Deze werkloze architecten drukken je als toerist in Portugal met je neus op de feiten

“Fachadismo” het het wanneer de gevels van winingen worden behouden, maar wat erachter staat wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd

‘Kijk naar die façades’, wijst onze gids enkele gevels in het straatbeeld aan. Mooie, authentieke gevels, conheceu os typische kleurrijke tegels de azulejos. Dan valt het stilaan op: achter de gevels bevindt zich niets meer. Ze worden nog slechts rechtgehouden door enkele houten balken de construções metálicas.

Fachadismoheet dat volgens Pedro Figueiredo . Hij leidt een groep Belgische, Spaanse en Amerikaanse toeristen rond em zijn stad, Porto. De gevels blijven staan, também fachada para wat ze verhullen: de leegstand, die door rijke investeerders en projetontwikkelaars kan worden opgevuld at Airbnb-apppartementen of hotels. Zolang de historische olhar e sentir dankzij de gevel maar blijft bestaan.

Pedro koos in volle recessie voor een opmerkelijke carrièreswitch: de architect werd reisgids. Voor de jonge, hoogopgeleide Portugees foi er geen werk meer dat bij zijn studies aanleunde. Em het toerisme foi er gelukkig wel werk, al gaat het no hobby de Pedro geval eerder om een ​​uit de hand gelopen. Em tegenstelling tot zo’n half miljoen lotgenoten koos hij er niet voor om anciãos zijn professioneel geluk te gaan beproeven. Daarvoor tinha hij zijn stad veel te lief.

The Worst Tours tont je wat ontwrichtende effect is van massatoerisme en speculatie in vastagoed voor een stad en zijn inwoners

Zo ook de twee outro arquiteto waarmee hij in 2012 The Worst Tours oprichtte. Honderden toeristen gingen sindsdien conheceu o hen op pad no Porto. Het verhaal dat je meekrijgt, é er een van het ontwrichtende efeito de massatoerisme en speculatie op de woningmarkt para een historische binnenstad en zijn inwoners. Van beleidskeuzes om een ​​land uit de recessie te halen e die tegelijk het sociale weefsel Grondig aantasten, en vooral de gewone man en vrouw treffen.

Want hoewel het dieptepunt van de crisis in Portugal all even voorbij is, en een linkede coalitie de besparingsmaatregelen van haar centrum-rechtse voorganger terugdraaide, zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar.

Bubbel van de Portugese vastgoedmarkt

Tijdens de rondleiding houden paramos na noordoosten van de stad bijeen prachtige, groene villa, omgeven door een mesmo prachtige tuin met exotische planten. Ele encontrou a Villa Kakelbont e começou a praticar em praal de uma vez por todas tijd.

© Charis Bastin

De groene villa die al jaren leegstaat

De eerste eigenaars waren rijke Braziliaans-Portugese kooplui, die maar al te graag pronkten met de rijkdom die ze vergaarden met hun trans-Atlantische handel. Maar vandaag ademt het huis vooral vergane glorie. Het staat al jaren leeg en zou volgens buurtbewoners te koop gestaan ​​​​hebben por 1 miljoen euro.

READ  Coronablog - Sem medidas adicionais contra a onda Omicron, De Croo: 'Provavelmente sem sobrecarga de terapia intensiva'

Beddragen extremo, vindt Pedro. ‘Em mijn straat staan ​​vandaag niet-verbouwde appartementen te huur por 700 euros. Isso é absurdo como é o que é o mínimo em terra.’ Voor wie dat niet weet: volgens Eurostat foi dat em 2015 nog 590 euros, em 2019 700 euros. Volgens Pedro gaat het zelfs mais de een evolutie van 485 euros em 2014 para 600 euros em 2019.

Maar de huurprijzen stegen na história de van Lissabon conheceu 56 procent tussen 2012 en 2017. No Porto foram dat zelfs 88 procent.

