Europa schippert com begrotingsregels com dubbelzinnigheid tot gevolg

Langzaam começou de twijfel post te vatten na Europa. É het voor regeringen wel verstandig om massaal geld te blijven uitgeven, nu de inflatie piekt? Een paar maanden geleden nog foi geral na Europa het devies: investéér om de economie uit de coronarecessie te trekken en om de energietransitie te versnellen. Inmiddels zijn er redenen om de geldkraan weer wat meer dicht te draaien.

De Europese Commissie publiceerde maandag haar jaarlijkse aanbevelingen voor het begrotings- en economisch beleid. De boodschap van Brussel é, zachtjes gezegd, ambivalente. Aan de ene kant kondigt de Commissie aan het stabiliteitspact, waarin staat dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bbp mag bedragen, een jaar langer buiten work the stellen. Het staat al op pauze sinds começam 2020, toen de coronapandemie Europa trof. Brussel vond toen dat regeringen de ruimte moesten krijgen om werknemers en bedrijven te hulp te schieten. Daarna mais het economisch herstel worden aangejaagd, até o final de 2022.

Nu wil de Commissie de begrotingsregels nog een jaar extra opschorten, tot eind 2023. Overheden moeten daarop “flexibel” kunnen reageren, zei hij.

Tegelijkertijd maant Brussel de nationale regeringen om vooral „prudent” om te gaan met deze financiële ruimte. Maatregelen om de energielasten for burgers te verzachten moeten „tijdelijk” e „gericht” zijn. Bij begrotingsplannen voor volgend jaar moet gelet worden op de „houdbaarheid” van de financiën op de middellange termijn, gezien de „hoge schuldniveaus” die tijdens de pandemie zijn opgebouwd. Na zona do euro schoot de staatsschuld gemiddeld omhoog van 84 procent van het bbp em 2019 naar 96 procent em 2021.

Brussel maant de landen om „prudent” om te gaan met deze financiële ruimte

Holanda em Frankrijk

De Duitse ministro van Financiën, Christian Lindner, verklaarde zondag tijdens G7-overleg na Holanda tegen de Financial Times dat de extra financiële ademruimte em 2023 geen excuus moet zijn voor lidstaten om lukraak met geld te strooien. Holanda zal geen gebruikmaken van de extra begrotingsruimte en houdt vasta aan de Schuldenbremse (de schuldenrem), het Duitse instrument dat begrotingsdiscipline de norm maakt.

READ  'Logitech brengt binnenkort MS Master 3S uit met stillere knoppen en 8k-sensor' - Computer - Nieuws

Em Frankrijk, dat sowieso weinig op heeft met de begrotingsregels, lijkt het anders the gaan lopen: Parijs gaf al 26 miljard euro uit aan compensatie van huishoudens for inflatie. Een wetsontwerp para bescherming van de koopkracht kost nog eens miljarden, schrijft de krant Le Figaro. Regering denkt de begrotingsnorm van 3 procent pas te halen in 2027.

Overheden zitten encontrou um dilema lastig. Burgers en vakbonden schreeuwen om compensatie voor de torenhoge prijsstijgingen. Maar als de overheid meer geld in de economie pompt, kan dat de prijzen verder aanwakkeren. Want de vraag naar allerlei (soms schaarse) producten blijft e op peil, wat prijsopdrijvend werkt.

Economen waarschuwen al enige tijd para efeito dit. Em VS voorspelde econoom Larry Summers começa a vorig jaar al hoge inflatie, também resulta em grootscheepse hersteluitgaven porta de regering-Biden. Na Holanda, há o De Nederlandsche Bank e você já pode ver o que está acontecendo, mais de miljardeninvesteringen porta do gabinete Rutte-IV.

Voor financieel kwetsbare Europese landen é er een extra reden om de hand wat meer op de knip te houden: de oplopende leenkosten. Nu de Europese Centrale Bank gaat stoppen com opkoop van staatsleningen, loopt de rente op com nome Zuid-Europese staatsleningen op. De Portugese Minister van Financiën, Fernando Medina, zei zondag volgens de Financial Times dat schuldreductie nu de prioriteit heeft. Portugal vai de van het ‘podium’ van schuldbeladen landen, met daarop ook Griekenland en Italië.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info