Estland heeft de slimste pubers van Europa, want onderwijs is er ‘een religie’

Ruim dertig jaar na het afschudden het Sovjet-juk staat Estland aan de top van het Europese onderwijs. De voornaamste reden? Vertrouwen in de school en in de docente. Maar het system dreigt slachtoffer van zijn eigen succes te worden.

Nick de Jager

Paavo Viilup é leraar geworden omdat hij zijn eigen schooltijd verschrikkelijk vond. Docenten die voortdurend gelijk wilden hebben, nooit groepsopdrachten, het eerstvolgende proefwerk als enige stip op de horizon. A Estônia foi destijds al jaren een soevereine staat, maar het onderwijs was nog altijd op Sovjet-leest geschoeid. Nu 26 jaar later telt de bebaarde docente Engels en ICT zijn zegeningen. Em internationale rapporten stapelen de elogio para het Estse onderwijs zich op. Volgens de uitslagen van de gerenommeerde Pisa-toetsen, morrem em 79 landen worden afgenomen, bezit het land de slimste 15-jarige pubers van Europa. Em todas as categorias (lezen, wiskunde en wetenschap) scoort geen land no continente europeu melhor.

Hoe kon de kleine, voormalige Sovjet-staat in drie decennia transformeren tot een van de modernste onderwijslanden van Europa?

Op de middelbare school waar Viilup werkt, het Viimsi Gümnaasium nabij de hoofdstad Tallinn, hebben de laatstejaarsstudenten geen idee. “Maar mijn ouders zijn wel verbaasd over wat ik allemaal al weet en kan”, zegt een meisje op de eerste rij van de klas. Ze droomt mais de um vervolgstudie em Parijs.

De ontwikkeling van het Estse onderwijs é een verhaal van “visie en lef”, zegt Villup em een ​​vergaderruimte van de middelbare school.

Na escola Raatuse Kool em Tartu, na cidade grande da Estland, zeggen ze het zo: o fundamento de ir onderwijs é a verdade para onderwijs. Estland geeft 6,6 procent of het bruto binnenlands product (bbp) uit aan onderwijs, het EU-gemiddelde is 5 procent. “We hebben geen Audi of Philips hier, dus we moeten investeren in onze hersenen”, zegt bestuurslid Rene Leiner. Natuurkundeleraar Lauri Kõlamets: “De meerderheid van onze bevolking is atheïstisch. Onderwijs é onze religie.”

Het uitenvallen van de Sovjet-Unie

Het maakt docent van oudsher tot een beroep met veel aanzien na Estland, personen aan wie zelfstandigheid en vrijheid kunnen worden toevertrouwd. Tegen die chtergrond voelde het uitenvallen van de Sovjet-Unie em 1991 durante a Estse onderwijs também foi bevrijding. Geen strikte lesplanningen en leermethoden meer, niet langer dienden scholen de geopolitieke doelen van Moskou (techneuten opleiden). Docenten, schoolleiders en politici konden onderwijs geven zoals zij dat wilden en hadden een blanco papier om al hun opgespaarde ideeën op uit tekenen.

Via onder meer geschiedenis-, muziek- en toneelles kwam de vijftig jaar lang onderdrukte Estse cultuur in het nieuwe curriculum weer tot leven. Ook keken de Esten het nodige of the vermaarde schoolsystem of Grote Broer Finland, zoals grátis toegang tot de universiteit e de organistie van het basedonderwijs. Kinderen leren lezen en schrijven op de crèche, de baseschool duurt in Estland van 7- tot 16-jarige leeftijd. Daarna kiezen ze tussen een academische carrière (escola middelbare en de universiteit) de een vakschool.

Zo’n langere baseschool moet sociale ongelijkheid tegengaan. Os resultados de Pisa-toetsen tonen aan dat het werkt. Geen EU-land heef procentueel zo weinig ‘onderpresterende’ leerlingen als Estland.

