Centrale bankiers zijn hun Poolster uit oog verloren – Opinie Edin MujagicShutterstock

Aberto Edin MujagicVandaag 17:15 uur

Toen Christofer Columbus em outubro de 1492, a vasta terra portuguesa foi lançada em sua versão original, foi lançada em outras estrelas, meer precies de Poolster, om de juiste koers aan de houden op weg naar de Nieuwe Wereld. De astronauten die ruim 400 jaar later op de maan landden, vertrouwden for navigatie ook onder meer op de sterren die ze zagen. Net als zij, gebruiken ook de monetaire ontdekkingsreizigers bij de centrale banken sterren om hun koers te bepalen.

De Poolster van de centrale banken heet r*, wat staat voor de neutrale reële rente. Isso é niveau van officiële rente waarbij de economie lekker groeit zonder oververhit te raken, zo’n beetje iedereen die wil werken ook werkt en de inflatie laag en stabiel is. Outras madeiras: de neutrale reële rente é o renteniveau waarvoor geldt dat het monetaire beleid de economie stimuleert noch afremt. Nog anders gezegd: ele é een meetlat om de vraag te beanwoorden de een centrale bank aan het stimuleren é de niet. Ligt de reële rente van een centrale bank, denk aan de Fed in de VS of de ECB in de eurozone, onder r*, dan krijgt de economie de wind in de tapete. É de rente hoger dan r*, dan zorgt de centrale bank voor wind van voren.

Hoge inflatie terug em het hok
Die r* é niet van een Bloomberg-scherm depois de uma dúzia de waar dan ook wat dat betreft. Economen kunnen die alleen schatten. A mais recente troca de dados de r* para VS 0,6% bedraagt ​​para eurozone 0,3%. Vanavond (woensdag 16 marart) pode obter o rentecomité de Fed bekend com hoeveel de bank de officiële rente verhoogt. En hoe vaak het belangrijkste rentetarief dit jaar nog wordt opgetrokken. Analisten verwachten een stap van 0,25 procentpunt, gevolgd door nog eens drie of vier renteverhogingen later dit jaar. Dat alles met als doel de veel te hoge inflatie terug em het hok te krijgen en daar te houden.

READ  “Kom niet meer naar luchthaven”: Chaos op Schiphol op drukste dag in jaren na wilde staking KLM-personeel | Buytenland

Met de r* hebben we dé maatstaf in handen om antwoord te geven of dat met de genoemde renteverhogingen gaat lukken. Als de Fed de rente dit jaar vier keer com 0,25 procentpunt e éen keer met 0,50 procentpunt verhoogt, dan komt officiële rent in de VS tussen 1,5 en 1,75% te liggen. A inflação no VS bedraagt ​​​​nu 7,9%. Além disso, aannemen dat de geldontwaarding later dit jaar gaat afnemen en de inflatie over hele 2022 bezien op 4% uitkomt, dan is officiële rent of Amerikaanse centrale bank eind dit jaar zo’n -2,25%. Dat é veel lager dan r* de 0,6%.

Daadkrachtig optreden niet verwarren
Na zona euro verwacht do BCE dat de inflatie over heel 2022 bezien 5,1% bedraagt. O officiële rente van de bank bedraagt ​​​​0% em todos os meezit gaat de bank die rentable met 0,25 procentpunt opkrikken eind dit jaar. De echte ECB-rente gaat daarmee ongeveer -4,8% bedragen, nogal lager dan de r* van 0,3%. Conclusão: verwar renteverhogingen van de Fed – e zeker die van de ECB – não encontrou daadkrachtig optreden tegen inflatie, laat staat een kruistocht ertegen. Ofwel: persoonlijk verwacht ik dat de inflatie de komende jaren eerder hoger dan lager gaat zijn dan waar velen, inclusief de centrale banken, nu op rekenen. Met alle gevolgen van dien.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info