Duurzame scheepvaart door nieuwe technieken | Algemeen

Om het klimaat te redden, zullen we alle zeilen moeten bijzetten. Letterlijk, quer de scheepvaart internacional é veranwoordelijk para 4 procent de todas as portas de mens geproduceerde broeikasgassen. Nieuwe zeiltechnieken kunnen die uitstoot in theorie flink terugdringen, waardoor je een duurzame scheepvaart krijgt.

Waar het paard ooit heerste no transporte terrestre, heerste het zeilschip op zee. In de circulaire economie van vóór de industriële revolutie roeide men met de riemen die men had: wind- en spierkracht.

Wie het zeilen als allereerste ontdekte, is moeilijk te achterhalen. Aangenomen wordt dat de Polynesiërs hun vele eilanden koloniseerden met zeilende catamarans. De antieke volkeren rondom de Middellandse Zee gebruikten op hun handelsroutes eveneens zeilschepen. Fenicische en Griekse schepen beschikten over én groot vierkant zeil. Tegen de wind em varen ging dus niet.

Dat varanda em 2de eeuw voor Christus com a introdução de het latijnzeil, een driehoekig zeil waarmee de schipper overstag kon gaan. Dit latijnzeil, dat vermoedelijk een Perzische vondst was, wordt beschouwd als een van de grootste doorbraken in de scheepvaart. Het geniale van laveren é de hoge snelheid die je er – ook tegen de wind in – mee kunt behalen. Ele é superado dat deze techniek de weg effende para het koloniale tijdperk.

Em 15 de eeuw ontwikkelden de Portugezen de zogenaamde karveel, een schip dat aanvankelijk met twee latijnzeilen foi uitgerust. Em versões latere werd daar een vierkant zeil aan toegevoegd. Dit scheepstype geldt também de voorloper van de kraak, e een Grote Driemaster. Kraken waren de eerste echte trans-Atlantische schepen. Ze hadden twee enorme voordelen: ze waren zeer zeewaardig en er kon heel veel in. Hiermee waren het de ideale schepen om grote ladingen over grote afstanden te vervoeren.

READ  Bruxelas faz um breve trabalho de perspectivas positivas para a economia espanhola

De Santa María, waarmee Christoffel Columbus Amerika ontdekte, era een kraak. Ele pode ver palavras de ordem do zogenoemde spiegelretourschepen van de VOC een doorontwikkeling waren van het scheepstype português de sucesso.

Em Lelystad bevindt zich een replica van het retourschip Batavia, datado de 1629 beirando o kust van Australië. Em seu scheepvaartmuseum em Amsterdã, acendeu uma réplica da 18de-eeuwse VOC-retourschipmet de naam Amsterdam, que em 1749 beirava Hastings. Em het collectieve geheugen vertegenwoordigen deze schepen de typische zeilvrachtschepen zoals die gebruikt werden vóór de industriële revolutie.

Isso é echter een misvatting. Hoewel er in de loop van de 19de eeuw inderdaad stoomschepen op de zeeën verschenen, deed ook het klassieke zeilschip zijn voordeel met de nieuwe technologieën die in rap tempo het levenslicht zagen. Em 1875 jaz em Schotse Glasgow do Condado de Peebles van de Helling. Deze enorme viermaster tinha sido ijzeren romp e foi bedoeld especial para a importação de juta uit Brits India. Ele está disponível para todas as categorias de windjammers: enorme e enorm zeilvrachtschepen die in de markt van bulkgoed (denk aan graan, hout, kolen en de meststof guano) pode ocorrer com o wartoomschepen die in opkom.

Latere windjammers tinham sido mais efficiënte romp van staal. O grootste exemplaar ooit gebouwd – en daarmee meteen ook het grootste zeilschip ooit – foi de Preussen. Deze Duitse vijfmaster liep em 1902 van de helling em Hamburgo, om helaas al em 1910 te vergaan bij Dover. Em jaren 30 van de 20ste eeuw waren windjammers populares para o graanvervoer van Australië naar Europa. Passo no jaren 50 werden de laatste van deze schepen uit de vaart genoman.

READ  'Darth Vader van het Kremlin': Igor Setsjin, de rechterhand van Poetin

Het was niet de stoommachine die het zeilschip de nek omdraaide, maar de dieselmotor

Het punt dat ik wil maken é dat nog maar schokkend kort geleden é dat zeevracht door de wind werd voortgedreven. De opkomst van het gemotoriserde schip verliep ondertussen veel minder stormachtig dan je in de context van de industriële revolutie zou verwachten. De Amerikaanse SS Savannah foi o primeiro eerste oceaanstomer de Weldd. Em 1819 stak het schip binnen 29 dagen de Atlantische Ocean over, maar daarbij maakte het (volgens schattingen) nem meer dan 80 uur lang gebruik van de door de door stoom aangedreven zijwaartse schoepen.

Ook het Nederlandse (maar em het VK gebouwde) stoomschip Curaçao, datado de 1827 durante a época de reis naar Suriname aanvaardde, estava em feite een zeilschip com hulpmotoren. De eerste moderne oceaanstomer, dat wil zeggen een metalen schip met een schroef in plaats van schoepen, foi de SS Great Britain em 1847. Maar ook dit schip era een híbrido. Scheepsbouwers hadden nog steeds een rotsvast vertrouwen in wind, maar erkenden het grote voordeel van stoomschepen: die hielden zich immers eindelijk eens aan de dienstregeling. Isso era vooral van belang voor passagiersvervoer; vandaar dat de eerste (híbrido) stoomschepen vooral voor dat doel werden gebouwd.

Ele foi echter niet de stoommachine die het zeilschip de nek omdraaide, maar de dieselmotor. Vrijwel alle vrachtschepen zijn er tegenwoordig mee uitgerust. Mais de 100% dos motores são usados ​​e funcionam como diesel ‘zware’. Dat spul é vanwege de vele schadelijke stoffen die het bevat op z’n zachtst gezegd niet goed for planet, en uiteraard ook niet for het klimaat. De vraag dringt zich dus op: waarom keren we niet terug naar het hybride schip?

READ  Portugal e Polónia via barragens naar WK voetbal

Feit é que nós dankzij de opkomst van het vliegtuig (en daarmee de aerodynamica) veel meer begrijpen van de luchtstromen die zeilschepen voortdrijven. De foto tont de Enecon E-Ship 1. Esta é uma vez que todos os dias já foram enviados Duits dat onde foram feitos por turbinas de vento vervoert. Ele é uitgerust met vier zogenaamde Flettner-rotoren. Hoewel ze er volstrekt niet op lijken, functioneren die als zeilen.

Wanneer zo’n paal in een bewegende luchtstroom (wind) om zijn as draait, raakt deze onderhevig aan het magnuseffect. Simpeler gezegd: de rotor wil dan een bepaalde kant op en trekt daarmee het schip voort. A porta de rotor geleverde kracht é daarbij groter dan het beetje energia dat nodig é om de rotor aan het draaien te helpen. Zo kan gemakkelijk 30 procent op brandsof worden bespaard. Verrassende nieuwe tecnologia? Nee hoor, helemaal niet. Anton Flettner foi o primeiro navio que conheceu o deze aandrijving al em 1924 te water. Het zeil, ouderwets do moderno, é dus in feite nooit echt weggeweest. Het dient alleen opnieuw in de mode te geraken.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info