de oplossing para pluimveeziektes en meer

Parasieten, vervelende bacteriën of besmettelijke ziekten, het zou heel fijn zijn als veehouders deze aandoeningen bij hun pluimvee kunnen opsporen voor het te laat is. De e-nose moet uitkomst bieden.

Hogeschool Saxion em Enschede en de Universiteit Utrecht começou Samen met partners uit de wetenschap en het bedrijfsleven een zesjarig onderzoek om zo’n elektronische neus te ontwikkelen. Op dit moment hebben veel pluimveehouders last van infecções met parasitas e bactérias bij hun kippen. Daardoor é apenas uma ferramenta de uso geral e palavras-chave para antibióticos. De e-nose kan pluimveeziektes eerder opsporen. Dat é niet alleen beter para boer, maar zeker ook para kip en uiteindelijk para mens.

Lector Applied Nanotechnology para Saxion, Cas Damen, legt aan Scientias.nl uit hoe bij hem het idee voor de e-nose ontstond door een dierenarts met een scherpe neus. Hij zei tegen mij: ‘Als een boer mij roept, ruik ik al direct wat er aan de hand is: bloedmijt. Jammer dat een boer geen methode heeft om door geor bloedmijt in een vroeg stadium op te sporen, zodat hij eerder kan ingrijpen.’ Hij vroeg aan mij: kunnen jullie niet zoiets ontwikkelen?”

Duurzame voedselproductie
Deze bloedmijt of bloedluis é een parasiet die veel schade veroorzaakt bij pluimvee. De e-nose zou dit para kunnen zijn. En er zijn meer toepassingen. “Er wordt nu ook gekeken naar een methode om verstoringen van de darmbacteriën te meten door de gassen op te pikken. Isso é niet alleen beter voor het dierenwelzijn, maar ook voor de duurzame voedselproductie.”

Francisca Velkers, pluimveespecialist en epidemioloog aan de Universiteit Utrecht, legt uit waarom een ​​gezonde darmflora zo belangrijk is uit duurzaamheidsoogpunt. “Vleeskuikens eten veel voer”. Dat mais bijvoorbeeld helemaal uit Zuid-Amerika komen. Als de darmen uit balans zijn, é de vertering slecht. Het voedsel wordt slecht verteerd weer uitgepoept. Je hebt dan dus veel meer voer nodig. Ook blijven er resten van eiwitten achter in de poep, waardoor de schadelijke emissie hoger wordt.”

Een bloedmijt onder de microscoop. Foto: Phototrip / Getty Images

Sistema het
Om deze problemen op te lossen, willen de onderzoekers een Sensorysteem ontwikkelen met een chip, die verschillende kunststoflaagjes bevat die gassen absorberen. Você pode ter um sensor de veel bij elkaar op de chip en elke sensorlaag bevat e outros polímeros. Zo kan het systeem verschillende parasita, bactérias e outros ziekmakers opsporen. Het apparaat geeft een signaal of op het moment datar bijvoorbeeld een besmetting met parasieten wordt gedetecteerd. Damen legt uit: “Er ontstaat een patron dat we kunnen analyseren. Dat werkt hetzelfde als bij de neus van de mens. Daarin zitten receptoren, waaruit een patrono ontstaat dat naar de hersenen wordt gestuurd. Die herkennen het en zeggen: dit is koffie of dit is een roos.”

READ  Relativamente muitas pessoas ficaram feridas na escola e no trabalho

Gebruiksvriendelijk
Het lijkt evidente dat boeren dit system omarmen, maar dat is het niet. Velkers: “Het moet wel gebruiksvriendelijk zijn en niet te ingewikkeld. En de kosten moeten opwegen tegen de baten. Nu doet een dierenarts sectie op dode dieren en kijkt hij naar de darmen om de doodsoorzaak te achterhalen. De nieuwe methode moet beter zijn dan wat je al hebt.”

Juist in een stal met 30.000 kippen is het bovendien lastig om een ​​sensor te made the scherp genoeg is om eventuele aandoeningen aan de geur te herkennen. “Em zo’n stal é veel stof en er zijn veel andere geurtjes. De technologie moet daar doorheen het patron kunnen herkennen.”

Uniek aan de e-nose é wel dat de sensor weet welk gas hij moet opsporen en daar ook op aangepast kan worden door de keuze para polímeros. Damen: “Dat ging mis bij Covid. Toen kon een system in het laboratorium wel gezonde mensen van mensen met Covid onderscheiden, maar was onduidelijk welke gassen gemeten worden. Eenmaal buiten het lab gingen andere gassen meespelen en werkte het niet meer.”

