De drie eerste kapitalisten – Doorbraak.be

Als Antwerpenaar lees ik uiteraard graag sobre Antuérpia. Meu período favorito é de zestiende eeuw waar ik ook melhor veel (kunst)historisch onderzoek naar doe. Over het tweede kwart van die zestiende eeuw verscheen onlangs een werkelijk uitmuntend boek in het English: Capital em ação na era de ouro de Antuérpia porta de gepensioneerde professor Hugo Soly.

Doorheen jaren ik al veel extreem interessante boeken van Soly, pode ser que o boek verdient zoveel lof dat ik hier een lans será quebrado om de geïntereseerde leek aan te moedigen het boek te lezen.

Drie uitzonderlijke figuren geportretteerd

Dit livro etaleert em een ​​aangenaam Inglês e leven van studie en archiefonderzoek. O blinkt uit in de synthese de al die kennis rond drie markante mannen uit het Antwerpen van het tweede kwart van de zestiende eeuw. De gdetailleerde biografische vertelling bevat immers ook veel zeer pertinente contextuele informatie en duiding.

Os únicos porta-vozes das figuras: Erasmus Schetz, Gaspar Ducci e Gilbert Van Schoonbeke. Hij doet dit vanuit het standpunt van de História Urbana Europeia, waar de universiteit van Antwerpen nu al jaren veel energie en middelen in steekt. De nadruk ligt op hun unieke positie in de geschiedenis en hoe ze zonder overdrijving de handel in het vroegmoderne Europa veranderden. Soly onderbouwt die reivindica qua uniciteit ook zorgvuldig en laat zich niet vangen door een bevestigingsvooroordeel. Tal van andere auteurs doen dat wel, wanneer ze dwangmatig willen bewijzen hoezeer hun onderwerp een breuk met het verleden betekende.

Em tegenstelling tot het zeer teleurstellende en oppervlakkige Antuérpia – De gloriejaren (2021) de Michael Pye, dat naast veel feitelijke fouten en anacronismen ook oude misvattingen bevat, blinkt dit boek uit in bevattelijk samenbrengen van alle mogelijke bronnen, literatuur and eruditie van de kennis die bestaat over drie historische figurendie gerust als eerste echte ‘kapitalisten’ kunnen worden omschreven.

Geen hagiografia

Alle drie zijn het omstreden personagens. Zowel in hun eigen tijdsgewricht als vanuit latere perspectieven. Soly tont hier en daar misschien bewundering voor hoe ze de zaken naar hun hand zetten om steenrijk te worden. Maar nergens ontaardt het boek in een hagiografia zoals wel vaker bij biografische schetsen. Enkel tem o schandalige bedrog dat Van Schoonbekes weduwe e erfgenamen ondergingen kest hij duidelijk partij, e hekelt hij Gaspar Schetz em vooral het corrupte antuérpia stadsbestuur.

READ  Inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds maart 1983: deze producten zijn het sterkst gestegen en gedaald

Em het geval van Gilbert Van Schoonbeke komt deze eerste’desenvolvedor urbano‘ ook veel positiever uit dit boek dan in de meeste wetenschappelijke publicações de geschiedenisboeken. Terecht afgaande op Soly’s boek. Die genuanceerde visie é een secundaire reden om dit boek absoluut te lezen.

Fernand Braudel

Alvorens de inhoud van het boek in iets meer detail te bespreken, is het nodig om dit werk van Soly een plaats te geven in de geschiedschrijving. Soly é duidelijk een fan van de bekende Franse historicus Fernand Braudel. En nu wil het toeval dat deze laatste het ontstaan ​​van het kapitalisme plaatste in het Antwerpen van de zestiende eeuw.

Misschien kan Soly conheceu o livro e o Braudel navolgen em outro aspecto. Em jaren 1980 verkochten de Nederlandse en Inglês vertalingen van diens dryelig werk Civilization materielle, économie et capitalismoe, xve et xviiie siècles als zoete broodjes. Een succes dat zijn belangrijkste werk La Méditerranée et le monde méditerranéen à l’époque de Philippe II uit 1949 niet kende. Dat laatste werk staat nog steeds op elke literatuurlijst van studenten geschiedenis wereldwijd.

Voor mij waren die drie delen van deze geschiedenis van het kapitalisme destijds na het lezen van Montaillou por Emmanuel Le Roy Ladurie em De Renascimento Italiano de Peter Burke ele começou de uma vez por todas na origem do livro de Braudel. Hetzelfde leesgenot als bij Braudel ervoer ik tijdens het lezen van Capital em ação. E o pior sucesso é dus niet uitgesloten.

Erasmus Schetz

De inhoud valt uiten in drie portretten en een conclusie. Ele foi o primeiro filho de Erasmus Schetz. Een de origem Duitse handelaar em Antuérpia o vanuit zijn ‘Huis Aken’ poderoso rijk werd porta de handel em messing (geel koper), peper e outros bulkgoederen. Schetz zag dat de koning van Portugal (die een monopolie op kruiden zoals peper had) voor zijn handel messing nodig had om em Afrika peper te kopen. Schetz, a família tinha em streek van de mijn Altenberg (Vieille Montagne), verzekerde zich van het monopolie op hoogwaardig zinkerts (calamina) nodig om messing the produtoren. Vervolgens verzekerde hij zich van smelterijen in Aken en wist een kwaliteitsnorm te bereiken die in Afrika zelfs zijn naam kreeg.

