Cuba: de toestand é niet hopeloos maar wel ernstig

De Cubanen hebben duidelijk betere tijden gekend. Het leven is er voor iedereen erg moeilijk dezer dagen. Nós contatamos enkele van onze Cubaanse en Belgische vrienden ter plaatse en vroegen hen hoe zij de toestand beleven. Ze beschrijven de feiten, analyseren de orzaken en tonen hoe de Cubanen er zich uit vechten.

De feiten

Wie vandaag em Havana rondwandelt ziet overal lange rijen aan de winkels waar – deels door het bonnenboekje gewaarborgd – brood, rijst, olie, kip, … wordt verdeeld. Rijtje schuiven kost je al gauw een flink deel van de dag en wie slecht ter has been is of gewoon een fulltime job heeft kan dus niet anders dan een beroep doen op mensen die er een job van maken om voor te jouat chuan aan avonds een maaltijd kan bereid worden.

Wachtrij voor een bodega (winkel) em Havana. Foto: Granma

Wie genoeg geld heeft – door haar of zijn job, of via familie in het buitenland – kan ook de rij (laten) doen de MLC-winkels of dollarwinkels. Voor steeds hogere prijzen é er een slinkend gamma ingevoerde producten te koop in die winkels. Em gewone winkels, waar je enkel conheceu de lokale munt (de peso) kan betalen, kan je zaken als een biertje niet meer krijgen. Em dólares winkels kosten ze het equivalente a 250 pesos, wat voor niemand echt betaalbaar é.

Het gemiddelde loon ligt rond 3.900 peso maar de inflatie die in dit jaar al 6,6 procent bedraagt ​​​​hakt greenr op de koopkracht in, temeer omdat die op de informele markt nog veel hoger ligt. Vele mensen kunnen zich vandaag enkel het hoogstnodige permitteren. Cuba verdeelt a base absoluta nog steeds eerlijk maar met veel meer moeite.

READ  A Turquia registra o maior número de feridos desde abril. • Terceiro golpe do Corona para os espanhóis com mais de 70 anos

Deze oorlogseconomie verhoogt opnieuw de kloof tussen wie al dan niet buitenlandse deviezen krijgt via familie in VS of Europa of via een job in het toerisme. Die jobs zijn er ook veel minder dan in het pre-coronatijdperk. O toerisme é bem-vindo ao opgestart que não pode ser usado.

Deze oorlogseconomie verhoogt de kloof tussen wie al dan niet buitenlandse deviezen krijgt via familie in VS of Europe of via een job in het toerisme.

Sinds enkele maanden hebben de Cubanen ook steeds meer te maken met een fenomeen dat al lang verleden tijd leek: de ‘apagones’, de elektriciteitsonderbrekingen. Centrales worden stilgelegd omdat ze wachten op starsof of stukken for herstelling. Met temperaturen die elk jaar steeds vroeger boven de 30° uitstijgen é ontbreken van airco geen pretje, om nog niet over het productieverlies en plavallen van allerlei diensten bij gebrek aan ICT te spreken.

Bovenop dit erg moeilijke leven kreeg Cuba recente nog een orkaan sobre o oeste van het terra te verwerken. Daarbij overstroomde een vierde van Havana en raakten 200 huizen beschadigd. Veel tabak – een belangrijk exportproduct – ging verloren, en er is veel schade in de landbouw in het algemeen.

Die waterbom verergerde nog verder de staat van de wegen die er slechter dan ooit bij liggen, wat op zijn beurt de distributie van de schaarse goederen en het personenvervoer nóg meer bemoeilijkt.

Em omstandigheden valt het nauwelijks te verwonderen dat het aantal emigranten – voornamelijk jongeren – stijgt. Ze voegen zich bij de vele Centraal-Amerikaanse vluchtelingen die met veel omwegen proberen ‘a terra prometida’ te bereiken.

READ  De groei-economie ligt op ramkoers met het leven op aarde

Orzaken

De pandemie en de oorlog in Oekraïne veroorzaken een zware economische crisis in veel landen van het Zuiden. Landen dreigen failliet te gaan omdat ze hun schulden niet meer kunnen aflossen. Voor Sri Lanka é dat al het geval, andere landen zullen zeker volgen. No calcanhar, wat landen dreigt ook hongersnood. Sinds 2020 tuimelden al bijna 100 miljoen mensen wereldwijd in de extreme armoed.

