Antitankwapen ‘Javelin’: verzetssymbool en lieveling van de Oekraïense soldaat

Het is klein, wendbaar en ongelooflijk krachtig. Antitankwapen Javelin wist zich in drie weken tijd tot favoritet van de Oekraïense soldten op te werken. Een portret van een symbool van Oekraïens verzet, dat zelfs heilige proporties aanneemt.

Gemaakt door en for het Amerikaanse leger, maar nu in handen van Oekraïense soldten. De ‘Javalin’ kon zijn nut de laatste weken bewijzen in de strijd tegen de Russen. Het wapen is klein, maar krachtig. Zo kan een militair conheceu een schot vanop zijn schouder een tank doorboren. Ook om laagvliegende helicópteros uit de lucht te halen, é o trefzeker.

De Javelin elevou-se em bereik van de 2.000 metros em bevat twee explosieve carga. Wanneer het projectiel een tank treft, volgen er twee ontploffingen. Een eerste explosie vindt plaats zodra er contato é encontrado no tanque. Een tweede ontploffing doorboort het gepantserde voertuig. Het kan ook een tank van bovenaf – de zwakste plek van een tank – treffen. O tanque Zelfs een Russische T-90 é o melhor tanque de Javelin. Kostprijs? Zo’n 160.000 euros por stuk. Aan een herlaadbeurt hangt een prijskaartje van iets meer dan 70.000 euro vasto.

Ele está bem eenvoudig te gebruiken. ‘Het is alsof je een videogame Speelt’, beschrijft een Amerikaanse soldaat aan het persagentschap AFP. Het is zelfs zo makkelijk dat de techniek om hem te gebruiken ‘schieten en vergeten’ wordt genoemd. ‘Terwijl het projectiel zijn doel zoekt, kan de schutter dekking zoeken voor een eventuele vergelding’, zegt fabrikant Lockheed Martin op zijn website. Die wendbaarheid en accuraatheid feito het wapen bovendien erg nuttig in een stedelijke omgeving.

READ  Noord-Korea wil nucleaire capaciteiten versterken

Heilig wapen

Ele foi lançado no dia em que tijd faam com bijnaam ‘Sint-Javelin’. Een marketeer Canadese teve um tekening gemaakt van Maria – de moeder van Jezus – com Javelin op haar schouder. Ele encontrou o geliefkoosde wapen ging viraal op sociale media en wordt ook op zakken en T-shirts gedrukt. De opbrengst van die verkoop – intussen meer dan 700.000 euro – gaat naar liefdadigheid, belooft de Canadees.

Antitankwapen 'Javelin': verzetssymbool en lieveling van de Oekraïense soldaat


‘Sint-Javelin’

Foto: Christian Borys

Oekraïne ontving intussen al 17.000 antitankwapens van westerse landen. Het gros daarvan zijn Javelins. ‘Het toonbeeld van Oekraïens verzet’, schrijft AFP. Verder kreeg Oekraïne nog antitankwapens van Britse, Zweedse, Duitse e Spaanse makelij.

Omdat de Amerikanen não tem mais nenhum hulp beloofden, zal dat aantal antitankwapens – voornamelijk Javelins – blijven stijgen. ‘Het kan er zelfs toe leiden dat de Russen hun oorlogstechnieken moeten bijsturen’, schrijft Bloomberg.

Beelden van raketinslagen op flatgebouwen en explosies in woonwijken halen dagelijks het nieuws. Maar wat zien we eigenlijk op die beelden? Johan Gallant, professor Wapensystemen na Ballistiek van de Koninklijke Militaire School, licht toe.We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info