Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken

Volgens de Site ProMED, o sistema de vigilância aberto do Welds Grootste para o Melden van uitbraken, foi mei een slechte maand para infectieziekten. En dat heeft niks te fez conhecer de apenpokken, waar in het Westen nu een hoop paniek over is. Er zijn veel ergere dingen aan het circuleren in de wereld. Een aantal nieuwe, veel verontrustendere ook. Maar we lijken, zelfs na de waarschuwing van het coronavirus, nog steeds niet door te hebben wat ons boven het hoofd hangt. En we lijken ook vooral niet te snappen – of willen niet onder ogen zien – wat wet moeten doen om een ​​echt serieuze pandemie af te wenden.

In de afgelopen drie weken zijn er bijna 100 gevallen en 18 menselijke sterfgevallen geweest als gevolg van een zeldzame door teken overgedragen ziekte no Iraque; een nieuwe uitbraak van het ebolavirus em meer dan 100 gevallen van builenpest zijn gevonden in de Democratische Republiek Congo; en slechts twee jaar nadat Afrika vrij era verklaard van wilde polio zijn er nieuwe gevallen opgedoken em Malawi e Moçambique. No Nepal, Índia e China circulam een ​​gevaarlijke vorm van tyfus. Er zijn alarmrende uitbraken op verschillende continente van muggenziekten zoals malaria, dengue e West-Nijlvirus.

No contexto deze wereldwijde zijn de tot nu toe zeer beperkte uitbraken van apenpokken die de afgelopen maand zijn begonnen op te duiken – waaronder 6 gevallen in België – alleen opmerkelijk omdat ze worden gemeld in land.

Ook pandemieën bij dieren zijn in opmars. Afrikaanse varkenspest blijft de varkens in de wereld teisteren en verschillende soorten dodelijke vogelgriep de vogelgriep verspreiden zich, waardoor honderden miljoenen stuks pluimvee moeten worden geruimd.

Dierenartsen en ecologen hebben deze maand ook gewaarschuwd voor mysterieuze schimmelziekten die worden aangetroffen in vissen en het zeeleven in Australië en in landen in het Midden-Oosten, evenals dodelijke ziekten bij honden e outros huisdieren.

READ  Cardiologistas usam nova técnica de ablação para tratar arritmias

Het is geen toeval dat sinds 1940 335 nieuwe dodelijk ziektes zijn ontstaan

Nós levamos ongemakkelijk met vele duizenden potentieel dodelijke virussen morrer em outros círculos, mas wat opmerkelijk é, é dat de meeste van de virussen die mensen vandaag de dag treffen niet war eens 70 jaar geleden kendgewon. Todas as primaveras nieuwe ziekteverwekkers steeds vaker van dier op mens, maar een toenemend aantal houdt verbet met de veranderingen die we também soort veroorzaken in de mondiale en lokale omgeving. Klimaatverandering zal de snelle verspreiding van virussen en ziekteverwekkers nog verergeren naarmate mensen de natuurlijke wereld binnendringen.

Het is geen toeval dat sinds 1940 wereldwijd 335 nieuwe en mogelijk dodelijke ziekten zijn ontstaan, em een ​​periode waarin de menselijke bevolking é verdrievoudigd, het klimaat é veranderd en er spectaculair meer vlees wordt gegeten. Ziekte-ecologen zeggen dat niets het risico van een oversteek van een ziekteverwekker van de um tipo de outra vez zo vergroot também de ongecontroleerde uitbreiding van de landbouw e de exploitatie door mensen van wilde soorten.

Hoe meer mensen zijn gegroeid en we inbreuk hebben gemaakt op wilde gebieden of onnatuurlijke omstandigheden hebben opgelegd aan outro soorten, hoe meer we de ideale omgeving hebben gecreëerd voort virus ever omsen te zik te veride en soprezten soorten. HIV, ebola, lassakoorts e apenpokken na África; Sars e Covid-19 na China; chagas-, machupo- en hantavirus em Latijns-Amerika; vírus hendra na Austrália; Mers in Saoedi-Arabië – ze zijn allemaal in de afgelopen 75 jaar ontstaan, in een periode waarin we de ontbossing hebben versneld, naar steden zijn verhuisd, steeds meer in de leefwereld van dierenëlgenden zin en

