Especialista holandês ziet lichtpuntje, maar waarschuwt: “Poetin wil Zelenski mogelijk op de knieën krijgen met kernwapen”

Drie onderhandelingsrondes tussen Russische en Oekraïense delegaties hebben we nu gehad, maar veel lijken die nog niet te hebben opgeleverd. Você não sabe o que está acontecendo com o termo iets verwachten van diplomatiek overleg? Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheidszaken aan de Universiteit van Leiden, ziet een voorzichtig lichtpuntje maar vreest vooral de gevolgen wanneer de Oekraïense president Zelenski weigert toe te geven chee de Russ. “Dan kan Rusland wel eens ergens een kernwapen tot ontploffing brengen”, zegt hij maandagavond in TerZakeGenericName.

jorBron: TerZakeGenericName

Na drie onderhandelingsrondes reuniu-se com as delegações zonder grote tenoren, gaan dze semana mais tarde de ministers van Buitenlandse Zaken van de beide strijdende landen para het rond de tafel zitten. “Een hele goeie zaak”, dizia Rob de Wijk, die onder meer al schreef over de machtspolitiek van Rusland. “Daarna kan je nog maar één niveau hoger gaan, dat van de presidenten.”

Mogen we dan binnenkort de hoop koesteren op een opening? Rob de Wijk ziet doorheen al het stof toch een mogelijk lichtpuntje. “Al sinds de eerste onderhandelingen liggen de Russische eisen op tafel. Dat gaat onder meer over neutraliteit van Oekraïne, maar wat niet meer in dat pakket zit is die ‘denazificatie’ van Oekraïne. Als Rusland inderdaad afziet van die laatste eis wil dat volgens de Wijk zeggen dat het niet Langer eist dat het regime van president Zelenski moet opstappen. “Kennelijk broeden ze daar op en dan kan je spreken van een muizengaatje dat kan leiden tot een oplossing. Também je een onderhandeling wil hebben die ergens toe leidt wil je dat Zelenski een uitweg wordt geboden en dat hij in het zadel kan blijven zitten.”

Rob de Wijk

Rob de Wijk

Inzet demonstrativo

Você não quer Zelenski antes de abrir a abertura da Rússia? “Dan gaat de strijd door en zal de situatie alleen maar verder escaleren”, vreest de Wijk. “Rusland zal dan alles op alles zetten om de strijd te winnen. Er zal dan een guerilla plaatsvinden in de steden en hoe dat zal eindigen, weet ik niet.”

Volgens de expert broedt Rusland al een tijdje op een zorgwekkende strategie. “Na Rússia, wordter er gefilosofeerd om een ​​einde aan een strijd te maked door eerst te escaleren om vervolgens te kunnen de-escaleren.” Concreet kan dat volgens de Wijk betekenen dat Poetin er niet voor zal terugdeinzen om ergens een kernwapen tot ontploffing te brengen.

“Dat betekent niet dat dat kernwapen gedropt zal worden boven een stad of boven een troepenconcentratie. Eerder zal dat gebeuren op een plek waar dat niet al te veel schade zal aanrichten.” Concreet kan Rusland een kernwapen quilômetros hoog in de lucht laten ontploffen, waardoor er wel een kenmerkende paddenstoel te zien zal zijn, maar er al bij al weinig schade zal zijn.

Rob de Wijk falou em dat geval van ‘demonstratieve inzet’, com bedoeling om de tegenstander op de knieën te krijgen. “Zelenski krijgt dan het signaal: als je je niet over geeft is de volgende stap misschien wel een kernbom lager bij de grond laten ontploffen, met enorme schade tot gevolg.” De Wijk verwijst daarvoor naar een doutrina die Poetin in 2020 nog ondertekende.

Claude Van de Voorde, militaire vertegenwoordiger voor België bij de NAVO e voormalig comandante van de Belgische luchtmacht, werd deze denkpiste depois op de avond in De Afspraak voor de voeten gegooid. “Ik zou met dit soort theorieën toch maar erg oppassen”, zo era hij kort. Wel stelt hij vasto dat Poetin “de grenzen aftast”. Daar wijst de strijd rond de kerncentrale van Zaporizja enkele dagen geleden op.

READ  Europa quer dose de reforço o mais tardar nove meses após a última vacinação | Vírus Corona o que você precisa saber

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info