Voordelen
Uiteindelijk zijn de voordelen van een e-nose, die een verstoorde darmflora vroegtijdig kan opsporen, talrijk. “Als de darmen erg uit balans zijn, kun je dat herstellen door het voer aan te passen”, aldus Velkers. “Ben je te laat, dan is er al veel voer en groei verloren gegaan en soms moet je dan zelfs antibiótica gebruiken. En dat wil je eigenlijk niet, omdat we bezig zijn met een duurzaamheidsslag. Boeren krijgen minder geld voor hun vlees als de kippen minder goed gegroeid zijn en soms ook als ze antibiotica hebben gebruikt.”

READ  Zuid-Afrika gaat com broertjes omikron 5e coronagolf in, maar 'geen paniek'

Velkers vertelt verder over de transitie naar meer biologische landbouw: “Het risico op ziektes is groter als dieren meer buiten zijn. Ze komen dan em contato com vogelpoep de vies regenwater dat in de zomer ligt te broeien in het gras. Zo kunnen parasieten en bacteriën veel makkelijker worden overgedragen dan in een gesloten stalsysteem.”

De e-nose kan er mogelijk voor zorgen dat dit minder gebeurt. “Een darmziekte kan in een vroeg stadium worden opgespoord, nog voordat de ziekte al veel schade bij veel dieren heeft aangericht”, vertelt Velkers. “Maar het kan misschien nog een stap verder: als bepaald voer bij dieren een disbalans geeft, kun je dat terugkoppelen aan de fabrikant. Die kan het voer dan een klein beetje aanpassen door bijvoorbeeld een enzym toe te voegen, zodat wordt voorkomen dat ook andere boeren er last van krijgen.”

Todas as vezes que você deseja fabricar o seu interesse, a rede também está presente na Philips e em diversas organizações locais. “Zij willen het product helpen verkopen of zien de voordelen voor de boer.” Onder meer omdat ze anticiperen op de overstap naar circulaire landbouw. “Als een kip dan een restproduct krijgt als voer, wil je weten wat dat doet met zijn darmen. Daar kun je het voer dan weer op aanpassen.”

Bosbranden en slachthuizen
Maar hetzelfde meetprincipe é criador de veel toepasbaar. Het kan ook nuttig zijn om bijvoorbeeld bosbranden op te sporen in Zuid-Europa. “Nu ontdekken ze een brand pas als de rook boven de bomen uitkomt”, vertelt Damen. “Het kan handig zijn om elke zoveel meter een apparaatje op te hangen dat de geur van smeulend material detecteert.” Veja também o opslag de landbouwgewassen que você pode ter um sensor que permite que você opere e encontre o rol spelen, com o Velkers aan. “Em slachthuizen gebruiken ze nu al een sensor om vlees op te merken dat niet meer helemaal lekker is. Het kan ook zinvol zijn voor boeren in derdewereldlanden waar niet steeds een dierenarts langs kan komen. Além disso, o apparaat kosteneffectief é kan het veel ziektes bij vee in die landen voorkomen.”

READ  O vírus corona causa danos aos rins

Velkers: “Ele é eigenlijk technisch toepasbaar op alles wat gassen produtor. Het toepassing van toepassing bij kippen é aquele que está localizado em van varkens. De verstoring van de darmen bij kippen é vergelijkbaar. Als het goed loopt, het een kwestie van aanpassen.

Een kippenboerderij. Foto: Onyinye Photography

Vol vertrouwen
De wetenschappers hebben er veel vertrouwen in dat de sensor er komt. Ze zetten in op vier meetmethodes. Naar mate de methodes experimentler zijn, zijn ze ook gevoeliger. “Het opsporen van bloedluis gaat waarschijnlijk wel lukken, de disbalans in de darmen meten is onzekerder.”

Damen legt uit: “Je moet de specifieke chemie kunnen aanpassen aan de gassen die je wilt absorberen. Je kunt daarbij een oneindig aantal polimeren gebruiken en kiezen waarvoor je ze wilt inzetten. Ele é alleen voor grote aantallen geschikt dus toepassingen waarvoor veel sensoren nodig zijn.”

Hoe dat apparaatje eruit moet zien? Het kan simpelweg een sensor zijn die een boer in zijn stal hangt. Damen: “Maar ik zie ook wel voor me dat de boer het apparaatje om zijn nek heeft hangen en dan de geuren kan opmeten terwijl hij door de stal loopt.” Velkers vult aan: “Een boer loopt zeker wel twee keer per dag door de stal om te kijken of alles in orde is en soms om eieren van de grond te rapen.” Het kost dan dus nauwelijks extra tijd.

Potência
De elektronische neus heeft heel veel potentie. Dat blijkt ook uit de vele partners em outro belanghebbenden, die geïnteresseerd zijn. Als alles goed gaat, hangter dus mogelijk over een paar jaar bij iedere boer een e-nose om zijn nek of in de stal.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info