‘De Russische economie stevent af op een implosie’

Advertentieborden em Moskou. De steeds strengere financiële en economische sancties van het Westen versnellen de economische teloorgang van Rusland alleen maar.

Om de invasão de Oekraïne te rechtvaardigen, schilderde Vladimir Poetin Rusland in zijn speech eind fevereiro af als een dominante macht, die zijn rechtmatige aanspraak op keizerlijke grootheid terugvordert. Maar de Russische presidente manoeuvreert zich em uma posição onmogelijke positie want de economie verslechtert snel, schrijft Eric Werker, hoogleraar Internationale Bedrijfskunde aan de Simon Fraser University in Canada.

Voor de invasie van Oekraïne foi de Russische economie al nauwelijks in staat om een ​​​​rijk in stand te houden. Nu, conheceu buitenlandse sancties die de Russische roebel em vrije val hebben gebracht, é de economische status van Rusland nog verder afgekalfd.

Tegen de huidige wisselkoersen zou de Russische economie nog de 22ste grootste ter wereld zijn, com um produto bruto binnenlands (bbp) dat niet veel groter is dat van de Amerikaanse staat Ohio.

Dat estava em het verleden helemaal anders, toen Rusland nog een echte wereldmacht era. Gegevens van de economicisch historicus Angus Maddison tonen aan dat Rusland em 1913 de op vier na grootste economie ter wereld was, na de Verenigde Staten, China, Duitsland en Groot-Brittannië. Em 1957, toen de Sovjet-Unie de VS het nakijken gaf conheceu o antigo satélite em ruimte, foi de Sovjeteconomie zelfs de op én na grootste ter weld, na die van de VS.

Poetins zoektocht naar grootsheid

Poetin ganhou de presidentsverkiezingen na de chaotische desintegrar van de Sovjet-Unie em Roebelcrisis van 1998, toen Rusland zijn Schulden herstructureerde en zijn vaste wisselkoers losliet.

READ  Wereldwijd tem sucesso para a startup de Jeroens: 'Blijf dromen'

No período daalde het bruto binnenlands product van Rusland tot een diptepunt van 210 miljard dollar – waardoor Rusland nog de 24ste grande economia ter wereld era, na Oostenrijk. (Alle cijfers zijn afkomstig uit de Perspectivas Econômicas Mundiais em outubro de 2021gepubliceerd door het International Monetair Fonds).

Poetin zocht legitimiteit in buitenlandse acts of Rusland te herstellen als “grootmacht”.

Poetin kon een informeel contrato social sluiten met het Russische volk op based van zijn vermogen om sterke economische groei te creëren. Onder zijn bewind, en aangezwengeld door een sterke prijsstijging van grondstoffen tot ver em 21ste eeuw zou duren, groeide het Russische bbp razendsnel. Rusland werd weer global relevante en de koopkracht van de middenklasse nam enorm toe.

Maar Russische onderzoekers hebben er al op gewezen dat de Russische economie na een piek em 2013 weer start of te zwakken. Poetin zocht daarom legitimiteit in buitenlandse acts om Rusland te herstellen als “grootmacht“. Die inspanningen mondden uit in the anexo van de Krim em 2014.

Oekraine

De Russische invasie van Oekraïne, tegen de achtergrond de het bbp van Rusland dat tussen 2013 en 2020 met een derde daalde, betekent een verharding van the strategie of eerder legitimiteit te zoeken in het macht herstel van tel rootsno glândulas status ecológico.

En de steeds strengere financiële en economische sancties van het Westen versnellen de economische teloorgang van Rusland alleen maar.

Zonder de recente kapitaalingrepen en de stijgende prijzen van grondstoffen zou de roebel nog verder zakken.

Russische aandelen die op de Britse beurs worden verhandeld, zijn met 98 procent gedaald, waardoor 572 miljard dollar aan rijkdom is verdejanteterwijl de aandelen op de Russische beurzen opgeschort blijven.

READ  Conselho de Assuntos Econômicos e Financeiros

De Russische munt é intussen em vrije val. Voor de invasie kreeg je voor een dollar 75 roebel, nu is dat al 155 roebel. Zonder de recente kapitaalingrepen en de stijgende prijzen van grondstoffen, o grootste deel van de Russische export uitmaken, zou de roebel nog verder zakken.

Efeito dominó

Het zogenaamde ‘produto marktconforme bruto binnenlands‘ van een land é het bbp omgezet em een ​​wereldwijde munt, zoals de Amerikaanse dollar. Hoewel er andere manieren zijn om het bbp te meten, als het gaat om weldhandel en investeringen – en economische macht – é die marktwaarde wat er echt toe doet.

Lee ok

Reuters/Agência Wyborcza.pl

Em 2021 bedroeg dat marktconforme bbb van Rusland 1650 miljard. Dat maakte het land de elfde grootste economie ter wereld, na Zuid-Korea. Maar als we grofweg Ruslands bbp van 2021 omrekenen naar de marktwaarde begin deze maand, dan zakt het land naar de plaats de 22 andaresTussen Taiwan e Polônia.

‘Heeft geen problemen in uw land om op te lossen?’

En die daling é waarschijnlijk nog een onderschatting. Quer terwijl een dalende roebel de het marktconforme bbp verlaagt em dollartermen, é de economia verzwakkende een directe oorzaak para een dalend bruto binnenlands product. Het isolamento da Rússia zal zijn economische concurrentievermogen bovendien greenr aantasten, waardoor de economische kloof op middellange termijn nog groter zal worden.

Oekraïners o geconfronteerd werden conheceu a naderende Russische leger doorzagen de schimmige strategie van Poetin. “Heeft u geen problemen in uw land om op te lossen?”, riep een oudere man naar Russische soldaten. ‘Zijn jullie daar allemaal rijk dan, zoals in de Emiraten?’

READ  A rede de Solana (SOL) é fundamentalmente fraca? »Crypto Insiders

De volgende zet

Robert F. Kennedy maakte ooit de beroemde opmerking dat het bbp geen rekening houdt met veel dingen waar mensen veel om geven, zoals gezondheid en onderwijs. O daling van het Russische marktconforme bbp é niet te vergelijken com menselijke tragdie die zich in zowel Oekraïne als Rusland afspeelt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Maar wat de cijfers wel aantonen, é dat er Poetins reivindicam om zich te legitimeren via de economische prestaties van zijn land niet veel meer overblijft. Em gezien een status als grootmacht nauw verbonden é met economische macht, lijkt zijn achterpoortje om legitimiteit te halen uit nationalistische trots zich ook te sluiten.

Poetin mag Rusland dan wel uit een getroebleerde tijd geleid hebben, hij heeft het land met nieuwe problemen opgezadeld. Isso é een flauwe troost para Oekraïners en de resto van de wereld, die zich nu afvragen wat zijn volgende zet zal zijn.

Deze opinie verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner A conversa.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info