‘De btw-verlaging op gas en elektriciteit was een vergissing’

Een oorlog, torenhoge energieprijzen een een slabakkende economie. De huidige situatie herinnert velen aan de jaren 70. Hoe terecht is die vergelijking?

“Op economisch vlak é de situatie vandaag alleszins een stuk minder erg dan toen. Tijdens de oliecrisis lag de inflatie jarenlang hoger dan 10 procent en nam de werkloosheidsgraad snel toe. Heel wat bedrijven sloten hun deuren en werknemers vreesden voortdurend dat ze hun job zouden verliezen. Op dat vlak zien we vandaag een tegenovergestelde tendens. Verschilende firma’s hebben veel moeite om geschikt personeel te vinden en de groep van inactieven is heel wat kleiner. Em jaren 70 foi er ten slotte een explosie van de overheidsschuld, ondanks de uitgaven tijdens de pandemie valt dat vandaag beter mee. De problemen zijn voorlopig dus minder ernstig, maar er zijn altijd risico’s. Je weet bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog in Oekraïne zal verlopen en of het conflito straks escaleert.”

De euro krijgt ondertussen wel rake klappen: de munt is nu ongeveer evenveel waard als de dollar. O que podemos aprender sobre Amerikaanse crisisaanpak?

“Ik zou de vergelijking tussen de koers van beide munten niet al te vaak maken. Nós wel vaker jojobeewingen e analisten raken er dan van overtuigd dat éen markt een betere strategie heeft, maar dat é niet noodzakelijk zo. De Federal Reserve, a estrela do banco central americano, heft bijvoorbeeld vorige maand al een cheira renteverhogingen aangekondigd. Daardoor vinden beleggers het momenteel veiliger om te investidor em dólar. Ele é wel duidelijk dat de Europese Centrale Bank (BCE) de rente straks ook zal laten stijgen. Ik begrijp dat er kritiek é omdat ze dat nog niet ação, maar het é een lastige evenwichtsoefening om te feito. Als je de maatregelen te vroeg aankondigt, riskeer je dat er een recessie komt. Al is zelfs het cenário van stagflatie, waarbij de prijzen stijgen en de economische groei stilvalt, voorlopig nog niet bereikt.”

Veel gezinnen vrezen daar al voor. Hoe kan de overheid hun koopkracht beschermen?

“Ik denk in de eerste plaats dat wet koopkrachtprobleem niet mogen overschatten. A porta de indexação automática loonindexering zijn veel mensen vai beschermd tegen de inflatie e een studie van de KU Leuven maakte vorige maand duidelijk dat vooral de lagere middenklasse momenteel lijdt. Zij hebben net geen recht op het sociale energietarief en verliezen daardoor een aanzienlijk deel van hun inkomen. De nood aan ondersteuning é bij die groep het grootst, maar de vraag is waar we het geld zullen halen om ze te helpen. Een energiecheque uitschrijven é op administratief vlak complex en een uitbreiding van het social tarief haalt de prikkel om minder te verbruiken weg.”

Isso é bom de kritiek die de huidige btw-verlaging op gas en elektriciteit krijgt. Velen vinden het een dure en milieuonvriendelijke maatregel die niet de juiste mensen helpt.

“Alle economen zeiden vooraf dat die maatregel een vergissing was, maar de overheid heeft dat advies in de wind geslagen. Nu wordt het moeilijk om die maatregel op korte termijn weer af te bouwen zonder de bevolking kwaad te maken, terwijl ze in feite helemaal niet nodig was. Ik denk dat we de koopkracht van de groep die net boven de laagste inkomens valt een veel gerichtere boost kunnen geven door of woekerwinsten in the energysector of the romen. Het geld valt daar momenteel uit de hemel zone dat do setor er betere diensten of innovatie tegenover moet stellen. Het lijkt me niet onlogisch om die middelen aan te spreken, al is daar weinig politieke animo voor en gaat het vaak om buitenlandse bedrijven.

De Grauwe: ‘Ik zou mesmo wachten om naar de beurs te trekken. Er worden momenteel veel aandelen verkocht door angstige beleggers.Beeld Damon De Backer

Hoe groot é de kans dat zoiets lukt als er ondertussen moeilijke onderhandelingen over de verlenging van de kerncentrales gevoerd moeten worden?

“Politici trekken vaak bibberend naar de onderhandelingstafel, maar dat is niet nodig. De betreffende kerncentrales waar Engie geld aan verde, staan ​​nog steeds op Belgisch grondgebied. Nós hebben die superwinsten nodig, al zou ik niet voor een uitbreiding van de maatregel naar outro setor pleiten. Vooruit lanceerde daar onlangs een voorstel over, maar volgens mij zou je op die manier Discussions krijgen over wat woekerwinsten precies zijn. Op lange termijn ben ik wel voorstander van een vermogenstaks. De vermogens stijgen sneller dan het bruto binnenlands product, waardoor de ongelijkheid toeneemt. Bijkomende belastingen para mensen conheceu een groter vermogen dan een miljoen euro zouden daar iets aan kunnen doen.”

Waar kan spaargeld vandaag nog wel iets opbrengen?

“Het hangt er vanaf hoeveel risico’s je wilt nemen, maar ik zou voorlopig alleszins mesmo wachten om naar de beurs te trekken. Er worden momenteel veel aandelen verkocht door angstige beleggers e daarom advisorer ik vooral om meer voor middelen te kiezen. Er é natuurlijk inflatie en je maakt gegarandeerd verlies met contant geld, maar de logica é dat er een herstel komt en dat je dan middelen ter beschikking hebt om opnieuw te investeren. Al moet ik toegeven dat ik geen grote especialista ben als het op beleggingen aankomt.”

READ  Verfort volta a aumentar pressão sobre Uber após acidente com motorista flamengo | Bruxelas

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info