Bekende medicijnen veranderen hersenstructuur: verklaring voor psychische bijwerkingen?

Veelgebruikte medicatie blijkt niet alleen lichamelijke klachten te bestrijden, maar heeft ook effect op hersenen.

Het gaat om zogenoemde steroïden, meer precies de subgrupo glucocorticoïden. Prednison e cortison zijn bekende variantes, mas a palavra pode ser feita em inalatoren tegen astma. Deze groep medicijnen blijkt de structuur en het volume van witte en grijze stof in hersenen te veranderen. Dat tont de grootste studie naar het onderwerp tot nu toe aan. Het verklaart waarschijnlijk de psychische bijwerkingen, zoals angst, depressie, manie en delirium die vaak worden waargenomen na langdurig gebruik, também de onderzoekers van de Universiteit Leiden, wier studie dentro BMJ verschen.

Veel bijwerkingen
Ze onderzochten de invloed van glucocorticoïden op het brein. Deze middelen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen, vanwege hun immuunsysteem onderdrukkende work. Ze worden gebruikt om een ​​scala aan medische aandoeningen te behandelen. De medicijnen zijn uiterst effectief maar komen met veel bijwerkingen, onde andere op psychisch vlak.

Om échter te komen in hoeverre de bijwerkingen ou optreden bij mensen die de steroïden inalren para bijvoorbeeld astma, gebruikten de onderzoekers gegevens van de UK Biobank, e um banco de dados com gezondheidsinformatie van eent de jaen de half jo 69. Ze wilden achterhalen de er waarneembare verschillen waren em hersenvolume en -structuur tussen gebruikers e niet-gebruikers van systemische glucocorticoïden, morre em het hele lichaam terechtkomen na variante geïnhaleerde. Daarbij keken ze ook de verwerkingssnelheid van de hersenen em de emoçãoele respons afnamen.

exames de ressonância magnética
De MRI-scans de 222 mensen do sistema steroïden Gebruikten e 557 die de geïnhaleerde versie name, werden vergeleken com os 24.106 niet-gebruikten. Geen van de deelnemers aan de studie foi eerder gediagnosticeerd met neurologische, psychiatrische of hormonale stoornissen de slikte stemmingsveranderende medicijnen, zoals antidepressiva. Deelnemers vulden een vragenlijst in om bepaalde aspecten van de stemming in de afgelopen twee weken te beoordelen.

READ  Veelbelovend middel tegen RS-virus: baby's gaan hiervan profiteren | Gezondheid

Witte stof
O resultado foi o klip em klaar: de MRI-scans toonden aan dat de hersenen van beide groepen steroïdengebruikers een minder intact structuur van de witte stof hadden dan die van de niet-gebruikers. Witte stof verbindt hersengebieden en zorgt voor de communicatie tussen de gebieden en het dooreven van informatie.

Waar de structuur van de witte stof veranderde door het steroïdengebruik, nam bij de grijze stof vooral het volume of, vertelt professor Onno Meijer van het UMC Leiden tegen Scientias.nl. “Die veranderingen zijn niet heel groot, e com o nome niet erg veel. Tot onze verrassing zijn de veranderingen in witte stof proeminente.” Maar ook die veranderingen zijn met een afname van 1 tot 2 procent klein. “Isso é een gemiddelde. Situações extremas de veel, zoals bij de ziekte van Cushing waarvoor patiënten steroïden gebruiken, zijn die veranderingen iets van 5 procent.”

Niet direto merkbaar
Wat patiënten daar in de praktijk van merken? De meesten hebben er niet veel última van. “Voor de gemiddelde gebruiker zal er niet direct veel merkbaar zijn, gelukkig”, reageert Meijer. “Maar: voor mensen die lang hoge doseringen krijgen, en die ook nog eens gevoelig zijn, zou het wel degelijk gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van de hersenen, met name op het gebied van cognitie en stemming.”

Hersenvolume
De effecten waren groter bij systemische gebruikers e bij gebruikers van inhalatiesteroïden. De hoogte van de dosis veel uitmaakt, é niet bekend. “Nós vonden wel dat mensen die langdurig, bijvoorbeeld jaren, deze steroïden gebruikten grotere veranderingen hadden in de witte stof.”

