De diagnostic ADHD op late leftijd: ‘Voelde me eindelijk begrepen’

Estado de TDAH Transtorno de déficit de atenção e hiperatividade. Em nee, dus niet for Alle Dagen Heel Druk, iets wat Liesbeth Louwers (59) vaak voorbij hoort komen. “Mensen denken vaak dat we altijd druk zijn, maar dat is echt niet zo.” Metrô sprak met haar over haar TDAH-diagnóstico tardio, e bem como o impacto que o haar leven teve.

Você não pode começar a lidar com crianças krijgt de stempel TDAH, mas não pode fazer isso: você também pode fazer o diagnóstico sem palavras. Este é o momento certo para você, por meio de Liesbeth Louwers. Louwers é zelf 54 jaar oud als ze de diagnostic krijgt, en dat é volgens haar geen uitzondering. “Er zijn zelfs vrouwen die op hun zeventigste pas weten dat ze ADHD hebben.”

Opgroeien conheceu TDAH

Heeft ze in al die jaren dan nooit vermoed dat deze diagnostic van toepassing was? „Ik heb heel mijn leven geweten dat ik anders era dan anderen, maar ik heb nooit aan ADHD gedacht. Ik merkte bijvoorbeeld al snel dat ik niet goed estava em vriendschappen onderhouden. Vriendschappen brengen druk conheceu zich mee. Eu tinha vroeger dus ook weinig vrienden, en het voelde também f ik er niet echt bij hoorde. Ik merkte dat ik anders era, ik leefde em mijn eigen wereld. Het was een gevoel dat ik niet thuis kon brengen.”

Als Louwers terugkijkt naar haar jeugd, omschrijft ze deze dan ook als grotendeels eenzaam. „Toen ik op de lagere school zat, ging ik graag naar de bibliotheek. Dan haalde ik drie boeken, en die las ik in én dag uit. Essa escritura verder niemand. Ik zat toen em Mijn Eigen, Rustige Weld. Dat foi fijn, maar ook eenzaam.”

Diagnosticar op atrasado leftijd

Avanço rápido em 2017. Você já ouviu falar em seu amigo e começou a fazer papel onde não encontrou sintomas de TDAH. Alle alarmbellen gaan af, quero Louwers herkent zichzelf helemaal. „Ele também era f ik een kwartje hoorde vallen. Dit ben ik, zei ik meteen. Daarna deed ik een on-line test well tien keer, en telkens kwam daar uit dat ik aan alle ADHD-symptomen voldeed. Ze laat zich dan overigens nog niet officieel testen, omdat ze niet wil beginnen aan medicatie.

liebeth louwers, TDAH
Bron: Eigen viu Liesbeth Louwers

Toch begint deze ontdekking na een tijdje te knagen. „Ik heb altijd goed kunnen leven met de drukte in mijn hoofd, maar op werkgebied rammelde het wel. Ik kon een baan nooit langer dan 2,5 jaar volhouden. Dan begon ik me te vervelen, en stortte ik me weer vol in een andere baan. Dat gaf me steeds een naar gevoel. Waarom kon ik het nou niet wat langer volhouden? Het voelde telkens als falen, ondanks dat ik steeds zelf ontslag nam.”

READ  Novo estudo diz que imunidade natural ao COVID reduziu o risco mais do que vacinas Delta

Het liefste wat Louwers dan wil, é nog een aantal jaar met een volle focus werken. Daarom maakt ze vier maanden later toch de stap naar de huisarts, waar ze de stempel ADHD officieel krijgt. „Isso foi fijn. Ik kreeg uitleg over wat ADHD en ADD precies zijn, over de medicatie, en alles viel op zijn plek. Ik snapte eindelijk waarom de dingen in mijn liven zo gelopen zijn zoals ze zijn.”

Tegenwoordig zou Louwers tem TDAH e nem mais nenhum erro. „Er zitten lastige dagen bij, maar iemand met ADHD left in pieken en dalen. Mensen die het niet hebben, leven veel gematigder. Dat vind ik persoonlijk niets, ik houd meer van uitdagingen en com todos os bezig zijn. Ook als dat betekent dat ik me op andere dagen nergens toe kan zetten, en al moeite heb met één taak.”

READ  Participar do Lifelines pode ajudar a prevenir doenças cardiovasculares

Informações sobre o TikTok

Também há informações sobre o TDAH no TikTok, mas há uma conta de Louwers vastas sobre o assunto. Zo niet, zoek haar dan vooral op. Onder de gebruikersnaam @liesbethsselfloveclub deelt ze dagelijks video’s over het onderwerp ADHD. En dat scoort, quer inmiddels staat de teller bijna op 80.000 volgers. De onderstaande video werd bijvoorbeeld al 340.000 keer bekeken.

@liesbethsselfloveclub Welke herken jij? Mannen, je vrouw kan er niets aan doen 🥰 #adhdbijvrouwen #adhd #adhdproblemen #adhdsquad ♬ A Razão – Hoobastank

Louwers começou a conhecer os vídeos feitos pela van sobre o local, omdat ze andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten graag wilde helpen. „Als ik er last van heb, dan moeten nog veel meer vrouwen hier last van hebben. Ik ben echt een helper, dat zie ik als mijn taak in het leven. En het afgelopen jaar heb ik zo veel berichtjes van vrouwen ontvangen die zich volledig herkennen in mijn TikTok-video’s. Dat vind ik zó fijn. Ik beantwoord alle vragen en ik neem voor iedereen de tijd, want ik weet hoe het voelt om niet begrepen te worden.”

Misvattingen sobre mensen conheceu TDAH

O erro maior sobre mensen e TDAH é volgens Louwers „dat we altijd druk zijn, en dat we dom zijn. Nós zijn niet dom, nós hebben gewoon een andere manier van leren nodig. Você pode ver o que está acontecendo com o ik nog dat mensen roepen dat iedereen een beetje no último heeft de ADHD. Isso é echt niet waar. Meu trabalho é feito e dat dat van een niet-ADHD’er. Dat é dus erg denigrerend om te horen, vooral op de dagen dat ik mezelf in de weg zit.”

READ  Zijn anti-muggenmiddelen veilig para gebruik tijdens de zwangerschap?

Ook benadrukt ze dat het voor mensen met ADHD moeilijk é om zich aan te passen naar de maatschappij, die grotendeels é ingerido op mensen zonder deze diagnostic. Sterker nog, dat kán volgens Louwers niet. ‘De communicatie met een ADHD’er moet echt goed zijn. Praat, maak afspraken, kijk wat voor jullie beiden werkt. En wees duidelijk. Als de communicatie goed zit, dan heb je aan iemand met ADHD of beste werknemer ooit.”

Accepteer jouw unieke brein

Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal, en loop je in het dagelijkse leven tegen problemen aan? Dan raadt Louwers zeker aan om langs te gaan bij de huisarts, en de situatie for the leggen. „Het belangrijkste voor iedereen die ADD of ADHD heeft, é om que começou a receber o diagnóstico. Focus op de mooie kanten, dêar zit de oplossing. Pare de conhecer het willen hebben van een ‘normaal’ brein, en accepteer jouw unieke brein.”

Mais artigos sobre gezondheid lezen op Metro? Categoria Bekijk onze Fit & Gezond.

Watertekort tijdens e hittegolf? Zo kan jij zelf thuis water besparen

Foutje gezien? Correio ligado. Wij zijn je dankbaar.

Reagente do artigo:

Liesbeth kreeg op haar 54ste de diagnostic ADHD: ‘Voelde me eindelijk begrepen’

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info