Het grootste gevaar? Een nieuwe vogelgriep

Het meest zorgwekkend voor mensen zijn niet apenpokken, pest of zelfs ebola, die gevaarlijk en exotisch klinken, maar nu min of meer beheersbaar zijn met vacinas. Het meest zorgwekkend is momenteel de dreiging van een nieuwe vogelgriep, die net zo waarschijnlijk van een boerderij em Nova York de binnen de EU kan kan komen als uit China of Bolivia. Kip is nu ‘s werelds meest popular vlees en tientallen miljoenen bijna genetisch vogels die vatbaar zijn voor catastrofale ziekten, vaak in onhygiënische omstandigheden worden grootgebracht wild kunnengengens zich. Het is slechts een kwestie van decennia (in het beste geval) voordat een nieuwe hoogpathogene vogelgriepstam zich ontwikkelt om gemakkelijk overdraagbaar te zijn tussen mensen.

READ  A vacinação contra o rotavírus não protege adequadamente os bebês | Olha as noticias

De geschiedenis leert dat grote grieppandemieën met zeer hoge sterftecijfers om de 30 jaar voorkomen – een gemiddelde dat we momenteel al ver gepasseerd zijn. Além disso, nós também aceitamos a vacina, mas também recebemos a vacina para volgende em zal ze slechts 10 tot 20% van de mensen doden die ze infecteert. Também podemos pech hebben, kan ze net zo overdraagbaar zijn als Omikron e net zo dodelijk als ebola – em dat geval zou het em feite het game over zou zijn voor een groot deel van de mensheid en weldeconomie.

Klimaatverandering maakt het allemaal nog wat erger

De klimaatverandering creëert ondertussen een warmere wereld en dat heeft eenpotieel catastrofale impact op ziekten. Abrindo a varanda de aarde het landschap van ziekten fundamenteel door soorten te dwingen of in staat te stellen op nieuwe plaatsen te overleven en zich met andere te vermengen. Insecten doden al ongeveer 700.000 mensen por jaar, maar door of opwarming van de aarde kunnen muggen, mijten, vlooien, teken e outros vetores gedijen in nieuwe gebieden, waardoor knokkelkoorts, chikungunya e outros ger ger denvoen napreekten word.

Bacteriólogo canadense hebben aangetoond hoe ziekteverwekkers in tijden van grote historische veranderingen in het milieu – zoals nu – gemakkelijker naar nieuwe, vatbare gastheren springen. Het enige wat ze nodig hebben é de mogelijkheid tot contact, en opwarming doet precies dat. Zodra de ziekteverwekkers zich hebben uitgebreid tot nieuwe gastheren, é de kans groter dat er novas variantes variantes, elk com nieuwe infectiecapaciteiten.

De situatie ziet er dus somber uit. Maar de wetenschap en nieuwe technologieën maken een inhaalslag met vaccins voor zeldzame en verwaarloosde ziekten, en de wereldwijde vigilância en de vroege detectie van mogelijke virus-spillovers in het wild zijn al aanzienlijk verb

READ  'Marcapasso cerebral' torna a depressão intratável tratável

De belangrijkste sleutel om ons te behoeden voor een volgende pandemie

Maar de belangrijkste sleutel ons te behoeden voor een volgende, en mogelijk veel ergere pandemie, zit in het zwaar investeren in volksgezondheidsstelsels in ontwikkelingslanden. Ze zijn de eerste verdedigingslinie en zorgen dat die goed werkt is de zekerste voorzorgsmaatregel om ziekten in te dammen. De apenpokken zijn een heel mooi voorbeeld van hoe nós dat nog steeds niet doorhebben.

Het virus – vijf decennia geleden ontdekt in de Democratische Republiek Congo – veroorzaakt bij de meeste mensen een milde ziekte, samen met blaren die meestal binnen enkele weken verdwijnen. Ele é o veel minder overdraagbaar dan het coronavirus en veel minder dodelijk dan ebola. Er é uma vacina totalmente eficaz.

Apenpokken illustreert perfect de dubbele standaard die we hebben als het gaat om ziektes: niemand gaf er een moer om – de media inclusief – totdat mensen in het Westen ziek begonnen te worden.

In de afgelopen twee weken zijn er gevallen van het door dieren overgedragen virus dat typisch in West-en Centraal-Afrika wordt aangetroffen, opgedoken in de Verenigde Staten, Canadá, Australië, Israel en een groei landen antal Europe “Nós” waren allemaal verrast. Ondanks het feit dat verschillende Afrikaanse landen de afgelopen maanden (en decennia) hebben gevochten tegen uitbraken.

(kg)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info