Het curriculum moet ’21ste-eeuwse vaardigheden’ aanleren: vreemde talen, ondernemerschap, tech. Flinke investindo na internetinfrastructuur tinha todas as escolas na terra em 2002 een werkende computer. Dat legde de base para digitale samenleving die ‘e-Estonia’ (zoals het land zichzelf graag verkoopt) nu é. Rond de hoofdstad Tallinn nós derretemos a van de TIC-start-ups. Weinig landen in Europe maakten tijdens of pandemie zo soepel de overgang naar thuiswerken en afstandsonderwijs als Estland, is de indruk in het land zelf.

Programação de Gustav Adolfi Gümnaasium em Tallinn. Estland heeft zichzelf op de kaart gezet als digitale samenleving: ‘e-Estônia’.Beeld Stefano De Luigi / VII / Redux / Belgaimage

Escola en docente hebben autonomie

Op basisschool Raatuse Kool huppelen de kinderen door de gangen en tijdens de pauze spelen ze op een van de drie sportvelden. Ele é een schril contraste com eind vorig jaar. Na een kleine corona-uitbraak besloot het bestuur destijds de hele school te sluiten. “Dat deed ons minder pijn dan bijvoorbeeld winkeleigenaren die hun bedrijf moesten sluiten”, zegt bestuurslid Leiner. Maar de beslissing foi wel ingrijpend, hoewel de onderwijskwaliteit nauwelijks in gevaar kwam, omdat iedereen goed gewend foi aan leren via computador.

Raatuse Kool nam de beslissing op eigen houtje, quer na Estland melhor tijdens de coronacrisis geen protocol for schoolsluitingen. Dat heeft te maken met een belangrijke koerswijziging uit de jaren negentig: de autonomie voor school en docente werd toen vastgelegd. De overheid heeft slechts negen inspecteurs in dienst om onderwijsinstellingen te controleren. Também een ​​escola onde o Landelijk gemiddelde zakt, krijgt het bestuur geen Strikte Instructions opgelegd, maar ontvangt het in veel gevallen financiële hulp die zonder streng toezicht kan worden besteed. “De autoriten zijn partners, geen controleurs”, zegt Leiner.

“Scholen hebben het recht om eerst zelf hun problemen op te lossen”, zegt Gunda Tire, die voor de overheid de Pisa-toetsen coördineert. Haar dochter zit op een onderwijsinstelling die een paar jaar geleden slechte resultaten boekte with wiskunde. De school stopte vervolgens alle slecht scorende kinderen in een aparte groep, zodat zij meer aandacht kregen en de rest niet ofphielden. Een jaar mais tarde foi de achterstand verholpen. “Een docente moet zijn les aanpassen op basis van de kinderen aan wie hij lesgeeft. Dat kan hij alleen als hij autonomie heeft”, gelooft Tire.

Aanbod pluriforme

Omdat het Estse onderwijssysteem op vertrouwen draait, é het aanbod van scholen zeer pluriform. Bij progressieve scholen als Raatuse Kool en het Viimsi Gümnaasium zijn begrippen als proefwerken en cijfers bijna scheldwoorden (Leiner: “De kinderen vergeten in de dagen erna toch wat ze leren”). Daartegenover kent het land ook een grote conservador stroming, met onderwijsinstellingen die wel geloven in toetsing en klassieke lesmethoden. De laatstejaarsstudenten op het Viimsi Gümnaasium hebben zin om volgend jaar op de universiteit leerlingen van de conservatievere scholen tegen te komen. “Van elkaar kun je leren”, zegt een ander meisje op de eerste rij.

De vrijheid é een belangrijke reden for het overschot aan docente dat de Esten hebben, zoals de Europese Commissie em uma recente conclusão de relacionamento. Gratuito Escola de base Raatuse Kool tem 60 homens ruins – 48 professores e pessoas adultas – veranwoordelijk para onde quer que esteja de 550 alunos. Gratuito por minder em 20 aprendizados de zijn eerder regel e uitzondering, scholieren com speciale behoeften krijgen nog kleinschaliger onderwijs. Door de kleine klassen kan meer individuele aandacht aan leerlingen worden gegeven.

