Em Portugal klopt het klimaat corcéis mais duros op de deur

Een crise als de coronapandemie vraagt ​​​​om stevige maatregelen. De UE heft 723,8 miljard vrijgemaakt om met het coronaherstelfonds (Recovery and Resilience Facility; RRF) de Europese economie uit de door corona veroorzaakte recessie te trekken. Om aanspraak te feito op een deel van die grote zak geld, dienen lidstaten een plan in bij de Europese Commissie. Na série Descarbonizing Europe leggen, morremos plannen onde een vergrootglas.

Het herstelplan português – ‘Recuperar Portugal, Construindo o Futuro’ (Portugal herstellen, bouwen aan de toekomst) – foi het eerste plan dat op de tafel van de Europese Commissie verscheen. Op 16 juni 2021 kreeg het plan groen licht: er komt € 13,9 miljard aan subsides en € 2,7 miljard aan leningen vrij. Het ruim driehonderd pagina’s tellende plan van de Portugezen é vormgegeven drie pilaren: economische-, territoriale- en sociale veerkracht, de klimaattransitie en de digitale transitie.

READ  Saiba tudo sobre as relações entre a Índia e a Holanda

Het zwaartepunt ligt met bijna de helft (45 procent) de het budget total bij investeringen die de economische, territoriale en sociale veerkracht vergroten. 16 procent é gerado para a transição digital e aan de klimaattransitie é 38 local van het orçamento total toebedeeld. Een percent waarmee het land op het nippertje aan de EU-eis van 37 procent voldoet.

Sofia Simões, hoofd van de Resource Economics Unit bij LNEG

Klimaattransitie

Em seu plano de gestão, a empresa está investindo em investimentos em duurzame mobiliteit en -energie, waterstof, het decarboniseren van de industrie en energie-efficiëntie van gebouwen. De maatregelen dragen bij aan CO2-redução de 55 procent em 2030, redução de investimento para todos os hoeveel uit het plan samen moeten zorgen, staat niet vermeld.

Klimaatactie é een belangrijk onderwerp em Portugal, zowel op social als politiek niveau, vertelt Sofia Simões. Simões é uma carrinha da unidade de economia de recursos do Laboratório Nacional de Energia e Geologia (LNEG). “Nós zijn kwetsbaar voor klimaatverandering, we ondervinden de gevolgen ervan al. Dat maakt het een urgente urgente.”

Ongelijkheid

Em Portugal kloppen de gevolgen van klimaatverandering steeds hard op de deur. Ok volgens het recente gepubliceerde IPCC-rapport behoort Portugal tot de Europese landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Zo kampt Portugal met ongekende droogte: sinds oktober viel er vrijwel geen regen. Op 15 februari constateerde do Instituto Português de Meteorologia (IPMA) dat negentig procent van het grondgebied zich in ernstige of extreme droogte bevond. Simões ziet dat de gevolgen van klimaatverandering ongelijkheid in de hand werken. “Ik ben bang dat de mensen die op het plateland wonen het hardst getroffen worden. Zij halen hun inkomsten uit landbouw, maar onze watervoorraad raakt op.”

O tekort aan water é problemático para a água potável em landbouw, maar Portugal haalt ook een groot deel van duurzame energie uit water. Het land telt zo’n zestig waterkrachtcentrales, die samen dertig procent van het jaarlijkse energievraag produtoren. Porta de aanhoudende droogte, mais sommige regering van de centrais tijdelijk sluiten.

“Ik ben bang dat de mensen die op het plateland wonen het hardst getroffen worden. Zij halen hun inkomsten uit landbouw, maar onze watervoorraad raakt op.”

Sofia Simões

Bosbranden

Klimaatverandering zorgt er ook voor dat het land kampt met bosbranden. De branden vernietigen ecossistema completo em níveis. Em zomer van 2017 veroorzaakte een cheira bosbranden em Midden-Portugal een ramp waarbij 64 doden e 204 gewonden vielen. O problema é que a palavra pode vir da porta da terra privébezit is, legt Simões uit. “Veel van de eigenaren wonen in de stad en kijken niet meer om naar het stuk land dat ze van hun grootouders geërfd hebben. Dat maakt het moeilijk om het problem goed aan te pakken.”

READ  Maior empresa de energia solar da Europa abraça projetos de hidrogênio verde em Portugal

“Ik ben bang dat het gaat escaleren”, gaat de klimaatwetenschapper verder. “Nós hebben de mensen in de stad die in elektrische auto’s rijden en die bewust bezig zijn met klimaatverandering. En webben mensen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering in de landelijke gebieden. Die ongelijkheid lijkt steeds groter te worden. Daar moeten we oog voor hebben.”

