2 deskundigen leggen uit ho je gelukkiger wordt door te tuinieren. “Het bevordert zelfs je immuunsysteem” | Psicopata

Een langer, gelukkiger e veerkrachtiger leven? Wroet in de aarde en raak em tuintrance, quero moestuinieren blijkt een krachtige vorm van mindfulness. Jornalista e ‘urban treehugger’ Eline Van Lancker e biodynamisch boerin e wildplukster Jana Milbou zijn allebei in ban van mindful tuinieren. “Bacteriën in de aarde stimuleren de aanmaak van het gelukshormoon.”

Groen geluk staat sinds de coronacrisis hoog op de agenda: de natuur vormde een therapeutisch tegengif. Nós verkenden massaal onze nationale natuurgebieden, en tuincentra draaiden recordomzetten. Maar eigenlijk vormt de tuin al sinds eeuwen een soort van toevluchtsoord, zegt Eline Van Lancker em haar boek ‘Het Groene Geluk.’

Zo noemde Nelson Mandela het moestuinieren een laatste zweem vrijheid in zijn gevangenisleven op Robbeneiland, en vond Sigmund Freud er troost in nadat hij zijn land moest ontvluchten tijdens de Tweede Werel “Zelfs de allereerste teelgewassen in de prehistorie dienden volgens geschiedkundigen niet als zelfvoorziening, maar om rituele oferece te brengen aan de goden. De tuin era er vooral om gezondheid en geluk af te dwingen.”

Tuintrance

Obteve sucesso: hoveniers behoren tot de gelukkigste en langst levende mensen ter wereld. Met dank aan hun fysiek geploeter, de frisse buitenlucht, het therapeutische monotasken in de moestuin en verrassend: de boost die de bodem je geeft.


Citar

Bij het escrito em de aarde komen bepaalde bacteriën vrij. Door die te inalador, estimulante je de aanmaak van het gelukshormoon serotonina.

Jornalista e ‘urban treehugger’ Eline Van Lancker

Eline Van Lancker: “Bij het wroeten in de aarde komen bepaalde bacteriën vrij, die het immuunsysteem bevorderen en de darmflora verbeteren. Maar, nog veel opmerkelijker: het inalren van deze bacterie stimuleert de anmaak van het gelukshormoon serotonine.”

Voor biodynamisch boerin e wildplukster Jana Milbou é tuinieren e ook een vorm van mindfulness. “Ik me nergens meer in het hier-en-nu als op het veld. Ik verlies alle tijdsbesef: het enige wat nog telt, is het ritme van de natuur. Met mijn handen in de grond voel ik me letterlijk en figuurlijk geaard. Er overvalt me ​​dan een ‘alles komt hieruit voort’-gevoel, een soort bescheidenheid.”

Eline noemt die experimentando “tuintrance”. “Zoals we de planten water geven en het onkruid wieden, zo is ons hoofd weer gevoed en van vervelende gedachten verlost.”

(Lees verder onder de foto.)

Biodynamisch boerin e wildplukster Jana Milbou. © Emma Bussat

Lessen van de natuur

Al ontsnap je ook niet in je moestuin aan (kom) kommer en kwel. Denk maar aan allesverwoestende vorst, aanhoudende droogte of een vernielzuchtige plaag. “Juist die grillen van Moeder Aarde dwingen tot relativering”, zegt Eline. “Want hoe betrokken of nalatig je ook bent, er is nooit een direct verb tussen de zorg van de tuinier en het uiteindelijke resultaat. Em een ​​prestatiegerichte maatschappij waarin ons ingepeperd wordt dat alles mogelijk é als we er maar genoeg ons best voor doen, is the best een revolutionair idee: eigenlijk kan je alleen maar nederig zijn.” zienbe watur.”


Citar

Tomate, berinjela, abobrinha… de vruchtvorming gebeurt volgens een vasta stramien, em um período específico no jaar. Dat moet je respecteren.

Biodynamisch boerin e wildplukster Jana Milbou

Tuinieren, dat is leren loslaten, vindt Jana. En de schoonheid van geduld omarmen. “Tomate, berinjela, abobrinha … de vruchtvorming gebeurt volgens een vasta stramien, em um período específico no jaar. Dat moet je accepteren en respecteren. Het is een goede levelnsles: we kunnen niet altijd vrucht geven, en dat is helemaal oké: je moet eerst verschillende stadia doorlopen.”

Terapia dupla

Ele é dan ook niet verwonderlijk dat terapia de horticultura popular é. Het concept klinische tuintherapie is al tweehonderd jaar oud, maar in steeds meer landen — met het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië op kop — schrijven artsen patiënten met een depressie, angsten of eenzaamnierenheid voor moest.

Eline Van Lancker: “Volgens de artsen schuilt het therapeutische effect vooral in het opnemen van een zorgrol, temeer omdat planten heel wat minder complex en intimiderend zijn dan een menselijke relatie. Bovendien zijn ze de perfecte zelfvertrouwenboost: hoeveel slechte gevoelens de patiënten ook over zichzelf hebben, de groeiende planten zijn het levende bewijs dat ze wél iets goeds kunnen dejldgen.”

Mais leve?

Het Groene Geluk, Eline Van Lancker (Uitgeverij Snor, € 24,99)

Veja:

Mais é um hype: 4 Vlamingen delen hun beste tips, vers uit de volkstuin. “Er zijn veel natuurlijke trucjes” (+)

Eentje para extreme plantenliefhebbers: met ‘carding’ voeg je een vleugje groen toe aan je dashboard

“Socorro, al mijn tomaten werden rot!” Dankzij de tips van wildfarmer Dries lukt jouw moestuin wél (+)

READ  Por que o perfume continua sendo o melhor presente e dicas de um perfumista para escolher o perfume perfeito | Nina

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info