Coluna | De oorlog brengt alles in een stroomversnelling

Er stend een lange rij op de West-Kruiskade. Você pode encontrar uma caixa de energia gratuita com tiras de toque, folha de radiador, lâmpada de led e een waterbesparende douchekop. Ele é um tipo de ducttape-achtige klimaatoplossing en als ducttape-fan bedoel ik dat niet negatief. Porta kieren en gate em oude huizen dicht te plakken kan er een indrukwekkende hoeveelheid gas worden bespaard. Een beetje folie tegen de slecht geïsoleerde buitenmuur achter de radiator scheelt zo 20 procent.

De doodeenvoudige maatregelen bungelden ergens onderaan de prioritenlijstjes van menig huishouden, maar stijgen nu net zo hard als de gasprijs. Van gaslek Aerdenhout tot de kleinste sociale huurwoningen, iedereen heeft plotseling haast met verduurzamen en isoleren.

Ele é een lichtpuntje, em deze duistere tijden nu half Europa spontaan in de fik vliegt en weer bijna de 40 graden aantikken. Na een jaren tiental van pogingen om goedschiks te verduurzamen (com confetti-energiefestivals, goeddoenerigheid en een boel isolatiessubsidies) gaat het nu kwaadschiks. De markt doet zijn meedogenloze werk. Ele pode ser usado em bedrijven die alleen aan cosmetisch groen deden en rekent elke fossiele verbranding door tot in de eindproducten. Er é niet aan te ontsnappen.

Zo ontstaat er heel voorzichtig hoop dat de twee mokerslagen recente – de pandemie en de oorlog – on helpen te verduurzamen en die derde crisis – klimaat – te beteugelen. Eerst legde Covid de mensheid, inclusief al zijn voertuigen, aan de ketting. Tijdens de lockdowns bloeide de natuur op en zagen we verrassend genoeg dat naast alle Covid-zieken de algemene gezondheid van mensen daar ook baat bij had. Ginecologen zagen plotseling minder vroeggeboortes, cardiologen zagen minder hartinfarcten em aorta-aneurysma, em kinderartsen zagen minder astma-aanvallen. De oorzaak não é onduidelijk, maar wat minder fijnstof zou best eens een groot deel van de verklaring kunnen zijn.

Melhores preços de pandemie de hambúrgueres definitivos de Zoom em thuiswerken. Os arquivos verdes também são espremidos para a zona. Vliegen para ‘business’ pode ser recente e rebote mee naar pré-pandemieniveau, maar het zou zomaar een inhaalslagje kunnen zijn. Iedereen die elkaar weer mesmo em levende lijve wil zien op inhaalconferenties en inhaaljaarbeurzen. En die inhaalslag zou ook zomaar op kunnen gaan voor toerisme. CEO da Etihad Airways melhor modelo de huidige vakantiegolf als „turismo de vingança“. Gaat iedereen straks nog echt para elk wissewasje het vliegtuig in? Não é dat ook nog zo na de recente ervaringen op Schiphol en andere Europese luchthavens?

Dan de Oorlog. Aanvankelijk leek het erop dat dat alleen maar desastreus kan uitpakken voor alle klimaatinspanningen. De nummer één van de meest vervuilende menselijke activiteiten is teen-en bruinkoolcentrales en juist die werden weer aangeslingerd. Nieuwe olieputten boren é um plotseling financeiro que é mais interessante do que prijzen zo hoog zijn. Zo betekende de Russische invasie op meer dan éen manier een stap terug in de tijd.

Maar investeringen in die kolencentrales blijven uit. Het lijkt een kortetermijnoplossing terwijl Europa in razend tempo alle kieren aan het dichtplakken is, all het laaghangend fruit plukt en zo snel mogelijk nieuwe energiezekerheid probeert te vinden. Als Rusland iets voor elkaar heeft gekregen is het wel dat het nu voor eens en altijd duidelijk is wat een onbetrouwbare energieleverancier het is en hoeveel haast we hebben om het fossiele afkicknelproceslen.

Ik zie lichtpuntjes. Vleesvervangers zijn nu goedkoper dan vlees. Elektrisch rijden é seco tot vier keer goedkoper dan op benzine rijden. Holanda zet politieke taboes opzij porta de maximale snelheid op de Autobahn te heroverwegen en de Kernausstieg Weer wat uit te stellen. Em Nederland bouwen we een waterstoffabriek, na Finlândia staat een eerste zandbatterij die huizen verwarmt met opgeslagen zon- en windenergie. De ontwikkelingen in kernfusie zijn weer een versnelling hoger gegaan.

Esse dueto e oorlog. Ele trouxe de ontwikkelingen em stroomversnelling. Ook met bijna 40 graden vertrouw ik nog steeds op het menselijke vermogen om onszelf steeds weer uit de nesten te werken.

Rosanne Hertzberger é microbiologia. Máximo Fevereiro é deze semana afwezig.

READ  Rampenfilm 'Moonfall' é alleen na Holanda flink vertraagd

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info