Erasmus Schetz viu messing na Afrika via Lissabon e peper em Antwerpen. Vanuit Antwerpen verhandelde hij peper e outros goederen naar Duitsland. De firma Schetz & co. groeide ook uit tot financier van Keizer Karel, waarbij goedkopere leningen in ruil para economische voordelen het familybedrijf geen windeieren legden. Onder zijn zonen Gaspar, Melchior e Balthazar groeide Schetz & co. Há todos os kredietverstrekkers de belangrijke e powerbrokers em Antuérpia, bijuitbreiding, em Habsburgse Rijk. Terwijl Erasmus Schetz correspondeu com o humanista de gelijknamige e seus corcéis ele quer saber de kan probeerde te halen, bleken hij en vooral zijn zonen niet vies van fraude e oplichterij. Schetz, die de bescherming en het oor van landvoogdes Maria van Hongarije had, kon zich enorm verrijken.

READ  Surto de coronavírus no clube português Bellinenses ganha mais um desenvolvimento: '13 casos de uma variante omicron na África do Sul'

Gaspar Ducci

Qua steun van de landvoogdes mais de italiano handelaar em vooral especulante Gaspar Ducci niet onderdoen. Ducci foi een onsmakelijke figuur die met een lijfwacht italiano van bravi een terreur op, om en rond de Antwerpse beurs veroorzaakte. De especulant die de valutahandel op de beurs beïnvloedde, trok net als Schetz (met wie hij dikwijls in handeltjes betrokken was die het daglicht schuwden) e aantal monopólios naar zich toe.

De niet-aflatende orlogen van Keizer Karel com Franse koning Frans I levei wat dat betreft zelfs extra kansen op. Zo wist hijeen monopolie te verwerven op de handel in wede, dus isatis tintoria: een noodzakelijke grondstof om textiel te kleuren. Zijn belangrijkste prestatie waren de Rentmeestersbrieven (een soort staatsbons) waarmee hij de insolvabele Keizer Karel van leningen kon voorzien. De landvoogd en de keizer waren zo afhankelijk van Ducci dat deze laatste straffeloos zijn gang kon gaan.

Zelf geen lid van een belangrijke Italiananse handelsfamilies era Ducci een outsider, maar hij gebruikte machtige Italiananse handelsfamilies wanneer het uitkwam. Ducci ruïneerde ook vele handelaars, onde wie de Guicciardini-broers. Een derde en jongere broer, Lodovico, zou Ducci zelfs proberen te vermoorden. Althans, zo ging het gerucht. Deze jonge Florentijn Lodovico Guicciardini é de beroemde auteur van de beroemde Descrição de van de Nederlanden.

Gilbert Van Schoonbeke

Todos os rijke handelaren em Antwerpen waren bijna allemaal vreemdelingen en weinige lokale handelaren werden extreem rijk tijdens de Gouden Eeuw van Antwerpen. Eén uitzondering é Gilbert Van Schoonbeke. Deze Antwerpenaar, que era o vader que era Prins-Bisdom Luik afkomstig, era net als Ducci e Schetz e um outsider. Net também de eerste twee kwam hij uit een niet-onbemiddeld gezin. Toch é Van Schoonbeke meer nog dan Schetz de Ducci e um selfmade man. Zijn kracht lag net als bij de eerste twee em een ​​ongekend organisatievermogen en een vaardigheid het centrale gezag te bespelen. Waar de eerste twee het gat in de markt zochten en via monopolies puissant rijk werden, blonk Van Schoonbeke naast die eigenschappen ook uit in het bedenken van een project om ver doorvolgens met creatieve oplossingen die projecten iter ite en teen tegel inte ken.

READ  O McDonald's passou pela Starbucks e pela Coca-Cola na Rússia | Oorlog Oekraïne na Rússia

Schetz pakte zaken ook industrieel aan, maar Van Schoonbeke foi um bouwpromotor avant la lettre. Eentje die vooruitdacht en problemen oploste for Antwerpen. Het stadsbestuur era corrupto en beschikte over geen enkele visie. Van Schoonbeke verkocht oplossingen. Hij bouwde een stadswaag com kranen, magazijnen, brede straten, enzovoort. Verder voltaoide hij de nieuwe stadswallen in recordtijd por een veel lager bedrag en zonder extreme corruptie. Em seu caminho para Tappessierspand, incluindo a construção de Graanmarkt.

Hij ontwikkelde een nieuw stadsdeel, Nieuwstad, met een broodnodige moderne have, kaaien, kranen, brouwerijen, enzovoort. Voor dit laatste bouwde hij steenbakkerijen en zette een turfontginning op. Hij groef zelfs een kanaal van zestien quilômetro om de turf naar Hemiksem en Antwerpen te kunnen verschepen. Voor die turfontginning zette hij min of meer het eerste industriële ‘bedrijf op aandelen’ op. Daarna zorgde hij voor zuiver water voor zijn brouwerijen door het Schijn af te leiden richting Nieuwstad via pijpen onder de omwallingen.

De Keizer als aandeelhouder

Net als Ducci foi Van Schoonbeke echter gehaat. Soly beschrijft dit alles em detalhes. Uiteindelijk mais de rijke visionair Van Schoonbeke vluchten para Antwerpse volkswoede. Omdat Keizer Karel zelf aandeelhouder foi van zijn brouwerijproject (een unicum in de geschiedenis) kon hij terugkeren, maar zijn monopolie op openbare werken en brouwerijen was-ie kwijt. Perdeu o problema com o betaling com as legers de Keizer Karel op door in natura te betalen en zo door slimme timing en correto alavancagem de landvoogdes veel geld te besparen. Een logistiek en financieel genie, zou men nu zeggen.

Wie elk van die drie levensschetsen door Soly wil lezen, krijgt naast drie boeiende verhalen ook chtergrond en inzicht in de vroegmoderne tijd in de Nederlanden. Zowel de rol van het centrale gezag als van de stad komen knap aan bod.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info