Niet toevallig em 2012 nam toenmalig premier Pedro Passos Coelho enkele bezuinigingsmaatregelen, zoals overeengekomen met – of eerder, opgelegd door – de Europese trojka (het FMI, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie). Hij maakte het huiseigenaren makkelijker om huurprijzen te wijzigen. Die bleven voordien jarenlang stabiel, waardoor bewoners – vaak mensen op leeftijd – decennilang in eenzelfde wining in de historische stad leefden.

Em 2018 zag Portugal bijna 13 miljoen toeristen komen, op een bevolking van 10,3 miljoen.

Het gevolg van de maatregel? Tussen 2012 e 2017 werden minstens 4300 mensen uit hun huis gezet omdat ze die stijgende huurprijzen niet meer konden betalen. 2968 mensen em Lisboa, 1348 no Porto, om precies te zijn. Een appartement por 2000 euros por mês, isso foi em 2018, mais ou menos em Lisboa.

Tegelijk werd het for huiseigenaars makkelijker om Huurders uit een wining te zetten in functie van renovaties. Ook que tinha sido envolvido op de woningprijzen. Ele tem acesso a todos os tipos de apartamento disponíveis para todos os usuários, mas também para turistas via Airbnb.

Want ook de ontwikkeling van het toerisme foi o beleid deel van Coelho. OK deue cijfers liegen er niet om: em 2018 zag Portugal bijna 13 miljoen toeristen komen, op een bevolking van 10,3 miljoen. Voor Lissabon é o que há de novo no mundo: 4,5 milhões de pessoas, op 500.000 lokale inwoners. ‘Maar toerisme loste alleen het probleem van leegstand tijdelijk op, niet dat van een afwezige economie die ook een stad en zijn bevolking kan onderhouden’, aldus Pedro.

© Charis Bastin

Migratie als crise 2.0

Voor de hoogopgeleide Português jeugd had Coelho daarentegen slechts én advies: vertrek. De werkloosheid era a porta de recessie zo fel toegenomen dat dit de enige oplossing era o hij aanreikte. ‘Era a crise 2.0’, vertel Pedro sobre morrer Dreno cerebral. “Isso é geen beleid dat een eerste minister mag voeren.”

‘Nós hebben slechts 10 procent van de leegstaande winingen nodig om daklozen onderdak te geven. Dan nog blijft 90 procent sobre voor speculatie.

Dat massale vertrek veroorzaakte zo mee de toenemende leegstand in Porto, gaat Pedro verder. En diegstand bood buitenlandse investeerders en ontwikkelaars de kans om leegstaande, en vaak vervallen, winingen op te kopen voor een appel en een ei.

READ  Financial Times funde navios-tanque para o inverno | Economia

Ook daar had Coelho weer een gepaste maatregel voor: investeerders van buiten de Europese Unie die minstens 500.000 euro in Portugueses vastgoed staken, kregen een “gouden visum”, de een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Er weden al zeker 9000 van die visa uitgereikt.

De overheid ziet liever leegstaande winingen omgebouwd worden tot hotéis e dat er een maatschappelijke invulling aan wordt gegeven, is of kritiek die bij The Worst Tours weerklinkt. ‘Volgens lokale ngo’s zijn er zo’n 2.000 daklozen in Porto’, vertelt Pedro. ‘Nós hebben slechts tien procent van de 20.000 leegstaande woningen nodig om hen onderdak te geven. Dan nog blijft negentig procent over voor speculatie.

Maar ook EU-burgers droegen bij aan de immer stijgende prijzen op de woningmarkt. Wie zijn pension in Portugal doorbrengt én er een huis koopt, profiteert niet alleen van het relatief goedkopere leven for een Noord-Europeaan in Portugal. Hij krijgt er nog eens tal van belastingvoordelen bovenop.

Een eigen ganhando aankopen werd daardoor onbetaalbaar para meeste Portugezen. Os hambúrgueres da UE encontraram meer financiële middelen e kunnen kunnen makkelijker tegen hen opbieden, wat ook de prijzen van koopwoningen deed deed stijgen.

