Eucalyptus zou de Portugese economie er terug bovenop helpen maar…

Portugal tinha origineel een rijke mix aan bomen, planten en dieren. Omwille van politieke en economische redenen werden de omvangrijke en diversos bossen omgevormd tot quilômetros lange monoculturen van eucalipto en den. Door hun taaie karakter en snelle groei worden eucaliptobomen ook wel het “groene goud” genoemd. Maar ook dit soort goud heeft een nogal ranzig kantje.

Er waren eens… dichte bossen met een grote verscheidenheid aan planten waar veel zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën graag vertoefden. Het Iberisch schiereiland vormt conheceu zijn mediterraan clima de ideal plek para een grote diversiteit aan fauna e flora. Laurier, eik, medronho, olijfbomen, heide, hulst, steenlinde en populier zijn enkele van de grote variëteit aan bomen en struiken die inheems zijn em Portugal.

De mensen op het platteland verbouwen al generaties lang olijven, druiven, citrus, appels, perziken e outras frutas. Ze groeiden groenten en lieten hun vee grazen op de graslanden.

Over heel Portugal bestaan ​​er gemeenschappelijke gronden, baldios genaamd, die beheerd worden door de inwoners van de nabij gelegen gemeenschap.

Over heel Portugal bestaan ​​er gemeenschappelijke gronden, baldios genaamd, die beheerd worden door de inwoners van de nabij gelegen gemeenschap. De baldios kunnen door de lokale bevolking gebruikt worden om hun kuddes te laten grazen, te hooien, brandhout te kappen,… . Over het gebruik en de bestemming van de grond wordt in samenspraak beslist en iedereen in de gemeenschap zou er gebruik van moeten kunnen maken.

Voor deze activiteiten hadden ze weliswaar stukken origineel bos ingenomen, maar de balans werd niet verstoord.

Em functie van de economie

Eucalyptus werd geïntroduceerd em Portugal em de 18e eeuw om de moerassen naast de Mondego rondom Coimbra te draineren. De jaarlijkse overstromingen van de Mondego betekenden een zware overlast en een bedreiging voor de gezondheid. Eucalyptusbomen hebben een groot wateropslorpend vermogen en waren dus uitstekend geschikt voor deze taak. Maar als exotische boom heeft eucalipto geen natuurlijke vijanden em Portugal, gedraagt ​​ze zich agressief en asociaal ten opzichte van de inheemse begroeiing en heeft ze het natuurlijk leven hier niks te bieden.

Plantações de eucalipto hebben voor een groot deel de plaats van de originele flora e fauna ingenomen. Em Portugal é de ± 800.000 ha ingenomen porta eucalipto

Tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw kwam Salazar aan de macht in Portugal, hij wou de economie naar een volgend niveau tillen en ging te rade bij het FMI, zij oordeelden echter dat Portugal onvoldoende had te bieden Eucalyptus zou de oplossing bieden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Deze bomen zijn taai, groeien snel – na 7 a 12 jaar zijn ze klaar voor de kap – en zijn prima om te verwerken tot papierpulp. Al snel kwamen er grote aanplantingen van eucalipto. Em 1933 werden hiervoor ook 7638 baldios aangeslagen door de staat.

READ  Cuba: de toestand é niet hopeloos maar wel ernstig

Na de revolutie van 1974 werden stappen ondernomen om de baldios terug te geven aan het volk. De lokale gemeenschappen en de staat begonnen samen de baldios te beheren, maar het kwaad was geschied, de gemeenschappen waren hun kennis en vaardigheden verloren om op een duurzame wijze met het boom en het ga land. Velen stonden hun zeggenschap over de baldios dan ook aan de lokale parochie.

De zwakke positie van het natuurbeheer van de staat, die al meerdere malen hervormd werd, en de sterke positie van de eucaliptus- en papierbedrijven deed de sittie enkel maar escaleren. Eucalyptusbedrijven kochten steeds meer op huurden ze met langetermijn contracten en ook steeds meer landeigenaren zochten hun heil in het aanplanten van deze bomen.

Abrir (CC0)

Plantações de eucalipto hebben voor een groot deel de plaats van de originele flora e fauna ingenomen. Em Portugal é de ± 800.000 ha ingenomen porta eucalipto, dit vai para 1/4e de bos portugueses.

Behalve de hoge brandbaarheid van de eucalyptusboom brengt ze nog een deel nadelen mee.

