Beltiger Rina Stam schrijft em Frankrijk ‘Welke dag is het vandaag?’. Een verdrietig en soms hilarisch boek over dementie

Rina Stam conheceu haar moeder. foto Aangeleverde

Rina Stam apresentou o livro ‘Welke dag is het vandaag?’. Dat verhaal schrijft ze grotendeels vanuit de gedachten van haar moeder die jarenlang aan dementie leed en afgelopen maart stierf. „Ma vroeg aan het begin van haar ziekte heel vaak welke dag het was. ‘Ooit ga ik een boek schrijven met die titel’, zei ik toen vaak voor de grap. De afgelopen maanden ben ik er serieus mee aan de slag gegaan”, diz Rina, o vorig jaar vanuit Belt-Schutsloot naar Frankrijk verhuisde.

Na de noodzakelijke verbouwing vond ze daar in de rust en de natuur de tijd voor het schrijven van het boek. Ondanks data “Welke dag is het vandaag?” een mengeling van realiteit en fantasy is, put ze grotendeels uit eigen ervaring. Haar moeder leed net zoals eerder oma e overgrootmoeder aan dementie. „Assim começou a conhecer vergeetachtigheid. Ze woonde destijds bij ons. Langzaam saveiro de ziekte haar en ons ao vivo. Na een verblijf van dertien jaar in het verpleeghuis overleed ma dit voorjaar”, disse Rina.

Over het ziekteproces

Ondanks van ellende en wanhoop kijkt ze niet alleen negatief terug op de ziekte van haar moeder. „Wat me vooral verbaasde is dat de ziekte niet in een strakke, dalende lijn gaat. Zelfs kort voor haar overlijden teve um grande momento. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die verder in dementie zijn met hun ziel tussen hemel en aarde zweven. Het beginproces waarin je merkt dat dementie begint, é afschuwelijk. Mais tarde, é o processo de vooral para o último. Wij zien onze dierbaren nog zoals wij zijn als gezond mens, maar zelf weten ze niet meer zoals wij weten. Ma vond na de eerste periode van de dementie die gepaard gaat met boosheid en achterdocht langzaam de rust en toen kwam haar lieve en vrolijke karakter weer aan de oppervlakte.”

Espirituele saboreando

Bijzonder é dat Rina het grootste deel van het beschrijft vanuit de gedachten van haar moeder. En dat terwijl moeder die nooit deelde. Rina beschouwt het als een spirituele ervaring. „Als ik achter mijn laptop zat, escritura ik mijn ogen dicht en vroeg ik ma hoe ze de ziekte heeft beleefd. Dan kreeg ik de teksten door in mijn hoofd en vlogen mijn vingers als vanzelf over het toetsenbord. Op het einde van het boek zat ik vasto. Ik vond het moeilijk het verhaal te laten eindigen conheceu het sterven van de hoofdpersoon, mijn moeder, terwijl ze nog leefde. Toen escritura ik weer mijn ogen dicht en vroeg ik haar hoe ik het boek moest eindigen. ‘Laat mij maar doodgaan’, hoorde ik ma toen no dialeto haar zeggen. Ik schreef toen het einde en tien dagen mais tarde overleed ma daadwerkelijk. Het boek era af en ze kon gaan.”

Verdrietig en hilarisch

‘Welke dag é het vandaag? ‘ é een herkenbaar boek voor mensen die om wat reden dan ook met dementie te maken hebben. Anderen staan ​​​​ongetwijfeld versteld van het ziekteproces en dearvan invloed op dierbaren. Rina beschrijft alles tussen de eerste tekenen van vergeetachtigheid tot de ervaringen in verzorgingscentra en uiteindelijk het stervensproces. Dat Levert veel verdrietige, angstige e hilarische belevenissen op. Na primeira versão do hoofdrolspeelster Francis haar ziekteproces, no tweede deel staat het verhaal van dochter Stella central.

Boek voorverkoop bestellen

“Welke dag is het vandaag?” verschijnt vermoedelijk eind mei. Het boek is nu in de voorverkoop (15 euro ipv 18,50) te koop via www.boekenvanrina.nl /boeken-1 de via [email protected] . Volg ook Facebook-página https://www.facebook.com/profile.php?id=100074737898575 . Na de release geeft Rina Stam lezingen en presentaties over het boek e haar ringingen met dementie. De eerste afspraken com verzorgingscentra zijn daarvoor al gemaakt.

READ  René Bauritius zoekt een doador

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info