Een slecht gebit zet je dryubbel op achterstand: ‘Ik leef op ibuprofen’

Wie het geld heeft, gunt zichzelf een beugel en hagelwitte tanden. Voor anderen é de tandarts onbetaalbaar. Dat geeft risico op hart- en vaatziekten, beperkt de kans op een baan en op het vinden van een partner.

Malika Sevil

Hij klikte wel eens acht stuks ibuprofen uit de verpakking. “Zoveel dat ik zelfs dacht: stel dat ik straks niet meer wakker word.” Faicel (37) tinha een allesoverheersende, stekende kiespijn. “Ik kon niet liggen, niet zitten, niet staan, wat ik ook deed, de pijn was ondraaglijk.” Maar geld voor de tandarts tinha hij niet, een aanvullende verzekering evenmin. Dus besloot hij de pijn te incasseren, onde o lema é: ‘tijd heelt alle wonden’ – de letterlijke variante welteverstaan.

Dat gezegde klopt niet, weet Faicel nu. O ontsteking agudo é weliswaar rustiger, maar het gat in zijn kies, linksboven, zit er nog steeds. Elke dag heeft hij pijn. Alles wat hij drinkt, manoeuvreert hij met een speciale drinktechniek via zijn rechterwang de slokdarm in. Een tandarts heeft hij tot dusver niet gezien. Die is nog steeds onbetaalbaar voor hem. “Ik leef op ibuprofeno.”

Voor eigen rekening

Wie tandpijn heeft, maar geen geld en geen aanvullende tandartsverzekering, zit flink in de penerie. Conheci een gapend gat em je knie kun je naar de spoedeisende hulp. Essa palavra virou. Maar tandartskosten zijn sinds 1995 para todos os volwassenen para auto-rekening. Dat dit voor mensen met weinig geld een problem is, wordt inmiddels race gedragen. De inflatie ajudou a ficar bom. Ondertussen é er debate em discussão – vorige semana nog em de Tweede Kamer – mais de uma estrutura mogelijke oplossing (zie kader).

De gemeente Amsterdam wil daar niet op wachten en heeft em fevereiro van dit jaar een half miljoen euro no Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA) feito para noodhulp bij tandartskosten. De verwachting é dat daarmee achthonderd Amsterdammers conheceu een pequenas beurs toch naar de tandarts kunnen. Inmiddels liggen er 115 verzoeken. Utrecht en Haarlem hebben de tandzorg (deels) kunnen opnemen in de collectieve zorgverzekering voor minima – iets wat de gemeente Amsterdam ook graag zou willen, maar waar ze nog over in gesprek is met de verzekeraars.

Eigenlijk é o fundo een noodsprongMarjolein Moorman erder in . , zei wethouder Parol Het. “Tandzorg moet gewoon no pacote básico. Een kunstgebit wordt we vergoed. Daarom laten veel mensen hun tanden en kiezen trekken. Nós gaan weer naar hoe het vroeger was: dat je aan iemands gebit kunt zien of iemand rijk is of arm.”

Radar para verwaarloosde gebitten

Rox Cijntje (44) zegt dat het eigenlijk al zo ver is. Você não pode usar o Voedselbank em Almere, e você pode ver o radar ontwikkeld ou verwaarloosde gebitten. “Ik ken mensen van 50 jaar die geen appel meer kunnen eten. Of jonge mensen die alleen zachte producten kunnen kauwen. Natuurlijk gaat dat ook gepaard met schaamte.”

Een slecht gebit doet iets com je gevoel van eigenwaarde, zegt Cijntje. “Een mooie lach é een visitekaartje. Je kan não-verbaal heel veel doen met een lach. Maar die era ik dus kwijt. Mijn tanden waren niet meer mooi wit. Er zat tandsteen op. Ik me chaamde.” Haar glimlach voelde também een ​​blik em haar portemonnee. “Armoede é privé en dat wil je niet met iedereen delen. Daarom era ik em coronatijd ook zo blij dat ik overal een mondmasker kon dragen.”

Cijntje, die overigens gezegend é encontrado een brede glimlach van oor tot oor, zat zelf in de schuldsanering toen twee jaar geleden haar kies afbrak. “Als je moet kiezen tussen een wortelkanaalbehandeling van 700 euro of eten op tafel, dan is de keuze snel gemaakt.”

Dat patiënten niet altijd voor de beste, maar voor de goedkoopste behandeling kiezen, merken tandartsen zelf ook. Em mei bleek uit een enquête onde ruim tweehonderd tandartsen dat 68 procent weleens het verzoek krijgt om een ​​gezonde of goed behandelbare tand of kies te trekken.