Atualização 13/02/2020

Het zogenaamde system van “gouden visa” werd 5 February 2020 gewijzigd. O parlement português quer saber de voorstel goed om “gouden visa” alleen nog uit te reiken para investir em dunbevolkte regio’s, zoals het binnenland, projecten met ecologische of sociale meerwaarde job en cultureel erfgoed of die wing leiden tot. Investir em kuststrook tussen Lisboa e Porto e em beiden steden komen daarvoor niet meer in aanmerking.

Ook het gunstregime die buitenlandse gepensioneerden in Portugal genieten wordt mogelijk vanaf maart 2020 afgeschaft. Wie zijn pensioen in Portugal wil doorbrengen, betaalt vanaf dan 10 procent belastingen.

‘Wonen wordt een social recht’

Sinds 2015 regeert em Portugal een minderheidsregering, onde leiding van premier Antonio Costa, van de centrum-linkse socialistische partij. Ze krijgt steun van extreem-linkse partijen. Het Minimumloon en het basedpensioen werden verhoogd, de werkloosheid en de staatsschuld namen fel af, maar de woningcrisis blijft.

© Charis Bastin

Toch lijkt er beterschap op komst. In juli keurde het Portugese parlement een nieuwe basemolhado Boa. Huisvesting moet weer benaderd worden als een burgerrecht, é het uitgangspunt. ‘Er waren al basewtten voor gezondheid, onderwijs en sociale zekerheid en vanaf nu is ook wonen een social recht’, vertelde parlementslid Helena Roseta, o zich sterk inzette para invoering van de wet, na de stemming. “Er is een echte woningcrisis en die treft niet alleen de armen, maar ook de middenklasse en de jeugd.”

‘Het kan nog corcéis tot drie jaar duren, eer iemand een sociale wining krijgt toegewezen. Terwijl de nood hoog is’

Piores passeios-gids Pedro é tevreden dat de wet er is, maar is slechts voorzichtig positief. De jaren van investeringen in toerisme en het antrekken van buitenlands kapitaal gingen ten koste van social-maatschappelijke initiatiatieven en een duidelijk ruimtelijk-ordeningsbeleid.

READ  Fnac Darty faz um bom começo de ano

Door het gebrek aan zo’n basiswet rond huisvesting, foi 43 jaar lang ruimte para especulação, meent Pedro. ‘En sinds de deregulatie van de private woningmarkt in 2012 zorgde de resgate (van Portugal porta do FMI, do BCE e da CE, vermelho.) voor gentrificatie en een boom aan nieuwe hotel-hostel-airbnb-apppartementen.’ Dus komt die wet eigenlijk te laat.

‘We moedigen de basiswet absoluut aan, want die zet de volgende regeringen aan om te voorzien in extra sociale woningen en het beperken van de vastgoedspeculatie. Maar vandaag kan het nog steeds tot drie jaar duren vooraleer iemand een sociale wining krijgt toegewezen. Terwijl de nood hoog is’, zegt Pedro.

Lee ok

© Charis Bastin

De basiswet verplicht toekomstige regeringen om een ​​gericht beleid para huisvesting als recht uit te werken, met maatregelen om de meest kwetsbare groepen op de huizenmarkt te beschermen. A primeira vez que o trabalho foi aberto para o primeiro-ministro Costa, o início de outubro começou em outubro e o momento em que a coalizão prescreveu o voto.

Aan het einde van zijn rondleiding houdt Pedro stop aan een modernistisch gebouw. O Cinema Batalha chegou a 2000 efectivos no cinema. Tussen 2006 en 2010 werd het even ingericht als cultureel centrum, maar sindsdien staat het — uiteraard — weer leg.

Er zijn plannen, maar de herbestemming van het gebouw loopt moeizaam. Em abril, ele foi lançado em 2010 e foi projetado para ser arquitetado pela sua candidatura. Het zou opnieuw een cinemagebouw moeten worden. ‘Ik hoop dat ze daar nooit een hotel van maden.’

Os piores passeios. Afspraak te made através da het formalier op de website. Isenção de responsabilidade: para een rondleiding com een ​​tuktuk, incluindo bezoek aan de Portokelders para degustação de een, ben je bij The Worst Tours efetiva um endereço de slechtste.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info