NextGenerationEU

De coronacrisis é een van de grootste uitdagingen van de huidige tijd. De Europese Unie terá acesso via NextGenerationEU – com 806,9 miljard euro het grootste herstelplan ooit – ajudando om sterker uit de crise te komen. Het coronaherstelfonds (Recovery and Resilience Facility) tem o seu plano (723,8 miljard).

Het coronaherstelfonds heeft twee doelen: Allereerst moet het of Europese economie uit de recessie – veroorzaakt door of coronapandemie – trekken. Tegelijkertijd moet het een impuls geven aan belangrijke investeringen voor de toekomst en hervormingsmaatregelen. O prazo final para o início do plano era 30 de abril de 2021, mas é o prazo final para junho de 2022. Op dit moment hebben 26 van de 27 landen een plano ingdiend. No planejamento, mais de 37 minutos de lidstaten minstens de hun begroting uitgeven aan klimaatmaatregelen e 20 procent aan digitalising.

Energie-afhankelijk

Portugal moet geld vrijmaken om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden en het land veerkrachtiger te maken – maatregelen die niet onder de groene transitie vallen, maar onder de veerkracht-pilaar van het herstelplan. O preço é de € 615 milhões de dólares administrados para o pagamento de uma taxa de transferência de € 390 milhões para uma melhor gestão da água.

Em 2019 waren fossiele marcastoffen foi para voor 75% van de primaire energievoorziening. Portugal moet alle fossiele markstoffen importeren en een belangrijke focus van het klimaatbeleid ligt dan ook op energie-onafhankelijkheid. Em 2050, haverá um aumento de 19% em 19% de importação.

Het land boekt progressie het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energievoorziening te vergroten, com o nome de elektriciteit. Dankzij hydropower en windenergie, foi em 2019 54 procent van de elektriciteitsopwekking em Portugal duurzaam. No plano herstel é de € 370 milhões de dólares administrados para investimentos em groene waterstof en duurzame energie.

READ  Alibaba Cloud apresenta CPU de servidor auto-projetada com 128 núcleos ARM - Computador - Notícias

Energie-efficiëntie, descarbonização da indústria e duurzame mobiliteit

Een sector die bij uitstek afhankelijk é van energie-import, é o transporte público. Em 2019 palavra 94 van de energievraag em deze sector gedekt door olie. Duurzame mobiliteit é encontrado € 967 miljoen e também de grandes componentes de investimento em climaattransitie. Investindo na rede metropolitana de Lisboa e Porto, onde há grandes empresas.

Met € 715 miljoen é o descarbonizador da indústria de tweede kostenpost também om klimaatinvesteringen gaat. Ondanks dit enorme bedrag, wordt het plan niet veel concretar e “investeringen die gericht zijn op het koolstofarm made van de industriële en zakelijke sector”.

Voor het energie-efficiënt feito de gebouwen, trekt de 610 milhões de euros uit. O orçamento do helft van het é administrado para a eficiência energética feita por particuliere huizen, o rest van het bedrag gaat naar overheidsgebouwen. Een belangrijk onderwerp, quero Portugal scoort hoog op de Europese Energy Poverty Index: 64 procent van de huishoudens kan hun huis no inverno niet warmhouden. Ter ilustração: na Holanda ligt dat percent op zeven procent. “De mensen met een hoger inkomen die de verwarming aanzetten, vormen ook een problem”, aldus Simões. “De gebouwen zijn zo slecht geïsoleerd, dat er heel veel elektriciteit nodig is om ze warm te maken en houden wat zorgt voor een hoge CO2-uitstoot.”

Sociale veerkracht

Het zwaartepunt van het herstelplan ligt – hoe hard gevolgen van de klimaatverandering ook aankloppen – bij investeringen die de sociale veerkracht van de Português maatschappij vergroten. Zo heeft het land heeft te campen encontrou um woonvestingprobleem. Ruim posição twintig van de Portugezen conheceu een modaal inkomen klagen sobre lekkende daken, weinig zonlicht en schimmel in hun huizen. Gratste zak geld (€ 2.733 miljoen) gaat dan ook naar een hervorming van het winingsystem door middel van een national huisvestingsplan. Het doel van de hervorming é om een ​​en regelgeving rondom huisvesting te ontwikkelen, sociale huurwoningen en studentenwoningen te realiseren en 26.000 gezinnen aan degelijke huisvesting te helpen.

Foto: Zonne-energiecentrale em Portugal. © Ricardo Totta

Hier Leia todos os outros livros da série Decarbonizing Europe.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info