Aberto | Psychische problemen zijn van ons allemaal

Op mijn dertiende verjaardag trakteerde ik mezelf op een kiwi en verder niets. Dat laatste foi de grootste toegift aan mezelf. „Gefeliciteerd, hier heb je eens echt heel erg weinig.”

Daarna ging het snel. Mijn moeder, huisarts, merkte de signalen op, zette me elke week op de bakelieten weegschaal in haar praktijk, haalde me tussen de middag op van school om allerlei psychologen en diëtesten te bezoeken. Elke semana zagen nós, zij steeds moedelozer en ik steeds opgeluchter, mijn gewicht dalen. Ze klopte aan bij de jeugdpsychiatrie.

Ongemak en onzekerheid horen bij de puberteit, em dat tijdvak weten de meeste mensen niet waar ze hun rekbare lijf moeten late, maar het is ook een periode waarin een psychische kwetsbaarheid wordt ontwikkeld. „De gemiddelde leeftijd waarop iemand een psychiatrische stoornis krijgt, é de 18 a 19 anos. De jaren daaromheen, van 15 tot 25, dát zijn de kwetsbare jaren”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie Elnathan Prinsen em uma entrevista em de Volkskrant. Vaak behouden deze adolescente een kwetsbaarheid voor psychische aandoeningen als ze volwassen zijn. Tijdens de coronacrisis zijn de psychische problemen bij jongeren gestegen, tonen meerdere nationale en internationale onderzoeken aan. O início de coronacrisis é a antal aanmeldingen na eetkliniek van Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven verdrievoudigd, en op meerdere plekken em Nederland e België é dat geval. Semana Voige kwam de Gezondheidsraad nog met een advies sobre eetstoornissen aan het ministerie van Volksgezondheid: er is nood aan een snellere herkenning en behandeling, een landelijke aanpak en meer onderzoek.

Sobrecompensação

Tijdens de coronacrisis hebben jongeren veel moeten missen, ze hebben zich geschikt naar de gevaren voor de kwetsbaren en lijken daarbij onverhoeds zelf kwetsbaar geworden. Alhoewel, kwetsbaar waren ze al lang. Je zou kunnen zeggen dat de jaren van verstilling jonge mensen naar binnen heeft doen keren; naast hun ouders, broers of zussen zaten ze ook zichzelf te dicht op de huid. Door het gebrek aan control op of buitenwereld gaan ze die inwedig overcompenseren, waar ze een mesmo ongrijpbare en gewikkelde massa antroffen. Zo ontwikkelden ze eet-, stemmings- en angststoornissen. Ele é belangrijk dat hierop wordt ingespeeld, zowel voor de toekomst van de jongere als die van de maatschappij. De wachtlijsten groeien en er é onvoldoende hulp. Op dit moment ebben de zorgen om het coronavirus weg en dreigt de aandacht voor de psychische gezondheid van jongeren ook terug te lopen. Dat é kwalijk, quer de coronacrisis é niet de enige reden van zoveel ontregeling.

READ  Os Centros de Controle e Prevenção de Doenças relatam mais 46 mortes por COVID-19 em Oklahoma; Mais de 1.400 novos casos foram adicionados

Olhar: O app die depressies bij jongeren moet helpen voorkomen

Op de afdeling eetstoornissen volgde ik de Multi Family Therapy. Nós dormimos thuis, maar kwamen overdag samen met een groepje van zes meisjes. Onze gezinnen kwamen zo veel mogelijk mee op therapie, om de kloof niet te groot te maken als nós assim oude leven weer também een ​​jas van de kapstok op zouden pakken. Onze ouders werden ingezet ons te helpen in ons herstel, aan de andere kant vonden zij ook weer steun bij de psychologen van de afdeling. A idéia era dat herstel iets gezamenlijks é. Psychische aandoeningen zijn complex, er zijn meer factoren aan verbonden dan de aanleg van de patiënt alleen.

Elke week zagen nós, moeder steeds moedelozer en ik steeds opgeluchter, mijn gewicht dalen

Laten we de coronacrisis ook niet als enige reden aanwijzen, maar de complexiteit van mentale problemen langs alle kanten bekijken. „Nós denken dat we alles zelf kunnen bereiken, leren of kopen als we maar goed genoeg ons best doen. Tegelijkertijd é het je eigen schuld als je problemen hebt, en moet je die dus ook zelf oplossen. Dat zorgt voor een enorme druk die we também samenleving gecreëerd hebben en doorgeven aan de jeugd”, Weet psiquiatra Floortje Scheepers. De maatschappij creëert druk, die ouders dooreven aan hun kinderen. No ensaio zijn Houd afstand, raak me aan (over de oorzaak en gevolgen van corona) pleit Schrijver e o psiquiatra Paul Verhaeghe para meer tijd nemen, vooral in opvoeding en scholing van kinderen. „Nós também queremos que você saiba que nós eigen estressamos até mesmo em um jardim de infância. Een vader die ‘s ochtends vol stress zit, geeft dat door aan zijn baby, een baby neemt dat over. Zo kweken we mensen die onder invloed van chronische stress potentiële ziektes in zich dragen.”

Nuance

Em onze maatschappij zoeken we wel vaker eenvoud in dat wat ingewikkeld is, we verlangen ernaar iets aan te kunnen wijzen en te zeggen: „Daardoor komt het. Dat is de schuldich. In dit geval wordt er naar corona gewezen. Zo strijken we alle overbodigheid, alle complexiteit weg. Helaas heeft het leven een rimpelend karakter, zelfs als je jong bent.

Toen ik terug naar escola mocht, mais ik erover leren praten. Al bladerend door mijn biologieboek zag ik dat wet enkele weken mais tarde sobre anorexia nervosa zouden hebben. No cursus stond een photo van een uitgemergeld meisje en het word ‘uithongeren’. Rillingen sobre mijn knokige ruggengraat. Met een knoop in mijn maag sprak ik de biologieleerkracht aan, ze stemde ermee in dat ik tijdens de les over eetstoornissen aan het woord zou komen en dat wet summiere en senseele tekstje in het ren handboekn sameance.

Trillend stond ik voor het bord, vertelde waar ik de afgelopen tijd was geweest. Steeds meer handen gingen de lucht in. Er volgden enkele botte opmerkingen, een handvol tienertranen. Iemand vertelde sobre haar moeder. Een ander verachtte het door of maatschappij opgelegde schoonheidsideaal. „Het kapitalisme!”, Riep Wesley, morreu mais tarde anarquista werd en na het eindexamen conheceu een tractor de wereld in trok. Nooit meer gezien.

Het is belangrijk dat we jongeren serieus nemen, dat we hen aan het woord laten, met hen in gesprek gaan. Dat nós hun gevoelens niet onder puberale kwalen scharen, dat we hen ook niet pamperen. Door naar buiten te gaan kan je kwetsuren oplopen, een wandelpad is nu eenmaal grillig.

Nós kunnen hen het vertrouwen geven dat het goed kan komen, dat het leven de moeite waard is. Dat iedereen wel eens alle borden uit de kast op de grond wil smijten, dat glimmende mensen op sociale media ook twijfelaars zijn. Dat hoeven de GGZ en de jeugdzorg niet alleen te doen, daarin kunnen we als maatschappij, als familieleden, als docenten, als jeugdwerkers en als overheid bij helpen: herstel is iets gezamenlijks. Psychische problemen zijn iets van ons allemaal, die beginnen niet in de jongere alleen, maar in alles om hen heen. Laten wij ons richten op hen – de toekomst – door te luisteren. Niet te wijzen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info