Cuba sentiu o mal-estar de Weldwijde, maar kent daar bovenop e problemas específicos de calcanhar. Nós zetten ze hier op een rij.

Blokkade. Cuba deixou al meer dan 60 anos onde blokkade van de VS, de Langstlopende em Weldgeschiedenis. Die verbieden niet alleen alle handel tussen hen en hun buurland, maar dreigen vooral iedereen ter wereld af die wel zaken wil doen met het eiland. Desde 2018, ele jaar dat Trump no Witte Huis trok werd de blokkade steeds verder aangescherpt.

Cuba deixou al meer dan 60 anos onde blokkade van de VS, de Langstlopende em Weldgeschiedenis.

Serieuze economische studies wijzen uit dat het eiland zonder de blokkade de economie van een land als Portugal zou evenaren. Cuba zou de huidige economische wereldcrisis vrij goed kunnen doorstaan ​​​​zonder die eindeloze blokkade. Nu zorgt de verstrengde blokkade ervoor dat de Cubanen stilaan op hun tandvlees zitten.

Weggevallen van toerisme. Zowat een derde van deviezen komt uit toerisme. Covid foi daarom voor Cuba een heel grote economische opdoffer. Daarnaast waren er de pestmaatregelen van Trump: verbod for cruiseschepen, minimaliseren van rechtstreekse vluchten, bemoeilijken van reistoelatingen …

Ele chegou a chegar a 4,7 milhões em 2018, chegando a 356.000 em 2021, e está chegando a 82%. O momento acendeu o aantal toeristen nog steeds op minder dan de helft van 2018.

READ  'De btw-verlaging op gas en elektriciteit was een vergissing'

Een tweede blokkade van de VS. Het gaat over de blokkade tegen Venezuela, een land dat Cuba van goedkope aardolie voorzag en goed foi por 33 procent van de exportação cubana. Venezuela sonda zelf het hoofd boven water te houden maar kan geen olie meer exporteren e nauwelijks bestellingen plaatsen em Cuba.

Terugval medische samenwerking. Cuba stuurt heel wat medisch personeel uit naar andere landen. Voor Cuba é a mesma medicina e een zeer belangrijke bron van inkomsten geworden. De VS doet er alles aan om die bron droog te leggen. Twee landen given daaraan gehoor: 6000 Cubaanse artsen werden door Bolsonaro de wacht aangezegd.

dokters cubanos em Turijn tijdens de covidcrisis

Aankomst van Cubaanse dokters na Itália no início da pandemia. Foto: superação italiana

Veel middelen para combater o Covid. De Cubaanse aanpak van de coronacrisis foi o sucesso do calcanhar. Em vergelijking conheceu ons land waren er vier maal minder coronadoden. Maar dat heeft een prijskaartje. Het eiland concentreerde erg veel middelen in de strijd tegen corona en dat ging ten koste van andere activiteiten.

Cuba ontwikkelde vijf coronavaccins morreu com grande sucesso na terra eigen werden toegepast e die Cuba ook uitvoert naar outro landen.

Tegelijk ontwikkelden de eigen toplabo’s vijf vacinas morreram com grande sucesso na eigen land werden toegepast en die Cuba ook uitvoert naar outro landen. A entrega de todas as empresas é mais recente, enerzijds omdat Cuba geen woekerprijzen wil vragen zoals Big Pharma doet, anderzijds omdat of internationale certificering para een groot deel nog steeds op zich laat wachten. Daar é invloed van de VS em veel van de bevoegdeorganen wellicht niet vreemd aan.

Oorlog em Oekraïne: O problema de logística weldwijde porta corona houden nog steeds aan en worden não verergerd porta de boicote tegen Russische schepen. A maioria das pessoas mais vendidas encontra-se muito bem em Cuba komt helemaal achteraan em het rijtje. Door de blokkade zijn Cuba’s aanvoerlijnen uit oa China e Europa veel langer en duurder e nodig. 6000 contêineres betaalde goederen worden op het eiland verwacht maar staan ​​​​voor onbepaalde duur in buitenlandse paraísos. Daarnaast raken – door de financiële boycot – outro bestellingen gewoon veel te laat betaald en met hoge transactiekosten …

Sterk stijgende voedselen energieprijzen. Die dreigen in ontwikkelingslanden tot nooit geziene hongersnoden te leiden. Dat zal em Cuba niet gebeuren omdat de schaarste zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt. Dat maakt de beproeving voor iedereen er niet minder op maar dat ze solidair gedragen wordt helpt zeker wel om ertegenaan te gaan.

