bananen
  • Bonen en peulvruchten (gekookt)
  • Koude rijst: liefst bruine of zilvervliesrijst.
  • Koude gekookte aardappels e massas
  • Rauw aardappelzetmeel, hi-maize-fiber uit maïs (beide niet opwarmen of pas na de bereiding toevoegen)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info