Em bijna de helft van de gevallen wordt het kostenplaatje als reden opgegeven. Het restaureren van een kies é namelijk duurder dan hem weg te halen. Dat stuit op ethische bezwaren, quer het uitgangspunt van de tandarts is on zo veel mogelijk gezonde tanden te sparen. Toch trok driekwart van de tandartsen na dit verzoek de kies of de tand.

De Patiëntenfederatie trok vorige week na een peiling nog aan de bel: een tiende van de ondervraagden gaf aan de afgelopen twee jaar geen mondzorg te hebben gehad. Bijna een derde daarvan gaf als reden dat ze het geld niet konden missen.

Hart-en vaatziekten

Wat veel mensen zich onvoldoende realizado é dat een slecht gebit geen lokaal problem is, zegt hoogleraar parodontologie Bruno Loos van het Academisch Centrum Tandeelkunde Amsterdam (Acta). Ontstoken tandvlees bijvoorbeeld verhoogt het risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Loos, die onderzoek doet naar de relatie tussen ontstoken tandvlees en hart- en vaatziekten en diabetes, laat in zijn colleges ter illustratie wel eens een animatie zien van een open wond op een bovenarm met een’ oppervk, paschet een. De boodschap: met zo’n grote wond lopen mensen com een ​​ernstige onbehandelde tandvleesontsteking (em medische termen parodontitis) ook rond – alleen dan em hun mond.

Dat doet wat met de resto van het lichaam, zegt Loos. “Ontstekingen, waar ze ook zitten in je lijf, kunnen een risico zijn voor hart- en vaatziekten. Dat is ook uit onderzoek gebleken: mensen met parodontitis hebben vaker een hartinfarct of een beroerte gehad en ze overlijden jonger.” Loos benadrukt dat parodontitis nooit de hoofdoorzaak é. Ele foi criado para o grampeamento de zoals risicofactoren overgewicht de rocken.

Neem alleen al de mensen conheceu diabetes. Voor iemand met parodontitis is het moeilijker om de insuline bij suikerziekte goed te doseren. Maar er is meer: ​​porta ontstoken tandvlees hebben bacteriën ook makkelijker toegang tot het lichaam. De natuurlijke barrière, namelijk die van gezond weefsel, é kapot. “Bepaalde bacteriën kunnen daardoorheen breken en greenr in het lichaam gaan zwerven. Ze kunnen ook in de hersenen terechtkomen. Bij proefdieren is inmiddels aangetoond dat bacteriën op die manier dementie en alzheimer kunnen verergeren.”

Risicofactoren

Uit recente onderzoek naar ongevaccineerde covidpatiënten op de ic kwamen aanwijzingen dat hoe minder tanden en kiezen iemand heeft, hoe hoger de kans dat de patiënt met covid op de ic terechtkomt. “Op de ic era er een oververtegenwoordiging van mensen met onderliggende ziektes en overgewicht, maar daarbij hebben deze patiënten ook minder tanden en kiezen. Maar ook hier geldt: het is an complex samenspel van risicofactoren.

Een slecht gebit é dus ongezond. Vele onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat er een flinke gezondheidskloof é tussen mensen em achterstandswijken e die in de rijkere wijken. Uit cijfers van het CBS bleek em 2020 dat Nederlanders met vmbo als hoogste opleiding zes keer zo vaak diabetes hebben en bijna drie keer zo vaak obesitas als hoogopgeleiden. Ze leven zes jaar korter en daarbij ook nog eens vijftien jaar in minder goede gezondheid.

Verzorgde parece

En dat é dan alleen nog maar het medische verhaal. Er bestaat ook zoiets als ‘esthetisch kapitaal’, goede, verzorgde parece waarmee je makkelijker een baan de een parceiro vindt. Hoogleraar schoonheid de humor Giselinde Kuipers beschreef vorig jaar em um ensaio em De Groene Amsterdammer hoe mooie mensen rijker worden e rijke mensen mooier. Niet alleen dankzij een gezonde leefstijl, maar ook met hulp van botoxbehandelingen of een bezoek aan de schoonheidsspecialist. “Een vorm van kapitaal die dreigt de rijken nog rijker te maken, en de armen nog armer”, schreef Kuipers.