Zes leerlingen in de klas

“Neem je tijd, neem je tijd”, stelt docente Engels Mailiis Meitsar dan ook een van haar leerlingen gerust. Haar klas met 15-jarige leerlingen bestaat deze dinsdag uit zes leerlingen, normal zijn ze met tien. Aan het eind van de les hebben bijna alle scholieren een presentatie over brandveiligheid gegeven — misschien wel de beste manier om spreekvaardigheid te oefenen. Eén Leerling Vindt Het Moeilijk en stormt conheceu tostemming van de docent emocional het lokaal uit. Meitsar maakt zich geen zorgen. “Ik weet dat ze haar presentatie goheft voorbereid.”

Veel individuele aandacht para leerlingen helpt om het antal onderpresterende leerlingen laag te houden, zien ze op de basisschool. Schoolpsycholoog Urve Talvik verteu sobre diversos aprendizados sobre os últimos anos de problemas, desde que começaram, mas os corcéis de gaandeweg são mais assim encontrados no sistema escolar. Door simpelweg veel tijd in hen te investeren en goed met ouders te municeren, aldus Talvik. “Je moet kinderen nooit onderschatten. Je moet in ze geloven, geloven en geloven.”

Kentering op komst

Maar juist dat docentenoverschot, het fundation onder het Estse onderwijssucces, staat onder druk. De helft van alle Estse leraren é ouder dan 50, bijna een vijfde ouder dan 60. Hun opvolgers staan ​​​​allesbehalve in rijen klaar. Op het platteland é het soms al onmogelijk om nieuwe onderwijzers te vinden en vooral mannen hebben weinig interesse om docente te worden.

De tekorten dreigen vooral op specifieke terreinen, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Ook de 27-jarige wetenschapsdocent Lauri Kõlamets ziet zichzelf niet heel zijn leven bij basisschool Raatuse Kool werken. Liever doorstuderen para PhD e Publiceren in gerenommeerde Engelstalige vakbladen.

Estlands ontwikkeling in de laatste decennia creëert een lastig vraagstuk. Dertig jaar na de onafhankelijkheid in 1991 heeft geen van de voormalige Sovjet-staten een hoger bbp per inwoner dan Estland en is Tallinn een van de aantrekkelijkste steden in Europe om een ​​bedrijf the beginnen. Deels omdat het onderwijs leerlingen daarvoor opleidt, heeft het land de 21ste-eeuwse economie die het dertig jaar geleden wilde. Maar, verzucht Viilup: “Wie wil er nu nog leraar worden, als je ook bijeen start-up kunt werken? Isso é een serieuze vraag. Que restou na escola nog te bieden?

De Estse overheid verhoogt al een paar jaar het salaris for docenten. Dit jaar stijgt het gemiddelde naar 1.586 euro bruto, iets boven het doorsnee-inkomen voor alle beroepen in het land. “Nós investimos pouco mais de 6% do bbp em het onderwijs, mas estamos no top drie da Europa staan. Você pode esperar um momento antes de receber um salário para aprender todos os dias da Europa da União”, zei onderwijsminister Liina Kersna vorig jaar. “Dat laat duidelijk zien dat weinig geld aan onze hooggewaardeerde docenten hebben besteed.”

Nova geração docente

Toch gaat het volgens hoogleraar onderwijs Äli Leijen (universiteit van Tartu) om meer dan geld. Zij vindt dat er gewerkt moet worden aan de carrièreperspectieven van docenten. “Ook in bijvoorbeeld Finland willen jongeren niet hun hele leven meer leraar zijn. O sistema é misschien niet Langer houdbaar. Op de universiteit heb je hoogleraren, university hoofddocenten, leraren, onderzoekers. Misschien is het tijd om zo’n system, met doorgroeimogelijkheden, ook op basisscholen en middelbare scholen in te voeren.

Paavo Viilup werd docente omdat hij nieuwe generaties Esten een betere opleiding gunde dan zichzelf. Nu is die betere opleiding daar, maar enthousiasmeert het docentenvak nog maar een deel van de jeugd. Het onderwijs dreigt het slachtoffer van de eigen vooruitgang te worden. Alleen een nieuwe portie “visie en lef” kan dat veranderen, zegt Villup. “Als alles in de samenleving verandert, kan het onderwijs niet hetzelfde blijven.”

READ  Belgische muçulmanos começam no dia do ramadã | Binnenland

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info