Em Jodensavanne hadden de slaven op sabbat vrij

De frisse ochtendzon schijnt door de boomtoppen die een welkomstboog vormen boven een uitgestrekt pad dat naar Jodensavanne leidt. Deze Portugees-Joodse nederzetting aan de Suriname-rivier, a 50 km dez zuiden van Paramaribo, foi 17de en 18de eeuw een bloeiend dorp, omringd door 150 plantges waar duizenden slaafgemaakten werkten. Nu é het er verlaten, deels overwoekerd door oerwoud, met verderop gelegen de ruïnes van een synagoge en de resten van eeuwenoude begraafplaatsen.

De rust wordt plotseling verstoord als in de verte een ronkende SUV komt aanrijden. Mark Ponte (42) stapt uit, een historicus uit Amsterdam gespecialiseerd in 17de-en 18de-eeuwse (koloniale) geschiedenis. “Het is hier drassig van de regen”, zegt hij voorzichtig naar het informatiebord bij de ingang lopend.

Ponte doet bij het stadsarchief Amsterdam onde meer onderzoek naar het eeuwenoude, notariële archief van de hoofdstad, dat nu gedigitalisierd wordt. Hij está no Suriname ter voorbereiding op een expositie em Alkmaar, depois dit jaar, sobre de gelijknamige suikerplantage no distrito de Commewijne. Neste caso, está prometido na mesma cidade de Amsterdam e no National Archief do Suriname, onde o burguês Femke Halsema deze semana no Suriname é mais recente.

Rede Levendig

Vlak para zijn terugkeer naar Nederland Brengt Ponte, deels opgegroeid no Suriname, nog snel een bezoek aan Jodensavanne. Een bijzondere plek waar ooit mensen woonden wier testamenton en documenten, en soms zelfs handgeschreven briefjes, hij al jaren onder gen krijgt en bestudeert. Ponte: „Er was een levendig netwerk tussen de Portugees-Joodse gemeenschap in Amsterdam en hier op Jodensavanne, maar ook met Brazilië, Cayenne [hoofdstad van Frans-Guyana] en de rest van het Caribisch gebied. De notariële akten en testamenten geven een holder beeld van gemaakte keuzes, hoe relações liepen en wat hen bezighield.”

Saiba mais sobre as informações sobre o verhaal de David Cohen Nassy, ​​oprichter de Jodensavanne. Over hem vond hij veel documenten em Amsterdã. Jodensavanne foi uniek voor sefardische Joden in de koloniale tijd. Op de vlucht voor de inquisitie in Spanje en vervolgens opgejaagd vanuit Brazilië en Cayenne kregen ze hier van het koloniale bewind grond toegewezen om zich te vestigen, en de vrijheid om hun goddienst te beleven. Zo hoopte de koloniale overheid meer planters aan te trekken en dat de kolonie zou ‘bloeien’. De vrijheid en kansen voor de een betekende de onvrijheid van de ander. De plantage-economie dreef op slavernij en slavenhandel: duizenden slaven werden in en rondom het dorp Jodensavanne uitgebuit en mishandeld.

READ  SUPERDICA PROMOJAGERS. Hier kan je nu Coca Cola andere (fris)drank kopen for “extreem lage prijs” | Promojagers

Ponte: „Er was geen plek in Zuid-Amerika waar de Joden in die tijd meer vrijheid en privilégios hadden dan hier. De gouverneur tinha toegestemd slaafgemaakten op zondag te laten werken en de sabbat (zaterdag) vrij te geven. Maar een gelijkwaardige samenleving foi absoluut niet.”

Godsdienstvrijheid

In de archieven vond hij bestellijsten van David Cohen Nassy for slaven, bestemd for plantages by Jodensavanne. „Nós fomos dat Nassy hier terechtkwam via Cayenne, met sefardische Joden die op de vlucht waren. Daarvoor era de groep em het noorden van Brazilië terechtgekomen, waar de Nederlanders tijdelijk de macht hadden en er deusesdienstvrijheid was.”

Onder Maurits van Nassau, tussen 1636 e 1644 gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië, trokken veel Português Joden vanuit Amsterdam naar Brazilië om er suikerplantages op te richten. Em Recife, em 1636, de eerste synagoge van het continente gebouwd. Toen de Portugezen Brazilië vervolgens veroverden, sloegen de Joodse planters weer op de vlucht.

Mark Ponte tem plantação de Alkmaar em steiger aan de Commewijne-rivier waarlangs em 18de eeuw meer dan 100 plantages waren gevestigd.
Foto Idi Lemmers

„De familiebanden tussen al deze landen bleven bestaan. David Cohen Nassy vai para Jodensavanne onde quer que seja feito o trekkingen com Amsterdam waar veel familie woonde. En hij had belangen in plantages in Brazilië via zijn vrouw Rebecca Drago”, vertelt Ponte.

Nassy tinha een zwarte dochter, Debora, verwekt bijeen Afrikaanse vrouw. „Conheço diversas atividades em documentos de Debora Nassy. Ze wordt soms mulato genoma. Ze era de dochter van David Cohen Nassy en een zwarte bediende, maar tinha em Amsterdam een ​​vrije status. Ze werkte als dienstbode bij de familie Belmonte, een van de grote slavenhandelarenfamilies. Toen Debora zich conheceu a família Nassy no Suriname vestigde, liet ze in een door mij gevonden akte vastleggen dat ze een vrije vrouw was. Ze era bang dat ze, eenmaal terug in de kolonie weer als slavin te werk zou worden gesteld.”