Net omwille van hun sterk wateropslorpend vermogen werden ze in de moerassen geplant. Overal waar ze massaal geplant werd, wordt de andere inheemse begroeiing verdrongen omdat het grondwater slinkt of onbereikbaar wordt for andere planten. Eerdere bergbeken staan ​​nu droog door onverstandige aanplantingen van deze bomen.

Voorts stoten de etherische oliën die de eucalyptusbomen verspreiden insecten af, hierdoor zijn er in de vele vierkante miles eucaliptusbos weinig bestuivers, vogels en zoogdieren aanwezig bij gebrek aan voed De schors en bladeren die van deze bomen vallen worden bovendien niet omgevormd tot een voedingsrijke hummuslaag.

© Anouk Weyne

Na derde rotatie worden de wortels van de eucalyptus uitgegraven

Dit houdt nat een graafmachine het volledige perceel omwoelt en alle wortels verwijdert. Hierdoor ontstaat weeral een zeer schraal land dat nu extra kwetsbaar é para erosie.

Vooreerst wordter in monoculturen voor de handigheid ‘clearcut’ toegepast. Não foi encontrado no elke boom op het perceeler aan gelooft. Er blijft een maanlandschap sobre dat weinig de niet beschermd é tegen erosie omdat wind en regen er vrij spel hebben, daardoor verdwijnt er veel van de bovenlaag van de bodem.

Bosbouw conheceu eucalipto draagt ​​​​bovendien bij aan de verwoestijning van het land. Deze bomen zijn waardevol gedurende drie cycli van om en bij de tien jaar. De boom groeit namelijk eerst met én stam, na ongeveer 10 jaar wordt ze gekapt, uit de stronk schieten een drietal nieuwe scheuten, na 10 jaar worden ook deze gekapt en tot papierpulp verweranteruterug, maan e sch zijn het er weer meer, na nog eens 10 jaar worden ook deze gekapt.

READ  O chefe da Ryanair O'Leary não quer 'anti-incrustantes estúpidos' em seu avião

De boom zou na derde kap opnieuw nieuwe en meer scheuten krijgen, maar dit is economisch niet interessante. De hele oppervlakte waar de bomen para derde maal gekapt zijn wordt dan leeg gemaakt vooraleer er nieuwe bomen worden aangeplant. Dit houdt nat een graafmachine het volledige perceel omwoelt en alle wortels verwijdert. Olá!

Door bovengenoemde redenen é het uiterst moeilijk om na eucalipto ander bos aan te planten. De bodem é namelijk geërodeerd en heeft veel van z’n vruchtbaarheid verloren en het grondwaterpeil is gezakt.

Eénmaal er grote stukken bos verdwenen zijn wordt daarenboven de neerslagcyclus doorbroken, bomen trekken namelijk regen aan, bij gebrek aan bomen komt er dus minder neerslag waardoor het land verder verdort.

Abrir (CC0)

Economia com oogkleppen

Ondanks de hoge brandbaarheid de eucalipto e vernietigende korte en lange termijn effect van deze bomen op het milieu, de biodiversiteit en het blijft de papierpulpindustrie inzetten op deze monocultuur. De Portugese dienst para bosbeheer staat zwak ten opzichte van de sterke eucalyptus-industrie.

nmmacedo (CC BY-NC-ND 2.0)

Net zoals em vele andere landen, está bem em Portugal plattelandsvlucht. Vele dorpen zijn bijna verlaten of worden bevolkt door mensen op pensioenleeftijd. Leven van het land Brengt niet meer voldoende op, daarom gaan mensen in the stad of het buitenland op zoek naar een beter inkomen.

Mensen verlaten het platteland ook uit angst om, nogmaals, alles te verliezen bijeen volgende brand die alles met de grond gelijk maakt. Porta de ontvolking worden zowel de baldios en de private gronden onvoldoende beheerd, ze worden dan ook verkocht de verhuurd aan eucalipto bedrijven of mensen planten er zelf eucalipto op omdat deze weinig onderhoud vragen.

Ik ben proMO*

Met MO* zorgen wij voor écht nieuws over echte mensen in heel de wereld. Você vai ver o projeto de jornalismo unieke mogelijk feito? Palavra e proMO*. Também proMO * palavra je lid van onze comunidade, krijg je ons revista e kan je grátis aan onze eventos deelnemen. Tem promoção* por € 4/maand de € 50/jaar.

