Achterwaarts wandelen in plaats van vooruit, waarom zou je het überhaupt proberen? No Japão, a mídia social também é uma tendência. Quer hoe gek ‘retro-wandelen’ er ook uitziet, ele é gezonder voor je lijf en brein dan je denkt. Kinesist Frederik De Vriese legt uit waarom. “Het kan zelfs extra goed zijn na een operatie.”
Achteruit loopen: als je het op straat doet, denken mensen vast dat je getikt bend. Maar vergonha deles, quero que ele blijkt net e gunstige fitnesstechniek te zijn. Op TikTok é retro-wandelen em fitness tegenwoordig zelfs een trend. De filmpjes die erover circuleren, werden intussen al zo’n 577 miljoen keer bekeken.
(Lees verder onde de vídeo.)
Ondanks dat achteruit wandelen tegen onze natuur in gaat, is het toch een erg eficiente beweging voor ons lichaam. “Nós merken een klein procentueel verschil aan onze conditie wanneer we achteruit loopen. Je moet dan een extra inspanning leveen en je wordt sneller moe omdat je je hard uitslooft”, zegt kinesist Frederik De Vriese. “Je bent die beweging niet gewoon, dus hij vraagt meer van je lichaam. Dat boost dus mesmo je conditie. Maar verwacht niet dat je plots e topsporter zal worden.”
Waarom houden je benen zo van achteruit wandelen?
Niet alleen krijgt je conditie een kleine boost, ook je knieën zullen je erg dankbaar zijn. Você também pode estudar na Universidade King Saud na Arábia Saudita em 2019 em 2019, quando retro-wandelen kniepijn stevig verminderde. Ook op TikTok werd die conclusie al meermaals enthousiast bevestigd. De Vriese: “Wanneer je vooruit loopt, is er altijd een kleine zweeffase wanneer je voet van de grond is. Dat zweven eindigt met een schok wanneer je voet de grond raakt en die schok wordt opgevangen door onze knieën.”
(Lees verder onder de foto.)
Daarom kan vooruit loopen net belatend zijn. “Sportmannen loopen zo af en toe stressfracturen op, of microtrauma’s, in het bot. Wanneer je knieën de schokken opvangen, vormen er zich kleine barstjes in de knie en gaat de algemene gezondheid van het bot achteruit. Bij achterwaarts wandelen heb je die zweeffase en dat effect niet, wat positief is.”
De bewegingsruimte van de knie é erg beperkt tijdens achteruit loopen. Dat é voordelig voor je knieën.
Daarom zou achterwaarts lopen ook tijdens revalidatieprocedures voordelen kunnen bieden. “Ik denk aan mensen conheceu gescheurde kruisbanden, meniscussen de andere knieletsels; para hen kan achteruit wandelen erg nuttig zijn”, escreveu De Vriese. “Em onze praktijk stelden nós zo’n opdracht nog niet voor aan een patiënt. Maar ik vind het wel erg interessant om dit fenomeen verder mee te nemen in de toekomst.”
“Als je bijvoorbeeld van een zware operatie komt, mag je je been vaak niet meteen buigen. Wanneer je naar achteren wandelt, é de bewegingsruimte van de knie erg beperkt en kan je niet veel mis doen. Dat é voordelig para het herstel van de knie. Achterwaarts wandelen onder toezicht van een arts zou dus best slim zijn na een operatie. Nós zouden dan sneller kunnen opstarten met de revalidatieprocedure.”
(Lees verder onde de vídeo.)
Ook kan het ons ajudam onze houding te verbeteren. “Wanneer we achteruit wandelen, feito nós onszelf iets langer dan wanneer nós vooruit loopen. Dat komt door een vermeerderde heupextensie, dat is het uitstrekken van je been vanuit je heup. Op die manier krijg je het gevoel dat je mooi rechtop staat en dat kan voordelig zijn voor je postuur.”
Ok een goede treinando para je brein
Niet alleen blijkt achterwaarts wandelen fysiek nuttig te zijn, ook onze hersenen worden op een andere manier geprikkeld. Probeer maar eens achteruit te wandelen: je merkt meteen dat je meer moet nadenken. Waar plaats je je voeten? Welke ondergrond voel je? Wat bevindt er zich achter je? Er komt een heleboel bij kijken, quero je ziet minder. Vervelend, maar wel een goede treinando voor on brein.
Daarom zou achterwaarts lopen ook gebruikt worden in revalidatieprogramma’s om mensen te helpen een juist looppatron te (her)ontwikkelen. “Neem nu patiënten die recente een beroerte hadden: door het tekort van bloed in de hersenen en dus een gebrek aan zuurstof kan een patiënt bepaalde handelingen vergeten zijn. Achterwaarts wandelen vraagt veel coördinatie en denkwerk. En dat is goed voor de hersenactiviteit, zeker na een beroerte”, zegt De Vriese.
“Wel is het zo dat die hersenactiviteit na verloop van tijd weer zal verminderen. Een pessoa die elke dag enkele minuten achteruit wandelt, fui aan die handeling en gaat zijn brein er niet meer over breken. Die persoon zal dat ervaren als een normale activiteit”, sluit de kinesist af.
Olhar:
Você está recebendo todos os Showbytes? Isso pode!
Faça login na conta maak een aan en mis niks meer van de sterren.
“Pembaca. Penggemar perjalanan yang sangat rendah hati. Sarjana makanan ekstrim. Penulis. Penghubung.”