Ponte ontdekte door zijn onderzoek in het stadsarchief al eerder dat er in het 17de-eeuwse Amsterdam een ​​levendige, kleine, zwarte gemeenschap foi waartoe ook Debora Nassy behoorde. Ze woonden in de Jodenbreestraat, in de buurt van Rembrandt, die zijn zwarte buurtbewoners schilderde en tekende. Ponte stelde em 2020 no Rembrandthuis de expositie HIER Zwart em Rembrandts tijd medicina. „Daarin hebben we huwelijksakten getoond van bijvoorbeeld zwarte matrozen die voeren op WIC-schepen en in Amsterdam terechtkwamen, en trouwden met zwarte vrouwen die meekwamen naar Amsterdam met plantage-eigenaren uit Brazilië. Formeel despede em Amsterdam geen slavernij, ze kregen hier de status van bediende of huishoudster.”

READ  Nós hebben aan Action naar de toekomstplannen voor Spanje gevraagd

Rondom een ​​open stuk op Jodensavanne staan ​​iets meer dan dertig graphekens van bruinhart hout met hartvormige symbolen aan top. Boven sommige grafpalen zijn puntdakjes geplaatst van rood zinkplaat, ter bescherming tegen zon en regen. Ele é de Nengre ber’pe, de zwarte-mensenbegraafplaats. Hier werden de kinderen en nazaten begraven van Joodse slavenhouders die waren verwekt bij hun slaafgemaakte Afrikaanse vrouwen. Ze waren geen volwaardig lid van de Joodse gemeente en lagen op een aparte begraafplaats. Er zijn bekende Surinaamse achternamen te lezen zoals Belliot, Druiventak en Wijngaarde.

Mark Ponte construiu este voorover en leest: ‘Abraham Garcia Wijngaarde, nascido em 10 de abril de 1828 em slavernij e overleden als vrij man em 1915. Zoon van Annaatje van la Parra die in slavernij foi geboren als dochter van een Joodse plantage. Em de achternaam: Annaatje van la Parra, zegt Ponte, zie je ook duidelijk de machtsverhoudingen terug. “Het geeft aan dat ze van iemand was, dus ‘eigendom’ in dit geval van La Parra.”

Huis der Levenden

Ritselen ritselen onder zijn schoenen als Ponte richting rivier loopt, naar begraafplaats Beth Haim (Huis der Levenden), waar de Joodse plantadores e hun familie begraven werden. Heeft de laatste dagen flink geregend, de grond oogt modderig maar voelt op sommige plaatsen droog aan. Sua liggen grafstenen conheceu nomes como Del Castilho, Robles de Medina e La Parra. Sommige rijk versierd, conheceu zelfs nog volledig leesbare inscrições nos portugees of Spaans, Hebreeuws, Aramees e Nederlands. Soms conheceu afbeeldingen van een levensboom, een wijntak, twee handen of een gegraveerde afbeelding van een besnijdenis.

Ponte probeert de inscrições portuguesas te ontcijferen. „Deze grafzerken werden ook vaak in Amsterdam besteld en gemaakt. Ik vond laatst een notitie in een 18de-eeuwse akte waar in de Joodse gemeenschap gemopperd wordt over de Joodse meisjes van Jodensavanne. Die zouden te veel in het Sranan Tongo spreken en steeds minder Portugees of Nederlands, doordat ze opgroeiden omringd door slaafgemaakten. Er werd over geklaagd”, lacht Ponte.

READ  O Facebook teve um grande sucesso | A Hora

Jodensavanne era, em segundo lugar, gemaakte onderscheid, vooral een zeer gemengde samenleving waarbij slaafgemaakten een deel van de Joodse gemeenschap vormden, en de lijnen soms minder zwart-wit waren dangedacht.

De sluis bij plantage Alkmaar, van oorsprong een koffieplantage, mais tarde een suikerplantage.
Foto Idi Lemmers

Het pad wordt heuvelachtiger naarmate de Surinamerivier in zicht komt. De ruínas da sinagoga Beracha Ve Shalom (Zegen en Vrede), gebouwd eind 17de eeuw, zijn nu goed zichtbaar. De muren deels ingerido, sommige pilaren nog overeind. De stichting Jodensavanne hoopt dat dit jaar de nederzetting op de Unesco Werelderfgoedlijst komt te staan.

Tegenover da sinagoga staan ​​Archaeologen Jovan Samson e Sushmeeta Ganesh gebukt sobre os fundamentos de sua oude huis van de Meza, ooit een vooraanstaande inwoner van Jodensavanne. “We hebben veel meer gevonden dan gedacht: scherven, delen van schalen, restn van meer huizen”, zegt Samson entusiasta tegen Ponte. “Hebben jullie ook pijpjes gevonden?”, vraagt ​​​​de historicus en stapt de archeologische zone in. “Heel veel”, zegt Sushmeeta Ganesh terwijl ze wat zand van een scherf schraapt.

Er foi geen plek em Zuid-Amerika waar Joden meer vrijheid en privilégios hadden. Maar gelijkwaardig era absolut niet

Volgens de twee geven de opgravingen een breder beeld. „Er werd ook handel gedreven conheceu het nabijgelegen inheemse dorp Redi Doti. Je moest wel contact onderhouden met je omgeving. Hierdoor vond ook culturele uitwisseling plaats.”

Ponte deed onlangs een vondst waaruit blijkt dat de Nassy’s op goede voet stonden met de inheemsen. „Het zijn twee aktes, getekend in 1674 door of inheemse leider Uquerika uit Redi Doti. Hij foi meegekomen naar Nederland conheceu een kleinzoon van Nassy, ​​é daar rondgeleid e foi entusiasta do calcanhar. Door zulke archieven te bestuderen krijg je een divers beeld van de geschiedenis en de mensen die er deel van uitmaakten”, zegt Ponte die met moeite de SUV uit de modder trekt voordat een echte sibi busi, een tropische regenbui, losbarst.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info