Degenen die slikten steroïden hadden een groter caudaal hersengedeelte e degenen die een inhalator gebruikten hadden een kleinere amygdala. Beiden zijn onderdeel van de grijze stof em Petrokken bij cognitieve e emoções hersenfuncties. “Het hersenvolume wordt vaak gerelateerd aan ho actief een hersengebied is of kan zijn”, legt de Leidse professor uit. “De veranderingen in witte stof, die wij zagen kun je interpreteren als: hoe goed verloopt de communicatie tussen verschillende hersengebieden.”

Onder andere in puffers tegen astma zitten glucocorticoïden. Foto: Estúdio Gpoint

Vermoeedheid
De steroïdenslikkers presteerden ook slechter op een test die de verwerkingssnelheid van de hersenen mat en ze relatorden meer depressieve klachten, apathie, rusteloosheid en vermoeidheid dan niet-gebruikers. De patiënten die inhalatoren gebruikten, waren alleen vermoeider.

READ  Partnerbericht - O covid onze é um alerta?

Volgens de onderzoekers é een causaal verb tussen het gebruik van glucocorticoïden en veranderingen in hersenen erg waarschijnlijk. Maar ze waarschuwen dat op base van deze studie die conclusie niet formeel getrokken mag worden. Enkele andere kanttekeningen zijn dat slechts een paar Indicatoren voor een veranderde stemming zijn gemeten en dát bovendien gedurende slechts twee weken. De stemmingswisselingen kunnen ook door de aandoening zelf komen in plaats van door de medicijnen.

Veel psychische bijwerkingen
Toch schrijven ze: “Hoewel het onduidelijk blijft of effecten gevolgen hebben voor de gehele groep gebruikers, zijn deze bevindingen opmerkelijk gezien de veel voorkomende psychische bijwerkingenï synoctis van synoctis.”

En ze zeren conclui: “Deze studie tont aan dat zowel systemische als geïnhaleerde glucocorticoïden geassocieerd worden met een verminderde structuur van de witte stof, wat gedeeltelijk ten grondslag kan liggen psychking aan de bilengeen de bilengeen de bilenge.”

Meijer reageert: “Witte stof é kennelijk gevoeliger dan grijze stof als het om structurele veranderingen in het brein gaat na gebruik van deze steroïden. Dat betekent dat nós ook naar niet-zenuwcellen moeten gaan kijken.”

Dosagem de Leger
Não deixe de fazer o wetenschap zijn de implicaties groot, ook for artsen kan de studie belangrijk zijn. “É ótimo que tenhamos um efeito inalado e estéreo”, vindt Meijer. Iedere dokter weet dat systemische glucocorticoïden veel bijwerkingen kunnen geven (onder meer diabetes, hoge bloeddruk, slechte botgezondheid). Bij inhalatie é dat veel minder, maar toch zien nós dit effect. Waarvan nós não temos de het omkeerbaar é. Dit is nog maar weer eens een reden om ‘zo laag mogelijk’ te doseren bij deze geneesmiddelen – ook bij puffers.”

READ  Agora também a vacina contra gripe para mulheres grávidas e pessoas obesas

O professor foi verrast dat er uberhaupt een effect foi bijeen groep patiënten die niet per se heel veel van deze steroïden gebruiken. “Verder viel op dat er eigenlijk heel weinig in de grijze stof gebeurt – daarover is veel gepubliceerd in relatie tot blootstelling aan (hogere concentraties van) glucocorticoïden. Die zenuwcellen daar zijn wel gevoelig voor de steroïden, maar dat zie je niet terug op het niveau van de hersenstructuur.” Dat de witte stof bem calcanhar duidelijk reageerde, foi eveneens opmerkelijk. “Nós nos moeten dus niet al te ‘zenuwcel-centrisch’ zijn als we proberen te begrijpen water in hersenen gebeurt bij blotstelling aan glucocorticoïden.”

Vanwege het effect on hersenen het wijdverbreide gebruik van deze medicijnen, moeten zowel artssen als patiënten op de hogte zijn van de mogelijke bijwerkingen van glucocorticoïden, zeggen de onderzoekers tot slot. Você pode escolher entre opções alternativas.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info