Problemen benoemen

De Cubaanse revolutie heeft de traditie om problemen niet te verzwijgen. Integendeel, de oorzaken worden benoemd, em um contexto geplaatst en er wordt ook duidelijk aangegeven hoe men de problemen wil aanpakken.

Zo hadden president Díaz-Canel em zijn regering op 14 juni een overleg com todos os provinciegouverneurs waarin todos os problemas besproken in verbais com inflatie, bevoorrading, productie en het werk om de rederijen de bestelde en betaalde grondstoffen do leveijn

De Cubaanse revolutie heeft de traditie om problemen niet te verzwijgen, integendeel.

Ok de elektriciteitsvoorziening en de recente waterellende kwamen aan bod. Het vele water was dan wel goed voor bepaalde gewassen en om de voorraden aan te vullen, maar ze veroorzaakte ook veel schade aan huizen en wegen. E er wordt nog meer wateroverlast voorpeld.

Dit overleg kwam uitgebreid aan bod in de media. Em afgelopen weken en maanden trokken de hoogste partijleiders ook naar verschillende provincies om te onderzoeken hoe de besluiten van het laatste partijcongres werden uitgevoerd. Luisteren naar en steunen op het volk zijn daarbij sleutelbegrippen.

De mobilisatie van de bevolking é inderdaad belangrijk. Zo zijn er arbeiders in de elektriciteitsvoorziening die overuren kloppen, boeren die met man en macht oogsten en de wegenwerkers die een tandje bijsteken om de schade door de overstromingen snel te herstellen …

Veerkracht

Niemand moet een cubano leren om te klagen en problemen te benoemen. Daar zijn ze heel entrou. Vandaag vermenigvuldigen sociale media het bereik daarvan enorm. A mídia mainstream brasileira está preocupada com o problema em Cuba, mas também está no VS veel slechter gaat.

De klagers en de problemen krijgen zoals steeds – en steeds meer via de algoritmes van de sociale media – de meeste aandacht. Het feit dat de Grote meerderheid van de Cubanen volhouden te midden deze crisis komt buiten Cuba nauwelijks aan bod. Nochtans steken veel gewone mensen overal en ondanks hun eigen moeilijkheden, de handen uit de mouwen.

Veel gewone mensen steken overal en ondanks hun eigen moeilijkheden de handen uit de mouwen.

Zo bijvoorbeeld no wijk El Fanguito, no oeste de Havana, langs de rivier Almendares. Daar loopt al een tijd een programma om samen met de wijkbewoners nieuwe winingen te bouwen, em deerste plaats para mensen vlakbij de rivier die twee weken geleden opnieuw water binnenkregen. Tegelijk moet de rivier er snel gesaneerd worden: vuil en de brokken van een eerder ingestorte brug verwijderen.

Gelijkaardige projecten loopen in twee andere wijken van de hoofdstad. De overheid ziet erop toe dat er een goeie communicatie é encontrado de buurtbewoners er dat zij er van em het begin bij betrokken worden.

Cuba beleeft moeilijke tijden, maar de eilandbewoners zijn een ander gewoon. Sinds het einde van de negentiende eeuw hebben ze zich onverzettelijk verweerd tegen de agressie en menging van de VS. Met de komst van nieuwe linksse presidenten zit de huidige context in Latijns-Amerika ook mee. Er komen ongetwijfeld betere tijden.

Dit artikel verscheen eerder op cubanismo.be.

Steun DeWereld Morgen

De oorlog woedt in Oekraïne, de oorlogsretoriek heerst in de media. Meer dan ooit é een ander verhaal nodig. Daarom geven wijeen forum aan stemmen die pleiten voor vreedzame oplossingen een einde aan het bloedvergieten. DeWereldMorgen brengt dat alternatief. Onze lezersaantallen en de enthousiaste reacties tonen ons dat we go bezig zijn. Nós conhecemos talloze vrijwilligers e conhecemos een kleine professionele redactie. Nós kiezen er bewust voor geen betaalmuur op te trekken. Maar we rekenen wel op jou om onze werking mogelijk te maken. Nós hebben jouw steun nodig, omdat onafhankelijke media belangrijk zijn. Presente de 40 euros de meer geven recht op een fiscaal attest.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info