Joalheria! Ik palavra proMO*

Verder spelen de vele bosbranden in de kaarten van de eucalyptus-industrie. Em de meeste gevallen branden enkel de bladeren, de twijgjes en de schors van de eucalyptusbomen af, de bomen zelf leven verder en maken nieuwe scheuten aan. De bomen kunnen alsnog gekapt worden en mesmo goed verwerkt worden tot papierpulp.

Na massale bosbranden daalt door overaanbod de aankoopprijs van hout, dit is een goede zaak for het verwerkend bedrijf dat minder geld moet aan privé-eigenaren die hun plantage zwart geblakerd volopen zien en vo sch hun bo

Het vermoeden dat bosbranden wel eens aangestoken zouden kunnen zijn door of met medeweten van de eucalyptus- en papierindustrie lijken dan ook niet uit de lucht gegrepen.

Ook de dalende grondprijzen na een bosbrand zijn interessante, mensen die hun hele hebben en houden in rook hebben zien opgaan kunnen de opbrengst van de verkoop van een stuk land namelijk goed gebruiken. Er zijn gevallen bekend van mensen die benaderd werden door afgevaardigden van eucalyptusbedrijven nog voor dat het vuur goed en wel gedoofd was.

READ  A crise mostra que a Europa é uma comunidade de destino

Het vermoeden dat bosbranden wel eens aangestoken zouden kunnen zijn door of met medeweten van de eucalyptus- en papierindustrie lijken dan ook niet uit de lucht gegrepen.

Politiek aan de leiband

De Português staat probeert de plantages aan banden te leggen door ondeer de aanleg van nieuwe plantages te verbieden en de beheerders te verplichten om een ​​marge van 10 meter te laten tussen de weg en de eerste bomen om zo brandwegen uit we geen te igeëren en garanderen na marca geval van. Er wordt echter onvoldoende gecontroleerd en de wetten worden dan ook nauwelijks nageleefd.

Em tegenstelling tot deze maatregelen gaan er ondertussen geruchten de ronde dat de papierpulpfabriek van Portucel, onderdeel van Portugal’s grootste papierbedrijf Navigator, tostemming heeft gekregen om de capaciteitverda in Fiub z’teira van z’ten.

Abrir (CC0)

Voorts é elke landeigenaar verplicht om zijn land adequada te houden door bijvoorbeeld overtollige braambessen te verwijderen. Recent werd er nog een nieuwe wet gelanceerd waardoor privé-land aan nog strengere eisen moet voldoen: zo moeten bijvoorbeeld de kruinen van eucalyptus- en dennenbomen 10 meter van elkaar verwijderd zierjn, die 4 meter. Ele é natuurlijk belangrijk para brandpreventie dat privé-landen ook schoon zijn, maar deze maatregelen blijken nogal cynisch als je de quilômetros lange eucalipto-plantages ziet, waar de bomen slecht el renka engrond staid van gee van metros blade.

De maatregelen zijn waarschijnlijk vooral een voordeel para verzekeringsmaatschappijen die minder premies zullen moeten betalen na een brand.

Lee ok

Departamento de Silvicultura de Oregon (CC POR 2,0)

Op Europees niveau wordt er ook nagedacht over de problemtiek, maar met ondoordachte landbouwen herbebossingssubsidies verergert ze de situatie alleen maar. Europa deelt landbouw-subsidies uit aan Grootschalige landbouwprojecten die weinig of geen rekening houden met de biodiversiteit en de herbebossingsprogramma’s zijn inadequaat en komen de originele biodiversiteit niet the goede.

Bovendien schiet Europa zichzelf in de voet door niet duurzame of onvoldoende regelgeving. Zo keurde de EU laatst go dat volledige bomen nu ook gebruikt mogen worden om energie op te wekken uit biomassa, hiermee wil ze, tegen de raad van vele experten in, een inefficiënt schaamlapatik van bre ophangeef energie in Europe -reductie.

Strikt genoman neemt het bos dan wel toe in Europa, maar de meeste nieuwe bossen tonen gebrekkige biodiversiteit en dienen de industrie.

É helaas geen origineel verhaal, wereldwijd wordter er roofbouw op de planet gepleegd ten koste van de natuur en de mens in functie van een economie met een kortetermijnvisie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info