Voor Faicel, die zijn gebit zo heeft verwaarloosd dat hij nog maar twee kiezen heeft, is het, behalve pijnlijk en ongezond, een drempel voor het leven vanwege diepgevoelde schaamte. Família Zijn em Marokko heeft hij al zes jaar niet meer bezocht. “Ik hoor het ze nu al zeggen: dan woon je na Holanda en dan heb je zó’n gebit.”

Vrienden ziet hij niet meer, laat staan ​​dat hijeen nieuwe relatie durft aan te gaan. “Zo’n meisje ziet me aankomen.” Zijn gehavende tanden herinneren hem aan zijn oude leven vol schulden, armoede, dakloosheid en middelengebruik. Olá, você pode solicitar a plataforma de bagagem de Schiphol, waar ze hem, gezien de recente ontwikkelingen, vermoedelijk heel goed kunnen gebruiken. “Ik wil een nieuwe start, maar ik durf niet met dit gebit.”

Você sabe quais são as melhores palavras do mundo?

Tot het 18de levensjaar é mondzorg verzekerd. Daarna begin je met een schoon en gezond gebit aan het volwassen leven en zijn de kosten te overzien. Vanuit die gedachte werd in 1995 de mondzorg voor volwassenen uit het basepakket gehaald.

Maar die gaat mank redenering, vindt Jasper Kuipers, diretor de Dokters van de Wereld, een organisatie die mensen in nood aan tandzorg helpt. Em Amsterdam gaat bijvoorbeeld meer dan een kwart van de kinderen niet naar de tandarts. “Ok omdat ouders zich schamen voor hun eigen gebit. Ik hou dus ook mijn hart vast voor de volgende generatie met een zwakke mondzorg.” Bovendien heeft iedereen vroeg de laat een tandarts nodig, zegt Kuipers. Als je dat niet kan betalen, wordt het van kwaad tot erger.

Dokters van de Wereld vem dat de mondzorg no pacote básico de zorgverzekering moet worden opgenomen. Neste local de discussão, consulte o Tweede Kamer, waar de toegankelijkheid van mondzorg vorige week nog op de agenda werd gezet door Bij1. Het vorige kabinet zocht de oplossing in ‘lokaal maatwerk’.

Mijders

Ondertussen é niet duidelijk hoe groot de groep tandartsmijders echt é en wie dat zijn. Em opdracht van het ministerie van VWS onderzoeken UvA-hoogleraar sociale tandheelkunde Geert van der Heijden en tandarts/onderzoeker Sehida Begovic van Acta dat. Ook ze de groep die zich aanmeldt bij het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam para een bijdrage in de mondzorg.

Er zijn nog veel vragen. Van der Heijden wijst op international vergelijkend onderzoek uit 2019, waaruit blijkt dat in Nederland 3 procent van de volwassenen niet naar de tandarts gaat vanwege het kostenplaatje – meer dan vierhonderdduizend men Bij de hoogste inkomensgroep foi dit 1 procent e bij de laagste inkomensgroep 12 procent. Com outras madeiras: De Nederlanders com as mais recentes tintas, todos os outros instrumentos de tandarts dan de mensen com hoogste tintas.

Toch betwijfelt Van der Heijden de het opnemen van de mondzorg in the basisverzekering de oplossing is. “Cerca de 30% de todos os kosten van mondzorg betalen mensen nu zelf.” Ongeveer 70 procent wordt vergoed uit bijvoorbeeld de WLZ, de zorgverzekeringswet de aanvullende tandverzekering.

Eigen risico

Van der Heijden verwacht een forse toename en verschuiving in de zorgkosten também ook de mensen die het goed kunnen betalen de mondzorg uit het basedpakket vergoed krijgen. Het eigen risico van de zorgverzekering wordt voor iedereen hoger, waardoor mensen met een al krappe beurs nog minder te besteden overhouden. “Waardoor het mijden van andere zorg toeneemt. En daar zit niemand op te wachten.”

Ook de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, ziet niets in het opnemen van de tandarts in het basepakket, maar wil wel een oplossing para minima die met spoed zorg nodig hebben.

Presente para noodhulp zoals em Amsterdam e Rotterdam, zijn een mooi gebaar, maar geen structure oplossing, zegt Van der Heijden. “Want voor de lange termijn is er dan nog steeds niets geregeld.” De hoop é dat de uitkomsten van het onderzoek helpen bij het smeden van een gerichte oplossing, waarvan, volgens Van der Heijden, ‘deurgentie steeds meer wordt gezien’.

READ  Vogelgriep em VS treft pluimvee-export

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info